Държавата привлича туристи и открива нови чартърни линии

| Източник: mediapool.bg
С новата програма „Крилата на сезона“

Държавата привлича туристи и открива нови чартърни линии

Българите предпочетоха да почиват у дома през майските празници, няма драматичен спад на руски и украински гости това лято, казва министърът на туризма Николина Ангелкова

Българите са се вслушали в призива на премиера Бойко Борисов и са предпочели България за почивка през майските празници. За министрите обаче не е имало отдих. Те са работили дори и по време на празничните дни. Апокалиптичните прогнози, чертани от БСП и представители на туристическия бранш за драматичен спад на туристите от Русия и Украйна с между 40 и 60% за „Лято 2015″, към момента не се сбъдват. Най-песимистичният сценарий сочи не повече от 20% спад, който обаче се компенсира с ръст на други пазари – Германия, Полша, Чехия, Словакия, Литва, Латвия, Беларус и т.н. Това казва в интервю за Mediapool министърът на туризма Николина Ангелкова.

За да няма двоен стандарт в родните курорти спрямо българи и чужденци, Министерството на туризма ще въведе нов стандарт за етикет на качеството. Подготвя се и нормативна уредба за статута на курортите по отношение на инфраструктурата. Обмисля се категоризация на плажовете в зависимост от характеристиките им.

Министерството на туризма е започнало подготовката за „Лято 2016″ още отсега, като планира двоен удар с новата програма „Крилата на сезона“ – повече туристи и нови чартърни линии. През следващата година акцентът ще бъде и виненият туризъм, след като Пловдив беше избран за домакин на световния конкурс на виното.

Великденските и майските празници отминаха. Премиерът Бойко Борисов призова българите да почиват у нас. Каква е равносметката?

Реалната равносметка ще бъде готова юни-юли, но предварителните данни показват, че около 110 000 българи са избрали да прекарат майските празници в България, а около 35 000 били в чужбина. Това означава, че българите са предпочели родината си за майските празници, което много ни радва.

Каква е тенденцията спрямо минали години? Има ли ръст?

Не може да сравняваме тазгодишните майски празници спрямо миналата година, защото ситуацията е различна. През 2014 г. се събра около седмица почивка. Сега тези, които са искали да пътуват, са си взели отпуск, за да слеят дните от петък до сряда. Не всеки си взе отпуск и затова не може да се прави сравнение. Като цяло се запазва тенденцията да има повече почиващи в страната.

Министрите къде избраха да почиват – България или чужбина?

Никой от нас не е почивал. По време на празниците и аз работих. Бях във Венеция, където България спечели в сериозна надпревара домакинството за световния конкурс на виното. Той ще се проведе на 29 април 2016 г. в Пловдив.  В последния месец успяхме да преборим конкуренцията и да докажем, че заслужаваме да бъдем домакин на този престижен конкурс. В момента, заедно с Министерството на земеделието и храните, по Програмата за развитие на селските райони се разработват винените маршрути. Те обхващат най-важните места, свързани с производството на вино. Точно на 6 май бях в Лондон за срещата на високо ниво на всички бизнес и политически лидери, завършили „Хардвард бизнес скул“, на която се осъждаше бъдещето на света в икономически аспект.

По време на великденските празници имаше скандал с хотел на Златни пясъци и много ясно се видя как хотелите у нас имат двоен стандарт спрямо чужденци и българи.  Бизнесът иска българите да почиват у нас, но в същото време туристическите пакети за чужденци по правило са по-евтини от тези за българите, докато доходите на българите са по-ниски от тези на чужденците. Като провеждате срещите с туристическия бранш те как аргументират този абсурд и вие намирате ли тази ситуация за нормална?

Това, което установихме до момента е, че имаме изключително много работа и много неща да направим в посока, както по отношение на предлаганите услуги, така и по отношение на тяхното качество и промотиране. В тази връзка подготвяме промени в Закона за туризма. Пуснахме за обществено обсъждане новата Наредба за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене, която се бавеше от две години. Това създава объркване, защото е имало нов Закон за туризма влязъл в сила от 26 март 2013 г., а се категоризира по стара наредба по предходния закон, което е пълен абсурд.

В наредбата е предвиден гратисен период от половин година, в който действащите места за настаняване и заведенията трябва да се адаптират към изискванията.

Едва ли само нормативната уредба е причина за унизителното отношение към българите от страна на собствениците на хотели, които ни третират като втора категория хора.

Министерството на туризма работи да няма такова усещане и то да бъде премахнато. Туристическият сектор е изцяло частен и именно заради това, за да се избегне такова усещане и да се насърчи предлагането на качествена услуга с равни условия за абсолютно всички, подготвяме въвеждането на допълнителен стандарт за етикет на качеството. Освен минималните изисквания, заложени в наредбата, се предвижда да има и допълнителни, така че всеки от бизнеса, който изпълнява тези условия, ще означава предпочитан партньор за Министерството на туризма. Съвместно с Комисията за защита на потребителите сме засилили контрола и проверките по места и следим дали се спазват всички изисквания.

Проверката, която направихме на Златни пясъци, показа, че независимо от категорията звезди е необходимо всеки да си даде ясна сметка и да работи за усъвършенстване на услугата, която предлага. В конкретния случай се установи, че два хотела с над 800 туристи са били обслужвани от един общ ресторант с 380 места, което е създало предпоставка за ситуацията, в която се изпадна. Тя е била подценена от ръководството на хотела, но то пък реагира светкавично като предложи компенсации – безплатна почивка за всички в рамките на два дни, без значение дали са българи или чужденци до края на годината. Започнаха и процедура за доброволен европейски етикет за качество.

Важно е всеки, който работи в туристическия бранш, да си даде ясна сметка, че това е един от най-динамичните сектори. За да може да отговорим на изискванията както на потребителите, така и на бизнес средата е необходимо да се обръща ежедневно внимание на предлаганото качество и услуга. Затова и в наредбата за категоризация сме заложили минимални изисквания. Например най-висшият персонал трябва да говори най-малко един език, а за луксозните хотели поне два. Легализирали сме изискванията за хотели, апартаментни хотели, за къщи за гости, за караваните, за които до момента нямаше регламент.

Лято 2015 г. дойде. Имаше прогнози за апокалиптичен спад на туристите от бранша по време на заседание на парламентарната комисия по …

Кой бранш? Когато си задавам въпроса кой бранш, без да искам да обидя никого, защото в крайна сметка работим с абсолютно всички, те като правят тези прогнози, защото туристическите организации са около 200, как ги правят. Тук е мстото да кажа, че ни си партнираме конструктивно с бизнеса и аз много разчитам на тяхното мнение, но и винаги съм казвала, че секторът има нужда от консолидация. В този ред на мисли, някои от представителите на бранша са фамилни сдружения, което е позволено по закон, но като правят прогнозата за очакваните руски и укрински туристи, дали не я правят от гледна точка на собствения си бизнес.  Защото  ако някой собствен бизнес има 100% спад, то това е нечий собствен бизнес.

Данните на НСИ сочат, че тенденцията за намаляване на руските и украинските туристи не е от тази година, а от края на 2013 г. Така че това не е някакво форсмажорно обстоятелство, което ние сме се събудили и сме установили през януари. Напротив – всички мерки и механизми, които са взели всички хора в индустрията, при тях не се отчита никакъв драматичен спад.

Данните на НСИ показват, че общо туристическия ръст за 2014 г. спрямо година по-рано е 5.6%, но разделено на сектори по отношение на категория „ваканция“ има намаление предимно за морския туризъм.

Колко туристи се очакват това лято на българското Черноморие?

