Димитър Канариев: Проблемът с незаконно къмпингуващите съществува от 10 години

Агенция „Фокус“ Снимка: Национална асоциация „Българско Черноморие“ Димитър Канариев, председател на управителния съвет на Национална асоциация „Българско Черноморие” в интервю за Агенция „Фокус”. Фокус: Г-н Канариев, защо къмпингуването се оказва...
| Източник:

Агенция „Фокус“

Димитър Канариев: Проблемът с незаконно къмпингуващите съществува от 10 годиниСнимка: Национална асоциация „Българско Черноморие“

Димитър Канариев, председател на управителния съвет на Национална асоциация „Българско Черноморие” в интервю за Агенция „Фокус”.

Фокус: Г-н Канариев, защо къмпингуването се оказва все по-доходоносен бизнес?
Димитър Канариев:Чисто пазарно това е един сегмент от туризма, за който има голямо търсене. В България имаше къмпинги, на които след промените през 1989г. им се смени собствеността. Новите собственици и наследници, поискаха да се възползват от собствеността си по друг начин и това е тяхно право.
Фокус: Колко са незаконните къмпинги по Черноморието?
Димитър Канариев:Незаконните къмпинги са в над 20 точки по Черноморието. В горски територии се настаняват лица, които къмпингуват известено време. Прави впечатление, че тези лица се увеличават през съботните и неделните дни.
Общият брой на къмпингуващите не може да се каже, но в тези 20 точки по Черноморието се виждат множество палатки и запалени огньове. Тези хора си правят септични ями, които ползват за тоалетна. Освен това, се образуват и много сметища.
Фокус: Тъй като на територията на страната в момента има много пожари мислите ли, че човешка небрежност от страна на къмпингуващите е причина за тях? Димитър Канариев:Може да бъде изведен такъв извод. По официална информация на полицията в Бургас, пожарът който възникна в района на Ханска шатра, по пътя за Варна, е именно резултат от небрежност от страна на къмпингуващи. Огромният пожар в Рила също е в следствие дейността на такива лица. Всяка година било то на Кара дере, било на Иракли имаме пожари. Ако се продължава по същия начин безконтролно, без да се спазват мерките за пожарна безопасност – може да се стигне и до по-сериозни инциденти.
Фокус: На какви изисквания трябва да отговарят къмпингите ?
Димитър Канариев:Къмпингите са дефинирани в Закона за устройство на територията. Прави впечатление, че държавата е възложила една много стриктна процедура за изграждането на къмпинги. Би могло да се търси решение за облекчаване, за да могат да станат те инвестиционно по-атрактивни. Няма как да имаме европейски условия за къмпингиране, без инвестиции. Необходимо е самите инвеститори да направят такива проекти, които да дадат висока категорийност. Знаете, че Министерски съвет прие нова наредба за туризма, като в нея са посочени категориите на къмпингите – една, две, три звезди, които отговорят на изискването, на каква площ могат да бъдат разполагани палатки и каравани.
Фокус:Отдавна ли го има този проблем с незаконно къмпингуващи хора?
Димитър Канариев:Това е една практика, която съществува повече от десет години. Това, което прави впечатление е, че всяка година техният брой се увеличава и освен това площта, на която се разполагат също. Тези хора не се интересуват от собствеността на даденото място. Настаняват се там просто, защото им харесва сянката на даденото място. Много често възникват конфликти между самите къмпингуващи. Освен това под въздействието на алкохол много често се нарушава обществения ред. Хората са агресивни и нападателни, дори и срещу контролните органи. Проявява се нихилизъм, който не говори добре за нашето общество.
Фокус:Казахте, че този проблем съществува от близо десет години. Защо след като съществува толкова отдавна досега не е бил решен ? Как си го обяснявате вие?
Димитър Канариев:Моето обяснение е, че държавата отново е липсвала. Затваряла си е очите за този проблем, защото в началото е бил по-малък. Може би сега с влошаването на икономическата обстановка, хората са свикнали да почиват така. Ние сигнализираме за този проблем институциите, вече повече от две години. Факт е, че държавата най-накрая обърна внимание и припозна този проблем като национален. Трябва да бъде ограничено и забранено незаконното къмпингуване. Освен това морските общини и собствениците, също са потърпевши от този проблем и многократно са подавали сигнали за него. Въпреки всички разписани наредби, къмпингуващите се настаняват в чуждата собственост и си карат почивката там. Освен това, след себе си оставят тонове боклуци, отсечени дървета, огньове. Хигиената също е на много ниско ниво. Прави впечатление, че качеството на морската вода също се влошава. След като вали проливен дъжд цялата мръсотия оставена от къмпингуващите слиза долу в морето. И това се доказва с изследванията на регионалните здравни инспекции по места. Ние наблюдаваме такива показатели за всички плажове.
Фокус:На какви санкции подлежат тези нарушите?
Димитър Канариев:Те биха могли да подлежат на редица санкции от различни органи. На първо място за неспазване на наредбите на общините за биокъмпингуване извън обозначените и предвидени за това места. Всяка една община е предвидила различни санкции, които варират между петдесет и няколко стотин лева. Освен това могат да бъдат санкционирани по Закона за горите, както стана ясно от проверката, която завърши преди две седмици. Само глобите са от 50 до 3000 лева. Искам отново да подчертая, че областните управители съвместно с директорите на горските дирекции по места, която забранява на 100 метра от горските територии да се палят огньове през пожароопасния сезон с продължителност до 1 октомври. Много често боклуците, които се изхвърлят са пластмасови, или стъклени, а те играят ролята на лупа за слънцето, което увеличава рискът от пожари и е причина за много от тях.
Фокус:Каква според вас е причината да не се спазват всички тези забрани и наложени ограничения?
Димитър Канариев:Според мен това се дължи на криво разбрано чувство за близост с природата. Това е синдромът на големия град, когато човек е изнервен от ежедневието и многото работа, желае да почива на едно спокойно място, но това не значи, че трябва да се заграбва чужда собственост, оставяне на толкова много боклуци и отсичане на дървета. За съжаление такъв е манталитета на обществото, че ще остане безнаказан, каквото и да направи. Държанието на къмпингуващите е безобразно, защото мислят, че крещейки на контролните органи, правдата ще бъде на тяхна страна. Необяснимо за мен е това, че тези хора искат да почиват безплатно на чужда територия. Никъде в Европа не е позволено такова свободно и диво къмпингуване.
Фокус:Смятате ли, че този манталитет може да бъде променен?
Димитър Канариев: Смятам,че може да бъде променен този манталитет. Държавата вече припозна това, като проблем. Ние работим активно с община Шабла, като сигнализирахме за проблема, който е там. Това е най-малката община по Черноморието, която има най-малък ресурс и е със слабо развит туризъм. Но тази община изключително много се посещава от такива незаконно къмпигуващи хора. Около 100 000 лева разходи, общината плаща за почистване на боклуците от тези незаконни туристи.. Сега ще бъдат обособени 4 бивака, в които ще има всички условия за разпъване на палатки и ще могат да се разполагат каравани, срещу някаква символична цена. Ще има специални места, на които човек ще може да запали огън, да направи барбекю. Всички мерки за пожаробезопасност ще бъдат въведени.
Фокус:По Черноморието на колко места е регламентирано и позволено къмпингуването?
Димитър Канариев:Точна бройка немога да кажа, но може би са между 10-15 къмпинга.

Ксения ПЕЕВА

Print Friendly
FacebookСподели