3 IMG_1145-3 (1)

Стихове на Пушкин на български и руски рецитираха в Несебър

Честваха 221-годишнинината от рождението на Александър Сергеевич Пушкин в клуба на „Русофили” –Несебър

Максим МОМЧИЛОВ

       Инициативата за тържеството на годишнината на Пушкин се води от председателя на несебърската структура на  Общинското движение „Русофили“ Христо Николов, който е и председател  на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в община Несебър,на която присъстваха и ученици на Професионалната  гимназия по туризъм „Иван Вазов”-Слънчев бряг.

2 IMG_1133-2 (1)По повод годишнината на всепризнатия родоначалник на руската класическа литература и създател на съвременния руски литературен език участваха в рецитал и руснаци, и българи. Много от неговите произведения са считани от критиците за шедьоври. Творчеството на Пушкин дава основа за много музикални произведения, например операта на Чайковски „Евгени Онегин” (1879) или „Борис Годунов“ на Мусоргски (1874).

1-IMG_1115-1 (1)В паузите от рецитала документалният  видеофилм  за Пушкин, смятан от мнозина за първия велик руски поет и за родоначалник на съвременната руска литератураи, беше представен в клуба на „Русофили”  с 4 серии.                                                                                                                                                             РАННИ ГОДИНИ                                                                                                                                                                                

Александър Сергеевич Пушкин се роден на 26 май 1799 г. в Москва и е кръстен на 19 юни в църквата „Богоявление“ в Елохово. Летните месеци на 1805-1810 г. той прекарва при своята баба по майчина линия Мария Ганибал в село Захарово край Звенигород. Баба му пише за него, че има непостоянни настроения и е умен и обича книгите, но се учи зле.                                                                                                                                                              В ЦАРСКОСЕЛСКИЯ ЛИЦЕЙ                                                                                                                                                                     

През есента на 1811 г.  Пушкин постъпва в новооткрития Императорски царскоселски лицей в днешния град Пушкин. Там той преживява Наполеоновата война от 1812 г.  и за пръв път показва своя поетически талант. В Царскоселския лицей Пушкин пише множество стихотворения, вдъхновени от френските класически поети от XVIIXVIII век, които познава още от детството си.                                                                                              ЗАТОЧЕНИЕТО НА ПУШКИН                                                                                                                                                       

В нощта на 3 срещу 4 септември 1826 г. Пушкин получава нареждане да се яви незабавно в Москва пред наскоро коронясания император Николай I. На 8 септември той получава аудиенция на четири очи с царя, в резултат на което поетът е освободен от заточението и му е гарантирана независимост от обичайната цензура. Въпреки това той остава привързан към Михайловское – още месец след края на заточението си Пушкин се връща там за няколко месеца, а и през следващите години често посещава имението.                                                                                 

 През декември 1828 г. Пушкин се запознава с шестнадесетгодишната Наталия Гончарова, в която, по собствените му думи, се влюбва от първата среща. В края на април 1829 г. той прави предложение за брак, но получава неопределен отговор от майката на момичето. Силно разстроен, той заминава в Кавказ, където се води война с Османската империя. Живее известно време в Тифлис. Впечатленията си от това пътуване описва в „Пътешествие в Арзрум“.

ЖЕНАТА ДО ПУШКИН                                                                                                                                                        

Наталия Николаевна Пушкина (1812-1863 г.), Наталия Гончарова, се жени за Пушкин в 1831 г.                                                                                                                                                                             СМЪРТТА НА ПУШКИН                                                                                                                                                                              През 1837 г. Пушкин призовава на дуел смятания за любовник на жена му Жорж Дантес. По време на дуела и двамата са ранени, но Пушкин смъртоносно. Той умира два дни по-късно  на 29 януари 1837 г.Правителството се страхува от политически демонстрации по време на погребението на Пушкин, поради което ограничава достъпа до него. Тялото му е пренесено тайно в имението на майка му.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           ТВОРЧЕСТВОТО НА ПУШКИН                       

Творбите на Пушкин са писани под влиянието на сатирата на Волтер, поезията на Байрон и трагедиите на Шекспир. Много от неговите произведения са считани от критиците за шедьоври. Самият Пушкин предпочита романа „Евгений Онегин“, който пише в продължение на няколко години. Той е един от малкото поети или писатели, които болшевиките не забраняват, когато идват на власт, може би отчасти дължащо се на факта, че Пушкин самият е бунтар и е в конфликт с правителството поради политическите си убеждения. Дори кръщават Царское село на него.                                                                                                                                                      ПОЕМИ                                                                                                                                                                                             „Руслан и Людмила“ – /1817- 1820/, „Кавказки пленник“ – /1820-1821/, „Вадим“ -/1821-1822/ ,„Бахчисарайски фонтан“ – /1821-1823/ ,„Цигани “ – /1834/, „Граф Нулин“ – /1825/, „Тазит“ – /1829-1830/, „Къщичка в Коломна“ -/1830/.                                                   ПРИКАЗКИ В СТИХОВЕ                                                                                                                                                                                                             

  „Младоженец“- /1825/ „ Приказка за свещеника и за неговия работник Балда“ – /1830/, „Приказка за мечката“ – /1830- 1831/, „Приказка за цар Салтан“ /Приказка за цар Салтан, за неговия син, славният и могъщ юнак княз Гвидон Салтанович и за прекрасната княгиня- лебед“ – /1831/, „Приказка за рибаря и рибката“ – /1833/.                                                                                                                             ДРАМАТИЧНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ                                                                                                                                                                     

    „Борис Годунов“ -/1825/, „Малки трагедии“ – /1830/, „Каменният гост“ – /1830/, „Моцарт и Салиери“ -/1830/, „Русалка“ -/1829-1831/. Много от творбите му са екранизирани.

В края  на рецитала руският бард Александър Кузнецов от Свети Влас озвучи част от песните,посветени на Александър Пушкин.Съвсем в края  на тържеството Христо Николов – председател  на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в община Несебър връчи новата членска карта за Валентин Балчев-майор,о.р.

Година по-рано в изпълнение на проекта „Езикът на Пушкин –  свят без граници”, с който Общинска организация  ”Русофили”-Несебър участва в Международния открит грантов конкурс  Православна инициатива, организиран от Руската православна църква, 10 ученици от 9 б клас посетиха първия в България руски манастир „ Св. Александър Невски“ край с. Чарган, област Ямбол.Манастирът е построен с помощта на майката на генерал Михаил Скобелев /Белият генерал/ – Олга Николаевна.

Учениците станаха част от тържественото отбелязване на храмовия празник, който е на 6 юни и съвпада с рождения ден на великия руски поет Александър Пушкин.Проектът е свързан с 220-годишнината от рождението на А.С. Пушкин, който се счита за създател на руския литературен език и цели популяризирането му сред младите хора.

За своето активно участие в проекта, а също така и за отличното представяне в Олимпиадите по руски език, учениците бяха наградени с грамоти, книги на руски език и значки от председателя на Общински съвет- Несебър Румен Кулев и от Христо Николов – председател на Общинска организация „Движение русофили-Несебър“.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *