novini-2021-07-14-1x800 (1)

ЧЕРНОМОРЕЦ С РЕВЕРАНС КЪМ СУБКУЛТУРАТА

На фона на  обичайните културни събития в община Созопол, инициативен комитет от Черноморец стартира провеждането на арт фестивал, наречен Кукуля Фест. В неговото първо тридневно издание ще има две палатформи – кино и музика.
“Решихме да дадем знак към съвременните, автономни, мобилни и инициативни млади хора, които преброждат Черноморието в търсене на качествени и стойностни забавления, и с това да разнообразим профила на нашия турист, като се превърнем в точка, на която те да се спират.” – каза кметът Росен Деспов по повод събитието, което ще се проведе на 16-ти, 17-ти и 18-ти юли.

Фестивалната програма ще предложи над 15 документални и игрални филма на утвърдени и полулярни, както и на млади автори, като: Джеки Стоев, Джони Пенков, Здравко Драгнев, Милена Кънева, Цветан Драгнев, Никола Бошнаков и Таралежков от Бидон Филм, Владимир Андонов, Васил Жечев и др. Музикалната сцена пък ще бъде поделена между Таралеща с МиткоТаралежков, Илияна Бешкова от Rosenkvarts ekspress, The Pomorians, Surmata Hary тийн идолът Коце Дянков и др.

“Надяваме се форматът да се бъде оценен високо и за в бъдеще да се разшири, като в него да влязат и нови културни платформи, както и артисти от чужбина – сподели и организаторът Васил Жечев от Кукуля Фест.

Ето и пълна програма на фестивалните дни:

Петък 16 юли

 

КИНО:

 

18:00 Пасажери – док. 2020, 77 мин., реж. Цветан Драгнев и Здравко Драгнев

 

В беден район в Северозападна България край река Дунав на изоставен кораб приятели празнуват рожден ден.

Мечтаят за пътуване до Норвегия, говорят за бъдещето и миналото, за ежедневните си трудности и мечти, за прераждането, любовта, кравите, конете, Микеланджело, Прометей, пауните, стратосферата, Вселената, Бог и живота изобщо.

 

19:30 Човекът, който открадна Чаплин – док. 1996, 52 мин., реж. Здравко Драгнев

 

Един българин шашва света! Месец след смъртта на Чарли Чаплин, българин и поляк изравят тленното му тяло и искат откуп от милион и половина швейцарски франка.

20 години по-късно тече журналистическо разследване по темата. Кунев Кунев от Асеновград поема вината и охотно разказва детайли от случката. Оказва се, обаче, че извършителите са съвсем други хора.

 

МУЗИКА – 21:00

 

  1. Коце Дянкоff
  2. Surmata Hary

 

 

Събота 17 юли

 

КИНО:

 

16:00 Бургас на Таралежков – док. 2003, 30 мин., реж. Митко Таралежков

 

Дебютният филм на Митко Таралежков показва Бургас във времева капсула от началото на милениума. За добро или за лошо –  градът никога повече няма да е същият.

16: 45 Джеки, Джони и Чарли не са имена на кучета – док. 2010, 50 мин.

 

реж. Никола Бошнаков

 

Те не са дипломирани кинаджии, но са великолепната тройка в българското кино като от класиката – тримата танкисти, тримата мускетари, понякога тримата глупаци, но най-вече трима срещу триста.

Заповядайте на въртележката в лунапарка на техния живот, където има стари и нови случки, откъси от филми, кодоши

и други дивотии, разпилени в два века и две системи.

Ако цената на свободата е да те мислят за идиот, то тя не е толкова висока.

 

17:45 Под прозореца – док. 2018, 45 мин., реж. Джони Пенков

 

Животът на едно кьоше и около две кофи в серия от късометражни филми на легендарния Джони Пенков, заснета без транспортни разходи, по изцяло нова технология.

 

18: 45 Специална закрита предпремиерна прожекция

 

на новия филм на Кольо Бошнаков – док, 85 мин.

 

 

МУЗИКА – 21:00

 

  1. Митко ТАРАЛЕЖКОВ и ТАРАЛЕЩА

 

 

Неделя 17 юли

 

КИНО:

 

16:00 Злато – док. 2019, 20 мин., реж. Васил Жечев

 

Виждали ли сте боядисаната река у нас? Синя, като водата за обагряне на великденски яйца. Защо ли е такава?

България е изключително богата на златоносни находища. Някога те бяха в ръцете на държавата и отношението към екологията на районите, в които се добива злато бяха относително приемливи. Днес, находищата са в концесия на чужди компании и български частни фирми. Контролът е условен! За това и у нас има боядисани в синьо реки.

 

 

16:30 Алтънджиите идат! – док. 2006, 20 мин., реж. Никола Бошнаков

 

Алтънджиите идат проследява протестите на жителите на Крумовград срещу решението на канадска фирма да добива злато в този район чрез цианид. Филмът е отличен с приза Най-добър български филм на кинофестивала “В двореца” в Балчик през 2006.

 

 

17:00 Потоп в Мизия – док. 2014, 37 мин., реж. Васил Жечев

 

Филмът разказва за природно бедствие. Но също така поставя и сериозния въпрос доколко такова едно бедствие може да е само природно, взирайки се в отношенията между хората и институциите. Проектът изследва как един катаклизъм се превръща в катализатор на проблемите, дремещи в малките „забравени“ градчета в Северозапада, пък и в цялата страна.

 

 

18:30 Юлско утро – к/м, игр. 2013, 22 мин., игрален, реж. Владимир Андонов

 

Поли напуска гаджето си и двете с Диляна тръгват на крайбрежно пътешествие на автостоп. Посрещането на юлския изгрев е поредният опит на двете приятелки да отложат порастването, което всички очакват от тях. Но с приближаването на нощта, жадуваният изгрев сякаш се отдалечава.

 

19:00 H-Talks – портрети на български художници

 

док. 2021, 90 мин., реж. Милена Кънева

 

H-Talks е серия от видео портрети на съвременни български художници – Албена Баева, Воин де Воин, Красимир Терзиев, Мартин Пенев, Надежда Олег Ляхова, Сашо Стоицов, Юлиан Табаков. Режисьор и продуцент Милена Кънева. Филмите са част от проекта „Хербариум” с автор Ирина Баткова и са заснети в работната среда на визуалните артисти.

В тях художниците описват творческия процес при реализацията на идеи и концепции за света и хората, темите,

които ги вълнуват, креативната енергия, която ги кара да продължават напред.

 

 

МУЗИКА – 21:00

 

  1. The POMORIANS

 

  1. Илияна Бешкова и ROSENKVARTS EKSPRES

 

Входът е безплатен за всички събития и концерти!

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *