40952119_10212483426383234_3341181653719449600_n

С 1195/73,37 % жителите от Обзор и още шест селища гласуваха за отделяне на Община Несебър, а 403/26,67 % -„ против”

                              Христо Янев-кмет на Обзор

  Максим МОМЧИЛОВ                                                                                                               

Данните не са окончателни, но проведеният в неделя референдум в Обзор и селата Баня, Приселци, Раковсково, Емона, Паницово, Козница се оказа феноменален със своята активност. Гласуваха цели 75% от избирателите, което е рядко срещан висок интерес у нас към допитване.

За сравнение – на местните референдуми в Трън, Черноморец, Стара Загора, проведени по различни поводи през последните години, активността бе съответно 59%, 44%, 15%. А паралелното преброяване показа, че 73% от гласувалите са отговорили положително на темата на допитването – отделяне на селищата от община Несебър и обособяването им в самостоятелна община.

Така вотът на жителите е повече от категоричен. За да е валиден един местен референдум, са нужни най-малко 40% избирателна активност и повече от половината гласове да са положителни.

Всичко това обаче не означава със сигурност, че Обзор и шестте села ще се обособят наистина в община. Макар местната власт да има доста функции относно създаването на общински административни единици, от което идват и основанията за законност на допитването по принцип, в решението за създаване на община участват още Министерски съвет и президенството. Топката сега отива при тях.

Отделно от това според закона Закона за административно-териториалното устройство населението на една община трябва да е минимум 6000 души, а в случая става дума за около 1/2.

Както отбелязва обаче Даниела Божинова от Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива, законът така и така не се спазва, след като една четвърт от българските общини е с население под 6000 души, а някои като Трекляно (815) и Бойница (869) са съвсем малки.

При всички случаи вотът в Обзор е предизвикателство нагоре по властовата верига.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *