В БСП: Павел Маринов – кандидат-кмет на Бургас?

| Източник: в."Фактор"
Георги Киров – водач на листата за съветници

След бурно заседание на Бюрото на общинския съвет на Столетницата в Бургас  е било постигнато твърдо решение кой да е водач на листата с общински съветници. Това ще е Георги Киров – настоящ общински съветник и зам.-председател на местния парламент, който през настоящия мандат играе и ролята на неформален лидер на групата на БСП.

Самият Киров потвърди новината, като заяви скромно, че такова е решението на бюрото, но още не е решил категорично. „Аз съм екипен играч. Това е голяма отговорност. Оценям по достойнство предложението“, заяви още Киров.

В същото време Киров е срещнал отпор от друга част от БСП-актива, който е издигнал за водач хирургът Красимира Каракашева. Дейната лекарка няма опит в общинските дела, но пък има хъс и ентусиазъм и е партийно активна.

Заседанието на бюрото  е било с цел да се обсъдят процедурни подробности около подготовката за общинската конференция на 5 юни, която трябва да излезе с подредена листа и кандидат за кмет.

Обсъждани са били имената и на претендентите до пето място, но не се е стигнало до съгласие за подредбата. На обсъждането е бил и Павел Маринов, който се е въздържал от изказване. Най-често спрягани до пето място са били адвокат Евгений Мосинов, известен с това, че винаги е защитавал БСП в съдебни спорове, изглеждащи на прима виста загубени.

Другите имена са на д-р Красимира Каракашева, журналистката Дарина Стоянова, настоящият общински съветник Чанко Мирчев, ексобщинският съветник Петър Петров, както и бизнесменът Бенчо Бенчев, за когото не е тайна, че през последната година най-редовно дава финансово рамо на Столетницата в тежкия за нея икономически период.

Със сигурност общинският председател на БСП Димитър Стоянов няма да се бори за кандидат-кмет, няма и да участва в листата. Павел Маринов също няма да е включен в нея, но е ясно, че той ще е червеният претендент за кметския стол.

Много е вероятно на самата конференция на 5 юни да станат ясни останалите в листата, според получените гласове.

„Радвам се, че в моята партия е проявен разум по отношение на водача – Георги Киров е утвърден ръководител в БСП, понастоящем е зам.-председател на общинската организация, има богат политически опит, той е достоен човек“, заяви  Стойко Танков, който води в Бургас партията два мандата и е бивш депутат.

Същото е мнението за Киров и на още един от мъдреците на БСП – ексобластният управител Радостин Димитров, който твърди следното: Най-малкото, което може да се каже за Киров, е, че има достатъчно административен опит в местните органи за самоуправление, също така и безспорни качества като организатор. Това е човек с улегнал характер и никога не търси конфликт, а средства  за постигане на съгласие.

Водачът Георги Киров е бивш зам.областен управител, има частен бизнес, две висши образования и в политическите среди е известен като консенсусен играч.

Киров е и най-дейният общински съветник на БСП от трибуната на този ОбС и прави впечатление с остри и мотивирани изказвания, за разлика от останалата част от групата.

Винаги сме стояли отговорно и не сме припознати като викачи и кряскачи“, заяви още Киров.

Снимки Борислав ПЕНКОВ

Print Friendly
FacebookСподели
Етикети: ,