Борисов към Лавров: А не ги ли е срам руснаците да плащаме най-скъпия газ

„Да слушат внимателно какво съм казал“, каза премиерът по повод отправения му съвет да се срамува от думите си за спрени руски проекти в интерес на САЩ Снимка: БГНЕС /...
| Източник: mediapool.bg

„Да слушат внимателно какво съм казал“, каза премиерът по повод отправения му съвет да се срамува от думите си за спрени руски проекти в интерес на САЩ

Снимка: БГНЕС / колаж (Mediapool)

Премиерът Бойко Борисов влезе в обяснителен режим пред Москва, след като руският външен министър го упрекна, че е признал как България се е отказала от руски енергийни проекти в полза на САЩ. „Руснаците да слушат по-внимателно какво съм казал“, коментира Борисов в отговор на Сергей Лавров, според когото „българският министър-председател трябва да се срамува пред избирателите си заради твърденията си, че е спрял съвместните с Русия енергийни проекти в интерес на САЩ“.

„Аз реално благодаря, че чете и коментира това, което казвам. Не го прави често, много ценя неговото мнение, защото е действително един изключително добър дипломат. Навремето каза, че с Албания ще си поделяме Македония – но се оказа неправ, така че не винаги е и прав“, заяви Борисов, припомняйки руските спекулации по-рано тази година, че се обмисляла „подялбата“ на Македония между България и Албания.

Причина за коментара на Лавров стана изказването на Борисов на форума на Американската търговска камара в понеделник, в което той действително говори за спрените енергийни проекти с Русия, но без изрично да е посочвал, че това е направено в интерес на САЩ. В обяснение на резките си критики спрямо американски инвеститори, Борисов заяви: „Не може да сме заедно само когато обядваме. Трябва да сме заедно и в проблемите. Ние сме едно, ние сме приятели, аз иначе нямаше така да ви говоря. Признали сме „Хизбула“ за терористична организация. Спрели сме три големи руски проекта. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство, какво е?“

„В България моето изказване се тълкуваше като „нахокване“ на американците, а в Русия – по друг начин. Всеки за вътрешнополитическа консумация може да го използва, както иска. Аз съм бил честен към избирателите и те са ме избирали именно заради това, че дали са американци, или руснаци, когато има нещо нередно, аз го показвам“, заяви Борисов.

„Само искам да кажа, че аз дадох пример с моето изказване пред Американската камара за 20-годишнината й, че американският бизнес трябва да бъде за пример и да не се допускат корупционни схеми, които са допускани в проекти, които аз многократно съм казвал. И самият проект „Белене” беше заченат по такъв корупционен начин. Никой не го е отрекъл до ден-днешен – похарчиха милиарди пари още от 2006 г.“, продължи той, след което мина в контранастъпление.

„Така че аз също бих се обърнал към тях, не ги ли е срам от техните братя, най-добри приятели, славяни, православни, българи да плащаме най-скъпия газ в Европа десетилетия наред. Така че, с цялото ми уважение към тях, да слушат по-внимателно какво съм казал“, коментира Борисов пред журналисти в Истанбул, където се срещна с турския си колега Ахмет Давутоглу.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви във вторник в интервю за телевизия НТВ:

„С изумление прочетох цитат от изказване на премиера на България Бойко Борисов, ако то е истина, който е заявил, че България се е отказала от осъществяването на енергийни проекти с Русия, включително атомната електроцентрала, нефтопровода Бургас-Александруполис, в интерес на Съединените щати. И затова сега, САЩ са длъжни да помогнат на България да получи безвизов режим и така нататък и други подобни“.

„Просто е поразително, че хората не се притесняват от такива изявления. Аз бих се срамувал пред избирателите, пред страната“, заяви пред НТВ Лавров, цитиран от ТАСС.

В изказване на конференция в Американската търговска камара в София Борисов каза, че руските енергийни проекти в България – строителството на петролопровода „Бургас-Александруполис“, атомната електроцентрала „Белене“ и газопроводът „Южен поток“ са били спрени в полза на САЩ, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

„Признахме военното крило на „Хизбула“ за терористична организация, спряхме три големи руски проекта, спираме руски самолети над морета“, каза българският премиер, цитиран от руската агенция. По негово мнение когато има проблеми, България и САЩ трябва да бъдат заедно. „Ние заедно сме едно цяло, ние сме приятели и точно затова мога да говоря с вас по този начин“, добави той на среща с американски дипломати и бизнесмени.

Българският премиер призова да му се окаже необходимата помощ за решаване на енергийните проблеми, за отменяне на визовия режим и оказване на помощ при придобиване на нови военни самолети, допълва ТАСС.

Print Friendly
FacebookСподели