Прогнозата на базата на заявения интерес от различните държави е увеличение с 5 процента на туристите от Германия, които са един от основните ни целеви пазари,  от Полша, Чехия и Словакия – между 5 и 8%, от Франция – с около 5%. Интересът на французите към България се засили и заради изложбата на тракийските ни съкровища в Лувъра, която продължава до 15 юни.

По отношение на Литва, Латвия и Беларус има ръст на заявения интерес с над 40% в сравнение с 2014 г. Увеличение има и от страна на Израел с 10 – 15%.  Да не забравяме Гърция, Турция, Румъния, Сърбия Македония, защото сме най-близо и най-достъпни по отношение на нашите съседи. От тях ръстът варира от 5 до 10%.  От Великобритания се запазват същите нива.

По отношение на Русия и Украйна драматичните картини, които се чертаеха, към момента не се оправдават. Със стабилизирането на рублата интересът към България се повишава изключително много, особено от страна на тези, които веднъж вече са били на почивка у нас. Те отново искат да се върнат. България е първата държава, която чрез своето представителство в Москва стана член на най-голямата асоциация на руските туроператори – АТОР. От тях има информация за повишаване на интереса на руските туристи с около 40% през месец май в сравнение с април. Наблюдава се раздвижване и търсене на оферти в последния момент. Като цяло средно за сезона – при най-песимистична прогноза, очакваме спадът да не бъде повече от 20%.

За да облекчим издаването на визи в консулските служби в Москва, Санкт Петербург, Киев, Одеса и други градове са командировани допълнително служители. Министерството на туризма преведе 331 хил. лв. от бюджета си на Министерството на външните работи за тях. Целта е визите да се получават в рамките най-много на три дни.

А българите ще изберат ли родното Черноморие това лято?

Очакваме около 330 000 българи да изберат родното море. Това са нивата и от „Лято 2014″. Започнали сме кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм чрез представянето на 50-те малко познати туристически обекта. Освен това заедно с общините започва кампания за популяризиране туристическите обекти на една община в друга. За целта местната власт предоставя на Министерството на туризма билбордове с най-важните туристически обекти на тяхна територия и ние съответно рекламираме например Бургас във Велико Търново,  Велико Търново във Варна и т.н.

Работим и по отношение на „Лято 2016″. Провела съм срещи с най-големите оператори в света, за да обсъдим детайлите и съвместни кампании, защото ранните и най-сполучливи записвания за някои от пазарите са декември, януари и февруари.

КРИБ и туристическият бранш поискаха да се насърчат българите да почиват у дома като се дадат ваучери за почивка по примера на ваучерите за храна. Възможно ли е това да се случи?

Бизнесът поиска да не се облага с данъци стойността на ваучера за почивка, както е при ваучерите за храна. Дяволът е в детайла. Обсъждаме въпроса с Министерството на финансите и ако нещо може да се случи, то ще бъде за следващия сезон, защото е свързано с облекчаване на определен данъчен режим. Това не е решение, което Министерството на туризма може да вземе.

Финансовият министър Владислав Горанов готов ли е да заложи такава мярка в бюджет 2016 г.?

До такива детайли все още не сме стигнали в разговорите. Всичко, което е конструктивно, министър Горанов го приветства, но е нужно да се види какво ще е отражението върху бюджета изобщо.

Част от членовете на КРИБ, освен основния си бизнес, имат и хотели. Съществува риск като не могат да си напълнят хотелите заради „качествената“ услуга, която предлагат,  да задължат служителите им да почиват в техните хотели. Как ще защитите правата на народа и правото му сам да избира къде да почива?

Всички тези рискове и хипотези бихме искали да обсъдим. Да сложим на масата плюсовете и минусите пред една такава инициатива и тогава да обявим конкретика.

Конкретика обаче вече имаме по новата програма, която условно сме кръстили „Крилата на сезона“, която ще е факт от 2016 г. Това е програма за насърчаване на чартърните полети през месеците – април, май, октомври и ноември следващата година, за места, с които нямаме директна връзка, но в същото време има заявен голям туристически интерес. Например скандинавските страни като Швеция и Норвегия, с които нямаме директна самолетна линия. В същото време има голям интерес от скандинавските туристи  да дойдат на голф в България през май и юни. За да се случи това, сега те трябва да сменят два полета и да пътуват 12 часа, което е абсурдно. С „Крилата на сезона“ пускаме директна чартърна линия и ако тя се окаже успешна, а трафикът по нея доста голям, след време може да стане и редовна. По този начин насърчаваме не само туризма, но и откриването на редовни авиолиинии.

По програмата може да кандидатстват авиокомпании. Търгът ще бъде обявен, след като получим одобрение от Европейската комисия за държавна помощ по програмата. В момента Министерството на финансите подготвя нотификацията, която предстои да изпрати в Брюксел.

Програмата „Крилата на сезона“ е за три години. Бюджетът й все още се обсъжда, защото зависи от броя на полетите, които ще финансираме. Вариантите са три – оптимистичен, реалистичен и песимистичен. Спечелите слотовете получават грант 50% за първите три години срещу задължение да поддържат линията през следващите три години. Т.е. всяка една авиокомпания, която спечели нова чартърна линия, трябва да покаже устойчивост и бизнес план за трите години, в които ще оперира след това. Кандидатите да обслужват линиите ще бъдат избрани с открита процедура.

От 2016 г. се готви прехвърлянето на плажовете от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към Министерството на туризма. На последната среща в парламента един представител на туристическия бранш поиска те да останат в МРРБ.

От ноември 2014 г. имаме искане от 15 организации плажовете да минат към Министерството на туризма. Такова писмо е изпратено и на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Сега един представител на туристическия бранш от една асоциация говори различно. В крайна сметка всеки има право на собствено мнение по въпроса. С министър Павлова сме иницирали създаването на работна група за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, така че максимално плавно да стане прехвърлянето на концесиите. Това, което сме видели на база на проучения опит, е, че е изключително важно да се мисли в посока категоризирането на плажовете, защото тези по северното Черноморие са едно, тези на юг – друго, а тези към затворените комплекси нещо трето. Както има плажове, към които има голям интерес, така има и такива, които стоят безстопанствени от дълго време. Затова е изключително важно да се обмисли евентуална категоризация на плажовете.

Тя се прави от дълги години, включително и когато вие бяхте зам.-министър на регионалното развитие и все не се случва на практика. Ще има ли безплатни плажове като в Гърция например?

Да се надяваме, че този път ще се случи, защото това е работещ механизъм, който го има в Хърватия, Испания, Турция.

Дали плажовете ще станат безплатни не мога да кажа, но в Гърция безплатни плажове няма. Когато всеки кандидатства за концесионер на плаж, той трябва да си направи точно сметката. Министерският съвет определя минималния размер на концесионното плащане. Оттам нататък кандидатите за концесия сами взимат решение каква цена да предложат и си правят сметката за това. Безплатният чадър не е обвързан с концесионната такса, а е решение на концесионера.

Виждаме какво продължава да се случва по българските плажове. Последният случай с излят чакъл е от 6 май. Как ще опазите плажовете като минат на ваше подчинение, а строителният контрол остане в МРРБ? Докога ще продължава това безобразие, което се случва по родните плажове?

Това изобщо не зависи на чие подчинение са те. Просто трябва да се спазва законът. Като искаме да продаваме качествен туристически продукт и качествена туристическа услуга всичко е регламентирано в закона и той трябва да се спазва. Когато даден концесионер е „преизпълнил“ схемата и е разрешено изливането на бетон за преместваеми обекти, които не са преместваеми, нали разбирате че ….

Това държавата го разрешава, защото местната власт също е част от държавата.

Сезирали сме кмета на Несебър, защото в Слънчев бряг има изключително много незаконни постройки, които са в рамките на неговите правомощия. Така че той е на ход.

Print Friendly
FacebookСподели