Башар Aсад на изненадващо посещение в Москва

Руският президент обещал решение в тесен контакт с други световни държави Президентите на Русия и на Сирия Владимир Путин и Башар Асад са се срещнали в Москва и са провели...
| Източник:

Руският президент обещал решение в тесен контакт с други световни държави

Президентите на Русия и на Сирия Владимир Путин и Башар Асад са се срещнали в Москва и са провели продължителни преговори, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Това е първата визита в чужбина на Асад от началото на гражданската война в Сирия през 2011 година.

„Вчера вечерта на работно посещение в Москва беше президентът на Сирийската арабска република Башар Асад. Състояха се преговори между двамата ръководители в тесен и разширен състав, с участието на представители на висшето ръководство на Русия“, добави Песков.

Той отбеляза, че преговорите са били „продължителни, а темата – напълно разбираема“.

„Президентът /Путин/ беше подробно информиран от сирийския си колега за обстановката в Сирия и перспективните планове“, каза говорителят на Кремъл.

Башар Асад е благодарил на руския си колега Владимир Путин за оказаната военна подкрепа, съобщи Ройтерс, като цитира стенограма от срещата между двамата лидери в Москва, публикувана на сайта на Кремъл.

„Бих желал да изразя огромната си благодарност към цялото ръководство на Руската федерация и на руския народ за помощта, която оказват на Сирия“, казал Асад. „Благодаря ви, че се застъпвате за единството на Сирия и за нейната независимост. Политическите стъпки, които бяха предприети от Руската федерация от началото на кризата, не позволиха събитията да се развият по трагичен сценарий“, заявил още Асад..

Путин казал на срещата, че Русия е готова да даде своя принос за решаването на сирийския конфликт не само чрез бойни действия срещу тероризма, но и в хода на политически процес, в тесен контакт с други световни държави и със страните от региона, които са заинтересувани от мирно уреждане на конфликта.

Позитивната динамика в хода на бойните действия ще осигури основа за дългосрочно политическо уреждане, включващо всички политически сили, етнически и религиозни групи, отбелязал той.

По думите на руския президент на територията на Сирия срещу правителствените войски се бият минимум 4000 граждани на бивши съветски републики.

„Ние не можем да допуснем те да получат боен опит и да бъдат подложени на идеологическа обработка, след което да се върнат на територията на Русия“, казал Путин.

Той добави, че на срещата били обсъдени също ходът на руската военна операция в Сирия, борбата с терористите в страната и различни аспекти от двустранните отношения.

Песков не пожелал да отговори на въпроса какви са били конкретните резултати от преговорите.

Говорител на Асад съобщи, че сирийският президент вече се е завърнал в Дамаск. Сирийската телевизия съобщи, че президентът на страната е изразил пред руския си колега „благодарността на сирийския народ за руската подкрепа в борбата срещу тероризма“.

Print Friendly
FacebookСподели