Димитър Николов: В края на годината Бургас ще бъде с едни гърди напред с перфектни условия за развитието на спорта

| Източник: Агенция "Фокус"
Автор(източник): Агенция „Фокус“

За изграждането на новия спортен комплекс „Славейков” радио „Фокус”- Бургас разговаря с кмета на община Бургас Димитър Николов

Фокус: Господин Николов, бихте ли ни разказали повече за новия спортен комплекс „Славейков”? Какво по-точно ще представлява? Кои спортове ще могат да се практикуват там? И в какъв срок ще бъде построен?

Димитър Николов: Може би, повече от две-три години получавахме непрекъснато жалби и запитвания от страна на жителите на к-с „Славейков” защо нямат подходяща спортна база, имайки предвид, че община Бургас изгради такава в к-с „Изгрев”. Ние се мобилизирахме и подготвихме много добри проекти и аз съм убеден, че през месец октомври ще получим ултрамодерна спортна база в к-с „Славейков”. Там ще се тренират близо 17 вида спорт. Допълнително се радвам, че имаме възможност да осигурим и възможност за тренировка на нашите лекоатлети, защото тренировките на леката атлетика бяха в много лоши спортни условия. Експериментираме с нови видове спорт. Например на тази база ще може да се тренира скално катерене. Цялата база ще бъде на около 21 декара. Ще имаме две закрити спортни зали за тренировка. Настилките и всички спортни уреди са последно ниво достижение на технологиите в спортните уреди и са абсолютно обезопасени. Имаме възможност в много хубава паркова среда да направим и детска площадка, защото виждаме колко голям е интересът. Такъв виждаме към детската площадка, която се намира в рамките на спортен комплекс „Изгрев”, така че Бургас му отива и прилича, като един развиващ се град, да има най-модерната спортна база в страната и съм убеден, че в края на годината ние ще бъдем едни гърди напред пред всички градове с перфектни условия за развитието на спорта. Не е вярно, например, че младите хора не спортуват, че новото поколение не обичало спорта както предишното, не се движели и че постоянно стоят пред компютрите. Моят поглед и наблюдения показват, че когато има много добри и качествени условия с топла вода, душове, хубави настилки, осветени терени, които да работят от рано до късна вечер, младите хора се включват и числото на активно спортуващите през последните две години се увеличава, което ме радва най-много и съм убеден, че с тази спортна база и с другите, които през следващите години общината има намерението да построи, а именно новия басейн, който в момента строим в зоната на Минерални бани, бройката на нашите деца и младежи, които спортуват, ще се увеличава драстично, пък и ако някой реши да продължи кариерата си в материята спорт му желаем успех. За нас е важно, че община Бургас като такава осигурява добри възможности не само за професионален спорт, но и за любителски.
Фокус: Нека да поясним на слушателите всъщност ще има едно закрито и открито място за тренировки. Така ли е?
Димитър Николов: Две закрити зали. Ще има две модерни площадки за футбол на малки врати с изкуствена настилка. Около единия футболен терен ще изградим лекоатлетическа писта с възможност и за дълъг скок и висок скок. Допълнително ще изградим няколко тенискорта, многофункционално игрище за волейбол и за баскетбол, стена за скално катерене и няколко други спортни съоръжения за останалите видове спорт, които решихме да направим, след като се допитахме до различните отбори в Бургас и федерациите и те изявиха желание да изградим такава база.
Фокус: Т.е. това ще бъде и за професионалисти, и за аматьори?
Димитър Николов: Точно така. Ще бъде за професионалисти и за аматьори. Както останалите спортни бази в Бургас, всички учащи се и деца ще могат да тренират и да спортуват абсолютно безплатно. Единственото условие, което поставя община Бургас, е те да бъдат с преподавател, учител, родител или треньор, който да наблюдава за безопасното провеждане на тези тренировки. Останалите спортни клубове и например футболни школи, както в останалите комплекси, става с предварително съгласуване в режима на свободните пояси за използване на базата и за тези, които допълнително искат, говоря за нашите граждани, имаме много достъпна ценова листа и могат допълнително да се записват и да ползват спортните съоръжения.
Фокус: Каква е стойността на проекта? Това изцяло ли е финансирано от община Бургас или е по европейски проект?
Димитър Николов: Изграждането на спортния комплекс е със собствени средства на община Бургас. Инвестицията е 2 600 000 лева. Инвестицията на собствени средства е възможна, защото ние успяхме да осигурим много привлечени средства от европейските проекти и по този начин със собствени средства можем да инвестираме в спортни бази, които в момента не се финансират от европейските проекти и по този начин да вдигнем нивото и качеството на живот и условията на живот в Бургас.
Фокус: Какви ще бъдат таксите за ползване на комплекса?
