Днес, 1 февруари, започна гласуването в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2016”

| Източник: BTV

Днес, 1 февруари, започна гласуването в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2016”, съобщиха организаторите на инициативата – Асоциация „Партньорство за околна среда” в Брюксел. Тази година в надпреварата участват 15 разкошни дървета от петнадесет страни. България е представена от дъба в Дунавския парк в Силистра, който спечели националния конкурс „Дърво с корен 2015”, организиран от Фондация „ЕкоОбщност” през декември миналата година.

Гласуването ще продължи до последния ден на февруари на www.treeoftheyear.org, където всеки може да даде своя глас. Очертава се напрегната надпревара сред 15-те кандидати от Англия, Белгия, България, Германия, Естония, Ирландия, Испания, Полша, Северна Ирландия, Словакия, Уелс, Унгария, Франция, Чехия и Шотландия.

Тази година към инициативата се присъединиха със свои представители две нови държави – Германия и Северна Ирландия. Германското предложение е впечатляваща липа, под която ежегодно се обявява местният „крал на стрелците”. Дървото от Северна Ирландия е исторически символ на мира и възпоминанието за жертвите от Втората световна война.

Беси Спейт, главен управител на „Уудланд тръст”, организатор на „Дърво на годината” за Великобритания, споделя: „Конкурсът „Дърво на годината” свързва хората с тяхното наследство и показва, че хората в цяла Европа обичат дърветата. Всички значими дървета трябва да бъдат защитени, за да могат бъдещите поколения да продължават да им се наслаждават.”

Print Friendly
FacebookСподели