Обзор и Гюльовца отбелязаха 14 февруари с конкурси за хубаво вино и културна програма в духа на народните традиции

Празничния 14 февруари бе отбелязан с няколко събития в различни населени места в общината. Кметът на Несебър Николай Димитров, заедно с неговите заместници Виктор Борисов и Лазар Япаджиев, посети празника на младото вино в Гюльовца. В началото на словото си Николай Димитров благодари за поканата да бъде гост на проява, която се превръща в традиционна за селото. Той пожела на всички присъстващи здраве и да съчетават хубавото вино с любовта. Поздрав по случай 14 февруари отправи и кметът на населеното място Жельо Желев. В конкурса за най-добро бяло и червено вино, организиран в Гюльовца, се включиха 11 ентусиасти. Най-хубавото бяло вино бе успял да направи Стойко Адамов. Сред майсторите на червеното вино бе отличен с първо място Стоян Вътев, който бе коронясан и за цар на виното. За доброто настроение на празника се погрижи оркестър „Кавадари“, Групата за автентичен фолклор към местното читалище „Светлина“, Танцов състав „Настроение“ от Гюльовца, и Групата за автентичен фолклор „Здравец“ към пенсионерския клуб в Поморие. Празникът в селото започна със ритуал по зарязване на лозята. Такъв имаше и край лозовите масиви край Тънково, както и на площада в новата част на Несебър. Дейно участие на последните две места имаха ФФ „Българка“ и ФФ „Македонка“ към НЧ „Яна Лъскова.

Празникът на винарите и лозарите Трифон Зарезан бе отбелязан подобаващо и в Обзор. Въпреки лошото време, празнуващите жители и гости на града се отправиха към лозовите масиви на Атанас Тодоров Атанасов. След водосвет за здраве, отслужен от свещеноиконом Йордан за благоденствие на лозарите, Царят на лозята, окичен с венец от лозови пръчки, ритуално заряза лозите. А самият Св. Трифон предвести богата реколта и хубаво, руйно вино през следващата стопанска година. Присъстващите на тържеството жители и гости на Обзор, взеха лозарските ножици и също зарязаха ритуално лозите. Жените от народен хор “Българка” към читалище “Изгрев” поздравиха празнуващите с няколко песни.

Празникът продължи с обявяване на победителите от конкурса за най-добро домашно вино от реколта 2017. За „Цар на лозята“ тази година бе избран Панайот Коев, който грабна първо място в категорията за вино розе, класира се на второ място с бялото си вино и зае трето място в категорията за червено вино. Първенците тази година са Борис Драгинов в категория червено вино и Николай Петков, който се отличи с превъзходно бяло вино. На второ място сред червените вина се класира Румен Георгиев, при белите вина Апостол Добрев зае трето място, а за вино розе Бальо Стоянов спечели второ място. Кметът на Обзор Христо Янев поздрави жителите и гостите на града по случай празника от негово име и от името на кмета на Община Несебър Николай Димитров, като пожела здраве и благоденствие на всички, много берекет и качествени местни вина. На празника присъстваше и Румен Кулев, председател на Общински съвет- Несебър, който награди победителите в конкурса за най-добро домашно вино реколта 2017.