В СВЕТОВНИТЕ КАРТИ, НЕСЕБЪР СЕ ОТБЕЛЯЗВА С ЧЕРВЕНО МАСТИЛО

| Източник: NESSEBAR-NEWS.COM

Екипът на Международния търговски и културен център ГЕОПАН – Бургас поздравява гражданите и приятелите на Несебър – една от най-старите европейски общини, с патронния празник – УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА.

Към сърдечните поздрави за гражданите и гостите на града се присъединява и екипът на сайта Несебър нюз,който вече 12 години отстоява и отразява развитието и възхода на Световната ценност и слава -Несебър!Честит празник !

 Нека, над богоизбрания град се вее гордо флага на българския национален суверенитет!

 

 

В СВЕТОВНИТЕ КАРТИ, НЕСЕБЪР СЕ ОТБЕЛЯЗВА С ЧЕРВЕНО МАСТИЛО

 

Ето един пример – Карта на Средиземно и Черно море от Хуан Мартинес. Създадена през втора половина на XVI век. Тя е съхранена в Националната библиотека – Париж.

Над голямото и добро пристанище Несебър (missenbrja) се вее владетелски флаг. Специалистите по старите карти считат, че това е флагът на българския цар Иван Александър (1341-1371). Има обаче мнение, че това гордо развято знаме е по-късно и принадлежи на деспот или член на царската фамилия. Дали наистина това е флага на българския цар Иван Александър или е по-късна тагма (знаме на едър феодал).

Една неочаквана съпоставка с короната на българската царица Теодора – съпруга на цар Иван Александър от прочутата миниатюра на т.н. „Лондонското четвороевангелие” от 1359 г. поражда и нов въпрос – Дали Несебър не е бил даден на Теодора?

 

 

Print Friendly
FacebookСподели