Деца от училищата в Радва и Кошарица получиха ценни съвети как да общуват безопасно в интернет

Две прояви по повод Международния ден за безопасен интернет  бяха организирани на територията на Община Несебър. Те се състояха в училищата в Кошарица и Равда и фокусираха вниманието на ученици от пети до седми клас върху темата за рисковете от ползване на глобалната мрежа и как развиването в  най-ранна възраст при децата на дигитално-медийна грамотност и умения могат да ги предпазят от общуването в киберпространството.

Учениците от 5,6 и 7 клас на ОУ,,Иван Рилски” – Кошарица дискутираха по темата съвместно със съдия Мария Берберова- Георгиева от Районен съд -Несебър и специалистът в отдел „Информационна сигурност“ към Община Несебър Даниел Горанов. По време на проявата децата изгледаха интересен клип, от който става ясно,  че в мрежата никой не е сам и  никой не е застрахован от недружелюбни хакери, чиято цел е чрез публикуване на компрометираща информация или снимки за даден потребител, да го изнудват за пари и да го държат в подчинение.

Децата са най-уязвими в такива ситуации, затова и правилното общуване в мрежата е един от вариантите за предпазване. Това бе и темата на презентацията ,,По- добрият интернет започва от теб”, която представи Даниел Горанов. По време на срещата, специалистът акцентира върху правилното общуване на децата при онлайн комуникацията с други хора.

Съдия Берберова-Георгиева разясни на учениците приложимото в България законодателството, свързано с престъпления в киберпространството, както и с наказанията, които законът предвижда за извършването им. „Както в реалния живот, така и в интернет има правила за безопасност, които трябва да се следват“, подчерта тя и допълни, че всички участници във виртуалното общуване трябва да се отнасят с отговорност и разбиране към сериозността на онлайн рисковете.

В ОУ,,Св.Св Кирил и Методий” в Равда проявата премина изключително динамично с много въпроси от страна на учениците от 5 и 6 клас. Пред тях по различни модули от темата за безопасния интернет и общуването в киберпространството говориха компютърният специалист от Сдружение ,,Авигея Шаама” Радослав Киряков и управителят на ,,Несебър Нюз”- Красимир Косев и бивш директор на училището.

Красимир Косев даде ценни съвети на децата относно тяхната медийна грамотност и култура. Той подчерта, че е много важно да можем да различаваме признаците на фалшивата информация, за да се възползваме спокойно от полезните знания. Силно препоръча на децата да не се доверяват на всичко получено на електронната поща, чрез SMS, през чата на телефона,а и да се учат добре,да четат книги и да спортуват.

Радослав Киряков напомни на подрастващите  за интернет рисковете  и даде няколко важни съвета за безопасно общуване в мрежата, където всичко е възможно и граници няма: ,,Внимавайте какви снимки качвате.Не използвайте лесни пароли.Нека профилът ви в социалните мрежи се вижда само от приятели, а не от всички потребители.”

Двете прояви бяха организирани от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към община Несебър и ръководствата  на Основните училища в с. Кошарица и с. Равда.

И двете събития завършиха с призива на психолога към МКБППМН Румяна Костова, че попаднеш ли в капана на хакерите и онлайн тормоз на твой ,,приятел” не си сам. „Доверете се на родителите си, на учителите си, на полицията“, отправи апел тя. Освен това учениците научиха, че при онлайн тормоз може да сигнализират на телефон 124 123, както и наhttp://www.web112.net/

От МКБППМН бяха подготвени и раздадени и листовки с информация и още полезни съвети.

Тази година световната общност за 15 път отбелязва Международния ден за безопасен интернет, който е по инициатива на програма ,,Безопасен интернет” на Европейската комисия. Мотото на тазгодишната кампания е  ,,По- добрия интернет започва от теб”, която е фокусирана върху възпитаването на децата в по-отговорно и безопасно ползване на интернет и мобилните комуникации.