50ccd55711c1b7319f346bbb4cd07cda

Статутът на Ченгене скеле трябва да бъде уреден

 

 

Бургаските народните представители от коалиция ГЕРБ-СДС са внесли законодателни прeдложения за разрешаване на близо 50-годишния проблем на рибарската общност в Бургас. Законопроектът вече е публикуван на сайта на парламента с подписите на Любен Дилов, Жечо Станков, Деница Николова и Галя Желязкова. Той е подкрепен от председателя на групата на коалицията Десислава Атанасова и други народни представители.

Представените промени са изложени в законопроект за допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Р България. През април тази година, в рамките на 45-ото НС, те отново бяха внесени от бургаската група на ГЕРБ-СДС. Но поради краткия живот на предходния парламент не успяха да бъдат разгледани.

Предложенията в законопроекта уреждат единствено и само статута на Рибарското селище до Бургас. Ако промените бъдат приети, рибарите ще могат спокойно да използват рибарските си хижи и съоръжения. С узаконяването на селищното образувание, ще се защити общността на рибарите и ще се запази техният автентичен занаят.

“Проблемът за рибарската общност е дългогодишен и не търпи повече да бъде отлаган. Работата по разрешаването на този касуз винаги е била приоритет за бургаските депутати от ГЕРБ. Въпреки хаоса в момента в Народното събрание и на политическата сцена у нас, се надяваме на разум и консенсус по тази тема“, коментираха бургаските народни представители.

Неравноправието, засягащо рибарската общност, започва през 70-те години, когато лодките са били принудително преместени от пристанище Бургас към т.нар. по това време местност „Ченгене скеле“.

Това е единственото риболовно пристанище, където изцяло са съхранени столетни традиции, бит и култура. В „Ченгене скеле“ домуват над хиляда лодки, което е почти половината малък риболовен флот на страната.

Предложенията за промените в изготвените текстове са подадени от рибарите от общност „Морски сговор“, като с тях са проведени редица работни срещи по темата.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *