New Imageffwfwefefewf

Юбилейно издание на Хидрокупа „Несебър” 2016-2 и 3 юли

Юбилейно издание на Хидрокупа „Несебър” 2016– десети международен турнир по авиомоделизъм за радиоуправляеми водосамолети  , хидрохеликоптери и авиошоу

 

New ImagetrewerqewfrqewrВ предстоящите събота  и неделя – 02  и 03 юли 2016  на Несебърския язовир „Порой” ще се проведе за десети пореден път уникално за страната спортно състезание – Международен турнир по авиомоделен спорт и авиошоу- „Хидрокупа „Несебър” 2016.

Това е първата и единствена у нас спортна проява от подобен вид  за радиоуправляеми  моторни модели на самолети-хидроплани и  хидрохеликоптери, които излитат и кацат на водна повърхност,

подобно на своите прототипи-водосамолети.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Международното състезание се провежда  за 10 път в цялата

65-годишна история авиомоделния спорт в България . Първият турнир-„Хидрокупа” 2007г.,беше организиран и проведен също от моделистите на територията на гр. Несебър.Инициативата за създаването в България на официални състезания за модели на хидросамолети и хидрохеликоптери, бе подета няколко години по-рано  от Спортен  моделклуб-Несебър  с председател на УС на Клуба д-р Стойчо Шишков. Понастоящем Националния турнир „Хидрокупа „Несебър” е включен в Държавния спортен календар на Българската федерация по авиомоделизъм и МФС и е със статут на държавно първенство с международно участие през всички предходни години.

 

Авиомоделизмът е млад спорт.За малко повече от 65-годишната си история,той е един от най-стремително развиващите се технически спортове по света.Авиомоделите в никакъв случай не са играчки,а спортистите- пилоти и авиомоделисти, не са просто пораснали деца . Радиоуправляемите модели на самолети са сложни  технологични машини,съчетание от различни компоненти на механиката, ДВГ  и радиоелектрониката. Авиомоделизмът и моделите на самолети и хеликоптери изискват сериозни инвестиции от страна на техните притежатели .Комплектоването на обикновен средно голям авиомодел с всичко необходимо за полет и поддръжка,често струва  повече от 1000 лв.

Стойността на по-добрите модели , с качествени двигатели и радиоапаратури, често надхвърля неколкократно цитираната сума. Авиомоделистите-пилоти трябва да са отговорни личности. Летящият с около 80-120 км/час авиомодел с маса 5- 6 кг., поверен на ръцете им ,при неблатоприятни обстоятелства би могъл да бъде и опасен за околните наблюдатели снаряд,затова дисциплината и точността са отличителни черти за добрите пилоти. Всъщност авиомоделизмът е сложно съчетание между спорт и изкуство, защото не само самостоятелната изработка на летящ модел, но и самото му управление,изискват тънкото им владеене.

 

Организаторите на Международния турнир по авиомоделизъм „Хидрокупа „Несебър”2016 – Фирма „Сл.бряг” АД , Спортен моделклуб-Несебър и Българска федерация по авиомоделизъм  канят всички граждани, моделисти и фенове на авиацията и на техническите спортове  от Община Несебър ,Бургас, региона и страната на откриването на състезанието  на 02 юли, събота от 9.00 ч. , на Хидрополигона на Спортния моделклуб на южния бряг на язовир „Порой” /Оризарски /. На откриването ще присъстват :

  Златко Димитров,изп.директор на фирма „Слънчев бряг „ АД , Председател на организационният комитет и генерален спонсор на проявата, както и официални лица от Общински съвет-Несебър и БФедерация по авиомоделизъм.

Посоките към турнира ще бъдат обозначени с табели „АВИОШОУ”.

 Съвместно с Хидрокупа „Несебър”,в конферентната зала на фирма „Слънчев бряг„ АД от 30 юни до 03 юли 2016 г.ще се проведе Открито Национално първенство по корабомоделизъм класи С (настолни) – BULGARIA OPEN . Състезанието ще бъде открито от Златко Димитров,изпълнителен Директор на дружеството и председател на организационния комитет на проявата.

Турнирът-надпревара между исторически корабни модели от различни епохи се провежда по идея на инж.Евгени Генов, Председател на управителния съвет на Българска федерация по корабомоделен спорт,който е и главен съдия на проявата.

За допълнителна информация-портал за авиомоделизъм и корабомоделен спорт :

http://rc-bulgaria.com/

http://rc-bulgaria.com/index.php?topic=1651.0

http://rc-bulgaria.com/index.php?topic=1403.0

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *