New Imagefewewrqewr

ФЕСТИВАЛЪТ ЗА КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА „МЕСЕМБРИЯ ОРФИКА“ ОТНОВО ОЧАРОВА НЕСЕБЪР

За втора поредна година жителите и гостите на един от най-древните градове на Българското Черноморие – Несебър, ще станат свидетели на неповторими и въздействащи музикални изпълнения на класически произведения под окъпаното със звезди вечерно небе насред на Старата Митрополия (църквата „Св. София“).

От 9 до 11 септември магнетичният град на ЮНЕСКО  ще бъде домакин на тридневния музикален фестивал  „Месембрия Орфика“. Концертите ще са с начален час 20:00 ч. на Старата Митрополия в стария град при вход свободен. Във форума този уикенд  ще вземат участие именити музиканти – солисти, художници, професори от Виена, Париж, Прага и Москва, както и млади изгряващи звезди, част от бъдещия артистичен елит на България.

Програмата на фестивала е подбрана прецизно и макар на пръв поглед да изглежда ексцентрична, мостът между изкуствата е белег за майсторство, което ще ви докосне, твърдят музикантите. Във форума ще се съчетаят изобразително съвременно изкуство с концертни рецитали, изпъстрени с разнообразни акценти – от шедьоври на класическата музика като Сезоните на Вивалди до ритъма на аржентинското Танго на Астор Пиацола.

Много съм щастлив, че именно в Несебър, град, който в последните години преживява един културен и духовен Ренесанс, ще имаме възможност да обогатим летния туристически календар с един малък, но висококачествен камерен фестивал“ – казва маестро Марио Хосен, арт директор на фестивала „Месембрия Орфика“ и един от най-изтъкнатите ни виртуози-цигулари, получил световна легитимация и наричан „българският Паганини“, заради брилянтните изпълнения на класически негови произведения на цигулка.

„Ние вярваме, че чрез подобен фестивал представяме града, своето културно богатство, своята история и показваме, че Несебър има не само богато минало.“, е мнението на кмета на Несебър Николай Димитров.

Три вълнуващи концерта ще чуят жителите и гостите на Несебър.

На 9 септемвриКЛАСИЧЕСКА КАМЕРНА МУЗИКА с изпълнения на произведения от  МОЦАРТ,  ШУМАН и Ц. ФРАНК;

На 10 септември- ТАНГО, СТРАСТ С КЛАСИКА И ДЖАЗ от А. ПИАЦОЛА, Т. ШУЛЦЕ, В. ПИРОН;

На 11септември- БАРОКОВА ВЕЧЕР – НА СВЕЩИ В КАТЕДРАЛАТА и класически произведения на Й. Пахелбел, А. Вивалди, Й. С. Бах, А. Корели.

За актуална информация и подробности относно фестивала – на официалния му сайт – http://mesembriaorphica.com/ или на фейсбук страницата: The Sound of Nessebar .

 

Кратка биографична бележка за маестро Марио Хосен

 

Марио Хосен прави своя дебют като солист с оркестър на осем години. Получава образованието си в София, Виена и Париж. Солист с международна репутация и почетен професор на Нов български университет със завидна преподавателска кариера и студенти, носители на едни от най-високите отличия от конкурси и фестивали в Европа и Азия. Той концертира с множество оркестри, между които са Английски камерен оркестър, Брукнер Оркестър Линц, Кралската филхармония, Симфоничен оркестър „Чайковски“ на Московското радио, Оркестър на Миланската скала и е основател и артистичен директор на международната академия и музикален фестивал “Орфеус”, която се провежда ежегодно във Виена. Хосен свири на цигулка “Гуаданини” от 1749 година, която му е предоставена от Австрийската национална банка.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *