Турски медии: Ахмед Доган и Делян Пеевски имат забрана да влизат в Турция

| Източник: VESTI.BG

 

Ако такава забрана е налице, тя показва по недвусмислен начин, че позицията на почетния председател на ДПС“ Ахмед Доган, която аз категорично подкрепям, е била правилна, коментира Делян Пеевски

 

Още по темата

 • Татяна Дончева: Въпросът е за какво е нужен Доган сега
  09.01.2016
 • Доган с активност във „Фейсбук“ след 2 месеца и половина
  03.01.2016
 • Пеевски разпитан в Прокуратурата
  01.02.2016
 • Делян Пеевски става собственик и на „Химко“
  21.01.2016

В турските медии излязоха публикации, че Ахмед Доган и 35-годишният депутат от ДПС Делян Пеевски имат забрана да влизат в Турция.

Всекидневникът „Сабах“, който цитира телевизия Star („Стар“) пише, че

мярката срещу Доган е наложена заради „антитурските му позиции след кризата с руския самолет“.

Двете медии засягат и събитията около отлъчването на Лютви Местан от ДПС.

Те припомнят речта на Ахмед Доган след инцидента със сваления руски боен самолет Су-24.

В нея почетният председател на партията определи позицията на Местан като „политическа грешка“ и допълни: “Докато аз бях начело на партията не позволих на ДПС да бъде пета колона на друга държава“.

Всички въпроси, свързани с решението на Турция за Ахмед Доган, трябва да бъдат отправяни към турската страна.

Другите държави нямат ангажимент да информират българските власти за свои суверенни правителствени решения“. Това заяви за Новините на Нова говорителят на МВнР Бетина Жотева. Тя добави, че на този етап министерството не може нито да потвърди, нито да отрече новината, тъй като засега информацията, с която борави, е неофициална.

На запитване от Нова от турското посолство в София отговориха по подобен начин - че нито могат да потвърдят тази информация, нито да я отрекат.

Във връзка с тиражираните в медиите твърдения, че спрямо мен е постановена забрана за влизане на територията на Република Турция, искам да заявя, че

ако такава забрана е налице, тя показва по недвусмислен начин, че позицията на почетния председател на ДПС“ Ахмед Доган, която аз категорично подкрепям, е била правилна

и е постигнала своята цел – защита на българските национални интереси, коментира Делян Пеевски в своя позиция, изпратена до БТА.

Пеевски заявява още, че дори да е бил малка част от този процес, се радва, че с действията си е допринесъл за запазване на целостта на партията и е препятствал ДПС да бъде поставено в услуга на чужди интереси.

„Фактът, че ДПС е и ще остане българска партия, очевидно среща своето противодействие. Но нито антибългарската позиция на Лютви Местан, подкрепяна и от посланика на Република Турция, нито каквито и да било административни забрани спрямо мен, могат да ме откажат да защитавам докрай националните интереси“, заявява Пеевски.

Не знаем нищо такова, искаме да го видим черно на бяло и тогава ще коментираме, беше позицията на представители на парламентарната група на ДПС.

„Преди малко от медиите прочетохме за наличието на подобен казус, но преди да коментираме, бихме желали да се запознаем в детайли, най-вече с истинността и с мотивите, ако има подобно решение“, каза Четин Казак пред репортер на Нова. Той добави, че от партията очакват официално потвърждение от официален орган.

Депутатът Хюсеин Хафъзов, който е част от новоучредената партия на Лютви Местан ДОСТ, определи новината като „много неприятна изненада“. Той заяви, че не е знаел за решението на турските власти и допълни, че те явно са си имали мотиви.

Турското посолство в София обаче е потвърдило новината за „Дневник“. 

„Във връзка с отправени към посолството на Република Турция питания относно публикуваната от турски медии новина за наложена забрана за влизане в Турция на бившия лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмет Доган и депутата Делян Пеевски бихме искали да потвърдим, че забраната е факт“, гласи официалното съобщение на посолството, пише „Дневник“.

Междувременно почетният лидер на ДПС Ахмед Доган беше удостоен с награда за лидерство, заради личния му принос към държавността. Връчването на наградите се състоя по време на Десетата научна сесия по проблеми на лидерството, която е на тема: „Качества на личността и лидерски практики“.

Print Friendly
FacebookСподели