Димитър Николов: Няма да бъдат по-различни от услугите и таксите, които ние предлагаме в останалите спортни бази, но това разбира се, след като се изгради, ще бъде обявено след решението на Общинския съвет, защото той е органът, чието право е дадено да определя таксите и размерите на таксите за ползване на тези бази.
Фокус: Какво ще даде изграждането на този спортен комплекс на Бургас?
Димитър Николов: Например това, което прави в „Изгрев”. От сутрин до вечер спортните терени и площадки и тренировъчни зали са заети. Допълнително стимулира създаването и регистрирането на нови клубове, на млади хора, които желаят да участват в спортове. Например спортната школа на „Нефтохимик” много успешно използва комплекса в „Изгрев”. Ще привлечем допълнително отбори, които в добри условия да могат да ползват и базата в „Славейков”.
Фокус: Къде ще бъде построен спортният комплекс?
Димитър Николов: Спортният комплекс ще се намира в западната част на „Славейков” на мястото на бившия работнически стадион. Доскоро една голяма част от него беше в абсолютно неугледен вид. В другата част на стадиона бяха изникнали доста жилищни кооперации. Може би с изграждането на спортния комплекс ще спрем мераците да се краде от територията за спорт и да се изграждат други постройки, най-вече жилищни кооперации. Оттук нататък, след като го изградим, поне няма да има нови апетити, за да бъде използвана по друго предназначение тази територия
Фокус: За в бъдеще планувате ли да изградите още спортни комплекси и спортни площадки?
Димитър Николов: Да. В момента разработваме проектирането на модерен спортен комплекс и в к-с „Меден рудник”. Предвижда се модернизация на стария съществуващ. Започнали сме и програма по изграждането на спортни площадки и зони за спорт в повечето села и квартали на Бургас. Очаквам до 15-20 дни да обявим и обществена поръчка за избор на фирма, която да ги изгради, както и модернизирането и изграждането на нови места за спорт в съществуващите жилищните комплекси на територията на града.
Фокус: Те също ли ще бъдат финансирани от община Бургас?
Димитър Николов: Една част се финансира от община Бургас, а друга част се финансира по нашата програма за партньорство с Министерството на спорта и от други резерви от бюджета.
Фокус: В спортния комплекс „Славейков” ще може ли да се правят европейски или национални състезания? Имате ли такава идея?
Димитър Николов: Основната цел на този комплекс е да осигури възможности за тренировки на различните видове спорт. Допълнително сме предвидили на някои от терените да бъдат изградени и трибуни, за да могат да бъдат реализирани и провеждани местни и регионални състезания за деца и ученици, които да ги стимулират и да им дава по-сериозен импулс в извоюването на по-добри спортни постижения. За европейски и световни първенства базата не отговаря със своите размери и капацитет.
Основаната цел е за ежедневно професионално и любителско спортуване.
Фокус: Какво е състоянието в момента на новите площадки, на които сте направили подобрения? Има ли вандализъм? И как ще се справите с него?
Димитър Николов:Вандализъм имам почти ежедневно не само на спортните площадки, но и в парковете и на детските площадки. Най-много се чупи и се изкъртват уреди на детските площадки. Там, където имаме сериозни проблеми, ги възстановяваме максимално бързо, но разчитаме на съзнанието на хората. По-големи деца, например, които са над 16-годишна възраст, играят на детските площадки, определени за деца между 3 и 8 години. Тези уреди не са пригодени за тях и им упражняват доста ярост и сила и почти ежедневно имаме сигнали за счупени и скъсани люлки, счупени пързалки, изкъртени кошчета, счупени осветителни тела, скъсани мрежи и изкъртени кошове на баскетболните табла. Своевременно община Бургас успява да ги ремонтира, но разбира се парите за тези ремонти идват от данъците на града и според мен много по-полезно е парите, които даваме ежегодно за ремонти и поддържане на уредите на спортните и детските площадки, да отиват за изграждане на нови, вместо непрекъснато да ремонтираме.
Фокус: Не може ли например да се предложи на безработни хора да обикалят и да следят за такива прояви и да санкционират нарушителите?
Димитър Николов: Лошото е следното, че когато ние залавяме нарушителите, много често това са деца, които не могат да бъдат санкционирани. Преди е имало по-строги закони в тази насока, но все пак живеем в демократично общество. Според мен това зависи и от начина на възпитание както в училище, така и в семейството. Не можем на всеки обект и площадка да сложим по един човек охрана, защото дори и безработните, трябва да бъдат с платени осигуровки, което ще утежни много бюджета на града. Пак повтарям разчитам на гражданското съзнание на възрастните хора да правят забележки и своевременно да ни уведомяват, когато видят такива хулигански прояви в рамките на града.

Мария РУСЕВА

Print Friendly
FacebookСподели