Борисов внася номинацията на Кунева след като опозицията в РБ реши да не й пречи

  ДСБ и гражданската квота в РБ няма да блокират кандидатурата, за да не се разпадне Блокът Премиерът Бойко Борисов ще внесе в сряда номинацията на Меглена Кунева за министър...
| Източник: mediapool.bg

 

ДСБ и гражданската квота в РБ няма да блокират кандидатурата, за да не се разпадне Блокът

Премиерът Бойко Борисов ще внесе в сряда номинацията на Меглена Кунева за министър на образованието за гласуване в Народното събрание. Това съобщи пресслужбата на МС след проведената в понеделник среща между двамата. Междувременно проф. Тодор Танев е подал поисканата му от премиера оставка като министър на образованието и ще продължи кариерата си като личен съветник на Борисов, каквато оферта му бе отправена.

Министър-председателят обяви решението си за Кунева преди кандидатурата й да бъде формално излъчена от парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) с изискваното мнозинство от две трети. В петък номинацията бе подкрепена от лидерите на четири партии в РБ – нейният собствен глас от името на ДБГ, плюс СДС, БЗНС и НПСД.

При липса на съгласие от страна на миналите в опозиция депутати от ДСБ и от гражданската квота на РБ, парламентарната група не би събрала 2/3 мнозинство. По информация на Mediapool, за да се запази целостта на РБ, част от депутатите на ДСБ и гражданската квота са декларирали, че не искат да бъдат броени в кворума и ще отсъстват от заседанието на групата във вторник, на което ще бъде издигната министерската кандидатура на Кунева.

Това предопределя и изхода от понеделнишкото заседание на Гражданския съвет на РБ за позицията на четиримата депутати от неговата квота в Блока.

Премиерът Борисов е бил информиран за решението на РБ преди да съобщи, ще внесе официално номинацията в сряда.

Той най-вероятно е получил и неофициални уверения от Патриотичния фронт и АБВ, другите две партии от управляващото мнозинство, от чийто вот зависи изборът на Кунева за просветен министър.

ПФ очаква от Кунева предложения за патриотичното възпитание

Съпредседателят на ПФ Влаери Симеонов заяви, че решението ще бъде взето в понеделник, след като депутатите от групата обсъдят с Кунева промените в сектора. „Oсвен по учебните програми, ние ще поставим въпроса на Кунева какви промени мисли да прави по посока на патриотичното възпитание, по посока на общото, заложено в програмата за стабилно управление изискване за възпитаването на децата в дух на родолюбие, защото до момента не виждаме някаква промяна в тази посока“, каза той.

ПФ очаква да чуе и позицията на Меглена Кунева по отношение на кадровите назначения и уволнения именно във втория ешелон в МОН, който подготвя учебните програми вече десетилетия. „Това са тримата заместник-министри, на първо място. Ще искаме да чуем нейното мнение по отношение на тези лица, които бяха реалните, истинските причинители на скандала, на който бяхме свидетели“, посочи Симеонов, визирайки обсъжданите промени в учебното съдържание по история.

ДПС заяви, че няма да подкрепи никаква кандидатура за нов министър на образованието по политически причини. „Ние няма да подкрепим не само кандидатурата на Меглена Кунева, а на който и да е кандидат, защото още в началото на мандата сме заявили, че формулата на това управление е неподходяща“, каза Хасан Адемов в понеделник пред БНР.

Print Friendly
FacebookСподели