Българите между 30 и 50 г. се чувстват по-зле материално

Една пета смятат, че никога няма да излезем от кризата, сочи проучване на НЦИОМ vsekiden.com   Две трети от българите смятат, че живеят по-зле през последната година. Материално по-зле се...
| Източник: vsekiden.com

Една пета смятат, че никога няма да излезем от кризата, сочи проучване на НЦИОМ

vsekiden.com
 

Две трети от българите смятат, че живеят по-зле през последната година. Материално по-зле се чувстват хората между 30 и 50 години и хората над 60 години. Една пета от българите смятат, че никога няма да излезем от кризата. Това сочат данни от социологическо проучване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ), огласено днес.

26 % от българите се страхуват от безработица, като отговорът е масов за жителите на всички населени места извън София. 10 % се тревожат от състоянието на престъпността и корупцията, а 6 % от състоянието на здравеопазването. Жените и възрастните хора са много по-чувствителни към състоянието на корупцията и състоянието на здравеопазването.

30 % от хората симпатизират на ГЕРБ за изборите, симпатии към БСП имат 16 %, ДПС – 8 %, “Атака” – 4 %, Синята коалиция – 2%. На други партии симпатизират 3 %. В ГЕРБ и БСП в равни степени има разочаровани симпатизанти, но електоратът на БСП е по-твърд, отколкото на ГЕРБ въпреки процентите. За първи път състоянието на ГЕРБ налива самочувствие на избирателите на БСП. Левият избирател започва да трупа самочувствие.

Няма промени в дела на българите, искащи нова партия. 65 % не смятат, че нова партия има някакви шансове. 49 % от интервюираните, които твърдят, че са разочаровани от политическата партия, на която симпатизират, биха гласували за нова, различна партия. 25 % от интервюираните са посочили, че биха подкрепили нова партия, която не къса връзката си с избирателите след изборите и изпълнява обещанията си от предизборната платформа. 19 % проявяват интерес към нова партия, само ако тя би водила социална политика, с която да се подобри стандартът на живот. 16 % искат нова партия с политици, които не са корумпирани. 6 % искат нова партия с добри идеи за развитието на страната.

Основна тенденция е спад в одобрението за работата на повечето министри от кабинета. Най-изразителен е спадът при земеделския министър Мирослав Найденов – с 8 %. Спад има и при министър Николай Младенов – 6 %, министър Маргарита Попова – 5 %.

Плевнелиев оглавява класацията на министрите, работата на които се одобрява от хората. Министър Симеон Дянков има най-висок дял на неодобрение сред всички министри – 66 %.

Премиерът Бойко Борисов губи 6 % одобрение за последните 2 месеца. Подкрепящите са повече – 51 %, от неодобряващите – 39 %. За последните една година одобряващите работата на Борисов намаляват с 14 %. Много висока остава персоналната подкрепа за лидера на ГЕРБ сред своите – 88 % декларират, че стоят зад лидера си.

С 3 % намалява подкрепата за председателя на НС Цецка Цачева. Сергей Станишев е най-одобряваният лидер на ПГ през месец май. За Мартин Димитров расте одобрението с 4 % за последните два месеца, с 4 % намалява неодобрението към Сергей Станишев и Иван Костов. 71 % от социалистите одобряват работата на своя лидер. Подкрепата към БСП не надхвърля рамките на своите симпатизанти. Промени има сред обществените нагласи към лидера на „Атака” Волен Сидеров, който губи 7 % одобрение в сравнение с март, въпреки че изследването е проведено преди скандала пред софийската джамия.

Президентът Георги Първанов подобрява публичния си образ, като възвръща за последните два месеца изгубеното одобрение за цялата изминала година. За първи път одобрението към Първанов е с по-висок дял – 47 % от неодобрението – 38 %.

Изследването е проведено към 20 май сред 1000 души.

Print Friendly
FacebookСподели