IMG_3192

Успешно стартира нов проект на Движение Русофили-Несебър

На 2 септември 102 българи и руснаци, членове на Общинска организация Движение Русофили-Несебър посетиха град Плиска – първата столица на новата държава България. Посещението е по проект „ПРАВОСЛАВИЕТО – ВЕКОВНАТА ВРЪЗКА МЕЖДУ БЪЛГАРСКИЯ И РУСКИЯ НАРОД” –  резултат от спечелен конкурс, който се проведе преди 3 месеца под егидата на Фонд „Соработничество” на Руската Православна църква. Целта беше да се запознаят членовете на организацията с и покръстването на българите и с живота и делото на Светите братя Кирил и Методий, създали азбуката на славянските народи

IMG_3151Най-напред беше посетен Националния историко-археологически резерват Плиска – един от най-големите средновековни европейски градове разположен на 23 хиляди декара.  В музея екскурзоводи на руски и български език разказаха на участниците историята на неговото създаване, свързано с основателя на българската държава хан Аспарух.На мястото на опожарените от войските на византийския император Никифор Геник дървени постройки през 811 година, градът е ограден с високи крепостни стени и изградени масивни каменни сгради – представителен дворец, жилищен дворец, езически храмове и множество стопански постройки. За нивото на културата на българите по това време говори водоснабдяването на ханската резиденция чрез сложна мрежа от водопроводи от глинени и оловни тръби и наличието на много бани.

След разглеждането на НИАР групата посети Голямата базилика – религиозно-дворцов комплекс с неговия архиепископски дворец, манастир и базилика. Построена в края на девети век базиликата е най-голямата в средновековна Югоизточна Европа и е изключителен паметник за нивото на българската култура  в християнския период на държавата.

Основната цел на членовете на на общинската организация на русофилите беше посещението на Двора на кирилицата в Плиска. Открит е на 2 май 2015 г. по случай честването на 1150-годишнината от Покръстването на българите в православната християнска вяра. Това  е един уникален не само за България, но и за света културно – исторически комплекс.     Св. св. Кирил и Методий са родени в Солун през IX век  в семейството на византийския военоначалник Леон (Лъв) и жена му Мария. Около 855 г. в манастира „Полихрин” те създават глаголицата, началото на книжовния славянски език и превеждат на него Библията, песнопения, проповеди.

Най известните произведения на Константин  – Кирил Философ е „Проглас към Евангелието”, а на Методий – Канонът на Св.Димитър Солунски.”  проповядват  християнството сред различни народи. Според „Пространното житие“ на Методий, императорът на Виазантия, решавайки  да ги прати във Великоморавия им казал: „Вие двамата сте солунчани, а всички солунчани говорят чисто по славянски“. Създадената от Кирил и Методий нова, славянакс култура, бързо заема своето място наред с латинската и гръцката култура. Кирил защитава тази нова култура във Венеция с думите: ”Не пада ли от Бога дъжд еднакво за всички? Също и слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли еднакво въздух?”

След смъртта на Св. Методий през 855 г. започват гонения над техните ученици. В България идват Климент, Наум и Ангеларий, посрещнати с голямо нетърпение от цар Борис I, който налага християнството и въвежда славянската писменост в България. Цялата тази история е показана по един запленяващ начин в Двора на кирилицата, допълнена с фигурите на основателите на древна България.

Участници в посещението останаха с великолепни впечатления от видяното и наученото.

По обратния път групата се спря и разгледа Мадарския конник – единствен по рода си скален барелеф в Европа.  Това първо по характера си мащабно мероприятие от проекта „Православието – вековната връзка между руския и българския народ” по мнение на всички участници изигра своята роля в опознаване историята на славянаската азбука и култура и покръстването на българите през 9 век.

IMG_3235Предстоят още много и рзнообразни мероприятия през този и следващия месец, организирани от Общинска организация Движение Русофили-Несебър и  подпомагани от Фонд „Соработничество” под егидата на Руската православна църква.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *