Бюджетът на община Карнобат за поредна година регистрира увеличение

| Източник: NESSEBAR-NEWS.COM

 

Бюджетът на община Карнобат за 2016 год. може да надхвърли 19 млн лв. стана ясно на последната сесия на общинския съвет.

Съветниците одобриха предложената рамка от 17 293 000 лв, в която увеличението спрямо предходната година е с 846 000 лв.

 

В общината започват годината с внушителен преходен остатък, без никакви задължения към доставчици, успешно приключване на програмния период и очакват отделно значителни приходи от европейски оперативни програми.  Само от един проект по ОП „Развитие на човешките ресурси” се очакват близо 500 000 лв.

 

От администрацията запазиха досегашните нива на местните данъци и такси, но възнамеряват да гарантират постъпленията в общинската хазна с висока събираемост.

 

Пред общинските съветници кметът Георги Димитров гарантира, че в бюджета ще бъдат осигурени средства за всички дейности.

 

За първи път са предвидени 170 000 лв за съставните селища извън традиционните разходи за отопление, осветление и подръжка до момента. От тази сума 140 000 лв ще бъдат разпределени между всички населени места според броя на жителите, а средствата ще бъдат изразходени с решения на кметовете или обществените съвети за разрешаване на неотложни въпроси.

30 000 лв. са предвидени за почистване и подръжка на гробищните паркове в селата.

 

За справка общите приходи от всички села са малко над 120 000 лв. за цялата година. В тях живеят 25% от жителите на общината.

 

Повече средства от бюджета са осигурени и за културния календар, тъй като през 2016 год. общината ще трябва да обезпечи финансово със свой ресурс третото издание на Балканския фестивал на изкуствата.

 

От 1 февруари ще влезе в сила и 10% увеличение на заплатите на служителите от общинската администрация. По този начин от общината се опитват да мотивират своите специалисти, които работят по подготоката и реализирането на поредица от важни проекти.

 

От общината определят като свой приоритет разработването на проекти и търсенето на финансиране за ремонт и изграждане на спортната база в учебните заведения.

До момента нито една оперативна програма не предвижда средства за това направление и затова ще се търсят алтернативни източници.

 

Print Friendly
FacebookСподели