1mart3

136 ГОДИНИ НЕСЕБЪРСКО УЧИЛИЩЕ

Моето училище – твоето училище. Прилики и разлики.

 

Това бе темата на конкурса по английски език, посветен на 136-тата годишнина от основаването на СУ”Любен Каравелов” – Несебър. В него участваха общо 20 проекта, като 11 от тях бяха представени като презентации в електронен вариант, а останалите 9 – на хартиен носител.

0115 При подготовката на проектите учениците от V, VI и VII клас направиха задълбочени проучвания и проявиха много въображение при представянето и сравняването на несебърското училище със сродни учебни заведения в страната и чужбина. Най- интересните аналогии бяха направени с училища и дори университети в Холандия, Великобритания и Индонезия.

Два екипа спечелиха първото място в категория презентации – Илия Атанасов VII б / Анна Жилкова V б клас и  Надин Юсуф / Вероника Стоянова  – VI а  клас. В категория проекти на хартиен носител първото място спечелиха Мария Илиева и Мириам Узунова от VII а клас.

……………………………………………………

Лауреатите в литературния конкурс, посветен на 136-тата годишнина на СУ”Любен Каравелов” – Несебър

 

         Приключи надпреварата в литературния конкурс, посветен на 136-тата годишнина от основаването на несебърското училище. Станаха известни и лауреатите.

В категория есе в начален етап на обучение бе присъдено едно второ място на  Каролина Дуарте Корея Соуто Де Са – ІVб клас за есето „Баскетбол”. В същата категория в гимназиален етап класирането е както следва:

І място

„Любовта през 21 век” – Весела Ганева XI б клас

„Учителят – някога, сега и в бъдеще“Константин Казаков – VIII а

ІІ място

„Свободата и робството” – Габриела Колева  – ХI а клас

„Човекът – господар на технологиите или технологиите – господар на                     човека“ – Недялко Николов – VIII а

ІІІ място

„Сивият град” – Мирела Ганчева – ХI б клас

„Има ли бъдеще нашата хубава България“ – Дарина Ганчева – VIII б

В категория разказ в прогимназиален етап първо място беше присъдено на творбата „ Момичето от морето“  на Алекса Георгиева – VIІ б клас, а в гимназиален етап –  на разказа „Пътешественици” на Ванеса Костова – ХIб клас.

В категория поезия в гимназиален етап първо място спечели АнМари Николова X б  клас с „Вечен сън”, втора е Анна-Никол Антонова XI б  с „Непорочна душа”.

…………………………………………………………….

Изложба  „Дърворезба и дървообработване”  в несебърското училище

 

2_125233 copy Изложба на произведения от дърворезба, посветена на 136-тата годишнина  от основаването на СУ”Любен Каравелов” и 140-тата годишнина от Освобождението на България, привлича  вниманието в централното фоайе на несебърското училище. Тя е дело на ученици от V –  VII клас, които се обучават по проекта „Твоят  час” на дървообработване и дърворезба под ръководството на преподавателя Борис Цветков.

След като се запознаха с видовете дървесина подходящи за дървообработване и дърворезба, учениците научиха за историята дърворезбарските школи в България, усвоиха основните техники за безопасна работа, разгледаха предмети от бита на българските възрожденци и сами избраха кои от тях да изработят.

С желание , упоритост и много въображение , въоръжени с длета, пили, триони и други специфични за дърворезбата инструменти,  младите таланти сътвориха разнообразни предмети от липа. В изложбата  могат да се видят  оригинални дъски за рязане, солнички, табелки с име, декоративни фигури.

Според учениците и техния ръководител посещаването на часовете по резбарство е чудесен начин за осмисляне на свободното време и школа за придобиване на много полезни умения и навици.


 

                                                     

 

 

 


 

Print Friendly

Автор: Мара Момчилова


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *