thumb_a56302c583b2aca0e1bca7860733611b

187 години от Освобождението на Несебър, Поморие и Бургас

 

НЕСЕБЪР Е ОСВОБОДЕН ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ ТУРСКО РОБСТВО НА 24 ЮЛИ 1829

По случай Освобождението на града два от корабите на военната черноморска флота са кръстени с името Месемврия, а пленената корвета в Поморие се именува Олга.  

 

 

New ImageаоеоеуоеуПрисъствието на кораби на руската флота в несебърския залив под командването на адмирал Алексей  Грейг имало решаващо значение за освобождението на града на 24 юли 1829.По-долу – План на бойните действия по суша и море към 10.07.1829

 

Покрай нарастващият брой организирани и гастролиращи фестивали, фестивалчета и чествания в Несебър за пореден път бе подмината датата 24 юли, на която през настоящата година се навършват 187 години от първото освобождение на града от турско робство. То се осъществява в резултат Руско-турската война започнала на 14 април 1828  и става факт в резултат на непосредствените бойни действия във втората кампания, когато на 23 юли 1829 привечер  към Несебър под командването  на генерал-майор Ото Вахтен настъпват 3 полка улани заедно с пехота и артилерия.

Градът е обстрелван залпово и от корабите на руската флота в несебърския залив под командването на адмирал Грейг, който произнася безусловната капитулация на турския гарнизон.

По случай Освобождението на Несебър и рожденият ден на великата княгиня Олга главнокомандващият Иван Дибич и  адмирал Алексей Грейг решават два от корабите на руския черноморски флот да носят името „Месемврия”.

Първият от тях с 24 оръдия е пуснат на вода през м.април 1832, а вторият-с 60 оръдия, аналог на знаменитата фрегата „Палада”- през м.ноември 1840.Пленената преди това в Поморие  корвета е кръстена Олга и е пусната на вода през м.септември 1829.

В отговор на донесението на Дибич императорът Николай І удостоява главнокомандващия с титлата „граф” и почетната приставка към фамилията „Забалкански”.

В аналите на руската военна история  операцията по освобождаването на Несебър, проведена на 23-24 юли 1829,

се посочва като блестящ пример

за взаимодействие на сухопътните и военноморските сили.За нейното реализиране се отчита  изключителният принос на такива знаменити пълководци като:

Логин Осипович Рот,  Алексей Самуилович Грейг, Ото Иванович Вахтен, Яков Петрович  Бакланов, Лазар Маркович Серебряков, Александър Иванович  Юшков, Александър Иванович Казарски.

В тяхна чест в Русия са издигнати паметници, улици и булеварди носят имената им, изписани са със златни букви и на паметни плочи.

В Несебър Инициативен комитет от граждани преповторя периодично предложението на редакцията на несебърския вестник за паметник на освободителите от 1829. Но то, както и другото предложение – за паметна плоча на Освобождението на 8 февруари 1878 , все още са неприемливи за изпълнителната власт в Oбщина Несебър.

Максим МОМЧИЛОВ

  

 

Print Friendly

Автор: Максим МОМЧИЛОВ


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *