8_9201

Столетникът Костадин Ричков отпразнува годишнината си в Равда

       …Аз съм доволен от живота си и често пъти казвам, че съм щастливец. Фронтът е нещо като живота. Нещо, което трябва да го видиш, да го чуеш, трябва да си там… 
     Достоен за възхищение и уважение човек, сражавал се във Втората световна война, отдавайки своите сили, сърце и дух за благото на нашата родина столетникът Костадин Ричков *  събра роднини, съседи, приятели и общински съветници  в ресторант „Перла” в Равда.
         2_9163В изключително добро настроение ветеранът от Втората световна война посрещна кмета на Равда Андон Бакалов, който поднесе поздравление  и подаръци в знак на уважение към дългия му и достоен живот.
        3_9155 Председателят на Общинския съвет-Несебър Румен Кулев поднесе поздрави на столетника Костадин Ангелов Ричков и други ценни подаръци по случай неговия юбилей, като му пожела да бъде жив и здрав за радост на всички негови потомци, които да извлекат от богатия му житейски опит и да се гордеят с достойно изпълнения от него дълг към родината.
       4_9170Празникът бе уважен с грамота от председателя на Общинското ръководство на Съюза на ветераните от войните на България – Несебър о.з.подп. Христо Николов.
От името на  председател на Областния съвет на СОСЗР-Бургас бригаден генерал о.р. Васил Джелебов, о.з. подп.Николов връчиха удостояването с поздравителен адрес, грамота и почетен плакет на ветерана Ричков в присъствието на  много близки, роднини, внуци, правнуци и приятели в деня на рожденика.
    6_9127 И до днес ветеранът от войната пази жив бойния си дух.Казвал е, каза и на празничния ден:  „Важно е човек, да намери своето място в живота. Аз съм доволен от живота си и често пъти казвам, че съм щастливец. Фронтът е нещо като живота. Нещо, което трябва да го видиш, да го чуеш, трябва да си там”. Неговият разказ за участието                                                                                                                                    му в боевете, за раните, които е получил беше интересен за всички. Със своите  100 г. Костадин Ричков става най-възрастния член на  Общинска организация   на СОСЗР в Несебър, а може би и в цялата страна
     Участник във Втората световна война, раняван няколко пъти, бай Дончо, както го наричат в селото, си спомня в детайли бойните действия, в които е взел участие – от Сърбия, през Унгария до австрийския град Грац, където завършва бойната му служба като химик. През годините бай Дончо е кавалер на осем медали, но първото му единствено отличие през 1945 г. е от генералисимус Йосиф Стален.
     Офицерът от запаса, лейтенант Костадин Ричков, година по-рано стана най-възрастният член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/. Картата му бе връчена от подп.о.р. Христо Николов – председател на Общинската организация на СОСЗР в Несебър.
     На 6 май – Деня на храбростта и празника на Българската армия – началникът на Военно окръжие   –Бургас подполковник Данчо Мишленков  издаде заповед №РД-122 /02.05.2018 г. на основание чл.240,ал.4 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България във връзка с чл.35, ал.1, т.1 от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, награди с „Грамота” ветерана от войните на България Костадин Ангелов Ричков.
    След поздравления и наздравици в края на тържествения обяд пристигна и 100 летната торта за ЧРД.В чест на рожденика бе поднесена торта със запалени свещи, освещаващи щоколадаващата снимка от 1945 г. и осемте карирани медали  за ветерана.
   Максим МОМЧИЛОВ                                                                                                       _______________________________________________________________________________
* Костадин Ангелов Ричков е вписан в регистрите в Равда от 1920 г., но всъщност, той е роден в Куфалово през 1919 г., Гърция

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *