печат ча-1

Нов проект на Общинска организация Движение Русофили – Несебър

печат-1– Г-н Николов, разкажете за новия ви проект с който участвате в Международния конкурс „Православна инициатива”.

– За четвърти пореден път проект на Общинска организация Движение Русофили – Несебър  печели финансова подкрепа в Международния открит грантов конкурс ПРАВОСЛАВНА ИНИЦИАТИВА, организиран от Руската православна църква.

Този път проектът беше под надслов „ Езикът на Пушкин –  свят без граници”. Периодът за реализация на проекта е от 28 април до 28 юли и ще се реализира на територията на Община Несебър.

Какво определи темата на проекта ни?

Богатството на руския език, неговата огромна роля в света, налагат сериозното му изучаване и постоянно усъвършенстване в тази област на нашите знания, умения и навици. Същинската роля на руския език в съвременния свят се определя от неговата богата културна ценост, мощ и величие, със същото огромно значение, което е имал и има в човешката история руският народ –  творец и носител на този език.

След настъпилите след 1991 година промени у нас почти напълно беше прекратено изучаването на руския език в българските училища. През последните десет години обаче руският език зае отново своята водеща позиция и се изучава почти във всяко училище.

В нашата община туризмът се явява основен икономически отрасъл и броят  на руските туристи е внушителен. На територията на общината живеят стотици руски семейства, плащат своите данъци и спомагат за развитие на дребния и среден бизнес. Това само по себе си е предпоставка за засиленото изучаване на руски език в училищата и се укрепва и задълбочава многовековната връзка между българския и руския народ. Завършилите средно образование и владеещи руски език се търсят с предимство в туристическите и търговски обекти. От голямо значение е и възможността български деца да завършат висшето си образование безплатно в някое от стотиците ВУЗ-ове в Русия.

Целите, които стоят пред проекта ни, са няколко:

Първо, да се повиши интереса на децата от най-ранна възраст да изучават руски език. Второ, да се окаже помощ на преподавателите по руски език в учебния процес. Трето, да се засили интереса на всички българи към руската култура, литература, музика и изкуство като цяло. Четвърто, чрез проведените мероприятия да се съхрани и популяризира чистотата  на руския език, като начин за възпитание на младото поколение. И накрая, пето, да се запознаят младежите и възрастните с историческите връзки между БПЦ и РПЦ, с живота и дейноста на известни руски свещенослужители в България и тяхната роля в съхранение и популяризиране на руската култура и традиции у нас.

Искам да отбележа и един малко известен факт. Край гр.Ямбол се намира манастира Св.Спас, построен по инициатива на ген.Скобелев, който е организирал и набиране на средства за строителството му в Русия. На 6 юни, Спасов ден, ще участваме в отбелязването на 140-годишнината  от откриването на манастира.  Ще допълня само, че майката на ген.Скобелев, Олга Николаевна и известният руски дипломат граф Игнатиев, дават идеята за построяването на Шипченския манастир, храм-паметника  „Рождество Христово”  в чест на загиналите руски войни и български опълченци за освобождението на България.

– Какви задачи стоят за решаване при реализацията на този проект?                       

    – В основни линии те са следните:

1.Да популяризираме проекта след учениците, преподавателите и населението.  За това, до много голяма степен, разчитаме на вас, медиите. Вие от самото създаване на нашата организация отразявате непрекъснато дейността ни.  Приемете искрената ни благодарност.

2.Да подберем лектори и теми за беседите и практическите занятия.

3.Подбор на материали за провеждане на вечери на поезията, викторини.

4.Чрез Руския културно-информационен център в София и волонтьори да  осигурим руски художествени и мултипликационни филми.

5.На доброволни начала да бъде преведена на руски език  книгата „Манастир Свети Спас, вр.Бакаджик, Ямболско“, като бъдат осигурени чрез дарители средства  за отпечатването и.

6.Да продължи набирането на руска художествена литература за обогатяване на билиотечния ни фонд, който към момента наброява над 800 творби на руски класици и съвременни автори.

– С кого работите по осъществяването на проекта?                                                   

– На първо място искам да благодаря на  Ирена Божилова, заместник председател на Управителния съвет на организацията ни, без която не бихме могли да преминем през големия брой изисквания при подготовката на проектната документация и за отчитане на извършеното.

Не само перфектното владеене на руския език, но и забележителните и качества  в администрирането на проекта и дългогодишния ѝ преподавателски опит, са фактора за спечелване на конкурсите.

Работим с безотказната помощ, разбиране и съдействие от страна на директорите на всички училища в общината, като този ще бъде реализиран  в СУ „Любен Каравелов” гр.Несебър, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Обзор и Професионална гимназия по Туризъм „Иван Вазов“ в Слънчев бряг.

Не мога да изброя всички наши членове, български и руски граждани, които ще вземат участие в планираните мероприятия. Искам чрез Вашата медия да им изкажа огромната си благодарност за тяхната доброволческа работа не само за реализация на този проект, но и за укрепване на организацията ни.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *