photo-1472981540181-3667e7e6156d-700x467

С разнообразни прояви в СУ”Любен Каравелов” – Несебър отбелязаха Денят на розовата фланелка

1180 copy„Училище без страх – Ден на розовата фланелка”

 

 

Всяка последна сряда на м. февруари учениците носят дрехи в розов цвят, чрез които изразяват своята позиция за неприемане на тормоза в училище.

Денят се отбелязва от 2007 г. като претест срещу инцидент в едно канадско училище, при който е осъществен тормоз върху ученик дошъл на откриването на учебната година с розово поло. На следващия ден двама негови съученици решават да купят и разпространят 50 розови тениски в подкрепа на тормозения съученик. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява последната сряда на февруари за ден срещу тормоза в училище. Скоро  инициативата се подема от хиляди училища по целия свят, а в България се отбелязва от 2012 г.

Няколко поредни години учениците от СУ”Любен Каравелов” – Несебър се включват активно в подкрепа на  кампанията, като с различни инициативи  ясно заявяват „Не на тормоза в училище, бъди толерантен”.  Във фоайето на училището е експонирана изложба от постери и рисунки под надслов „Училище без страх”. Учениците от I г, V в, VI a  и VII a клас закичиха розови панделки и сърца, чрез които изразиха своята съпричасност в борбата с училищния тормоз. Розови балони с послания за разбирателство и толерантност пуснаха ученици от  V а,V б и VI б клас. „Прегръдка, а не тормоз” бе посланието на учениците от VI д клас.

В часовете на класа сред учениците бяха проведени анкети с въпроси относно тормоза в училище, както и беседи, касаещи агресията сред учащите се. Учениците от III г клас изготвиха табло „Не на тормоза и насилието”. Многобройни спортни състезания с учениците от прогимназиален и гимназиален етап баха посветени на Деня на розовата фланелка.

Мара МОМЧИЛОВА

Print Friendly

Автор: Мара МОМЧИЛОВА


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *