ГЕРБ прие 4 месеца уседналост за изборите

Мая Манолова: Срамът победи ината Мария Филева   ГЕРБ направи компромис и намали изискването за уседналост на 4 месеца. То касае както избирателите, така и кандидатите за кметове и общински...
| Източник: Vsekiden.com

Мая Манолова: Срамът победи ината

Мария Филева
 

ГЕРБ направи компромис и намали изискването за уседналост на 4 месеца. То касае както избирателите, така и кандидатите за кметове и общински съветници. Досега управляващите неизменно настояваха за 10-месечна уседналост, въпреки упреците на опозицията и на Венецианската комисия. Само преди седмица на заседанието на Правната комисия представителите на управляващата партия категорично отхвърлиха намаляването на този срок на 3 или 6 месеца, както искаха от опозицията.

Днес изненадващо в пленарната зала Искра Фидосова предложи уседналостта да бъде намалена на 4 месеца. Обяснението за внезапния обрат бе, че това се прави, за да се спрат всички спекулации. Според нея изискването за 10 месеца изиграло своята роля и вече никога няма да има изборен туризъм във формите, които познаваме досега.

Последва челен сблъсък между правното острие на ГЕРБ и тежката артилерия на БСП – конституционалистът проф. Любен Корнезов. Той обвини Фидосова в „законодателно плагиатство”. „Ще се видим в Конституционния съд”, обърна се към нея. Причината – предложението за 4 месеца не е направено в комисия, както изискват правилата между първо и второ четене на законопроект, и затова не може да бъде гласувано в зала.

„Всякакви квалификации за плагиатстване са несъстоятелни. По-скоро вие си признайте поражението”, призова го Фидосова. Тя се възмути, че понеже БСП не формулирали правилно мотивите си, затова от КС се чудили, чудили какво да отговорят за уседналостта. „Откъде знаете, че КС се е чудил. Значи Цветанов ги е подслушвал”, репликира Корнезов.

„Атака” се опъна на ГЕРБ

„Атака” отказа да подкрепи ГЕРБ в това гласуване. „Ние няма да се съгласим на срок, по-малък от 6 месеца”, отсече зам.-шефът на парламента Павел Шопов. Според него, без да са минали през Правна комисия, предложението на Фидосова е „фриволно”.

„Ако бяхме вдигнали мизата на 18 месеца, КС щеше да намали срока на 9 месеца, а не да спорим сега за 6 или 3”, съжали Шопов.

От ДПС декларираха, че също ще сезират КС, защото са против самия принцип на уседналостта. Четин Казак репликира гербера Красимир Ципов и му предложи да го почерпи с каквото поиска, ако му изтъкне поне един аргумент на КС в полза на уседналостта досега.

Манолова даде главна роля на Фидосова в сериала „ГЕРБ ни идва в повече”

„На пръв поглед изглежда, че срамът победи ината. Но това не е така”, заяви Мая Манолова, която цял ден партнираше на Корнезов в битката с дуета на ГЕРБ Фидосова-Ципов. Русата социалистка не пропусна да „захапе” колежката-брюнетка и предвиди нови сражения, когато и сегашните промени трябва да бъдат поправяни.

Манолова заподозря, че на Фидосова очевидно й е харесала светлината на прожекторите и затова си осигурява главна роля в третия сезон на сериала „Изборен кодекс” наесен, когато КС отмени решенията. „Не само това, осигурява си роля и в премиерата на филма, който ще излезе на 23 октомври „ГЕРБ вече ни идва в повече”, прогнозира червената депутатка.

Шест часа препирни

6 часа продължи дебатът по приемане на второ четене на Изборния кодекс. Преди това депутатите гласуваха на изборите наесен  да се гласува единствено със знака хикс – Х, изписан със син химикал. Всеки друг знак и цвят ще прави бюлетината недействителна.

Въпреки съпротивата на опозицията районните кметове ще бъдат назначавани от Общинските съвети. Кметовете на населени места с под 350 жители също няма да бъдат избирани пряко.

Print Friendly
FacebookСподели