1-administrativna sgrada SB (1)

Становище на „Слънчев бряг“ АД за медийни публикации

 

С предложенията за смяна на собствеността на „Слънчев бряг“ АД ще се отворят нови възможности за застрояване в комплекса, които сега се възпрепятстват от държавата

 

 

В публичното пространство в последните седмици се появиха 3 публикации, свързани със старата идея за т. нар. „безвъзмездно прехвърляне на собствеността на „Слънчев бряг“ АД от държавата на Община Несебър“.

2 - parking SB (1)В тази връзка, от името на акционерно дружество „Слънчев бряг“, сме длъжни да внесем следните разяснения, тъй като съзираме опасност обществото да бъде дезинформирано от говорителите на тази идея:

 

  1. Изказването „Общината да си вземе инфраструктурата в Слънчев бряг“, както и „държавата да прехвърли безвъзмездно собствеността на Община Несебър“, е меко казано подвеждащо.

Първо, защото Община Несебър никога не е била собственик на инфраструктурата в комплекса, Зона Изток. Държавата създава „Слънчев бряг“ ЕАД като 100% държавна собственост през 1991 г., а през 1997 г. чрез приватизация в акционерното дружество дялове закупуват над 3 500 физически и юридически лица, които и към момента имат собственост в „Слънчев бряг“ АД. И второ, защото идеята за „безвъзмездно прехвърляне“ би ощетила, както миноритарните акционери, които са платили за дяловете си, така и държавата, която и към момента притежава 75% собствеността в дружеството. Тази собственост на инфраструктурата като улици и обществени площи се изразява в стотици милиони левове.

Хипотетично ако тази идея намира поддръжници, то тези поддръжници трябва да бъдат ясни кои са, кой ще управлява националния комплекс и имат ли тези хора зависимости. Както става ясно по-горе, само миноритарните акционери в дружеството са над 3 500 физически и юридически лица с общо 25% участие. Тези акционери, инвестирали парите си, не могат да бъдат неглижирани в този диалог, било то и с подписка от други 1 500 души.

 

3 - alea Kuban SB (1)Обръщаме внимание, че към момента община Несебър стопанисва инфраструктурата в Зона Запад в Слънчев бряг, както и 50% от ул. „Първа“. Тук въпросът е дали Общината хипотетично би имала ресурс за инвестиции в инфраструктурата и в Зона Изток или се търси само финансов интерес от експлоатирането на собствеността.

 

  1. В същите тези изявления, двамата говорители на идеята обвързват т. нар. „безвъзмездно прехвърляне на собствеността на Слънчев бряг АД“ с „налагане на мораториум за издаване на строителни разрешителни за срок от 3 години след прехвърлянето“. Това прави директно внушение, че акционерното дружество има нещо общо със застрояването в Слънчев бряг. Подчертаваме, че „Слънчев бряг“ АД по никакъв начин не регулира и не участва в процеса по издаване на строителни разрешителни в комплекса. Всяко подобно твърдение трябва да бъде сметнато за инсинуация. Или за опит за внушение, че при едно евентуално управление от страна на Община Несебър, няма да се допуска строителство в комплекса. Самият факт, че тези изказвания се правят от собственик на хотели в Слънчев бряг, член на Общинския съвет в Несебър, водят до следните важни въпроси:

Има ли конфликт на интереси хотелиер, концентрирал в себе си огромна легова база, да зове за смяна на собственика на инфраструктурата в комплекса?

 

Тази идея за 3-годишен мораториум означава ли, че след 3 години с решение на Общинския съвет в Несебър, ще могат да продава апетитни парцели на крайбрежната в Слънчев бряг с възможност за застрояване?

 

Ще се строят ли нови хотели в Зона Изток след отпадане на мораториума и на каква цена ще се продават парцелите с решение на Общинския съвет?

 

Припомняме, че „Слънчев бряг“ АД към момента стопанисва над 650 000 кв. м. в Зона Изток. Това са основно улици, тротоари, паркинги, зелени и обществени площи, оценявани на стотици милиони левове. Дружеството не извършва хотелиерска дейност и няма хотели, нито ресторанти или други подобни обекти. Задължението му е със собствени средства да поддържа осветление, озеленяване, места за разходка, паркиране, осъществяване на достъп на транспортни и технически средства на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите, охрана и видеонаблюдение и т.н.

Тези задължения са свързани с огромни разходи, които на година надхвърлят 2 милиона лева. Комплексът е национален курорт с макроикономическо значение. Евентуален диалог за собствеността на „Слънчев бряг“ АД трябва да се води на експертно ниво и с аргументи за развитието на летния туризъм в България. Трябва да бъде защитаван държавния интерес и този на миноритарните акционери.

 

 

Приложени снимки:

  1. Административната сграда на „Слънчев бряг“ АД, която се намира срещу имиджовия хотел „Кубан“
  2. Паркинг до сградата на „Слънчев бряг“ АД, малка част от собственост на акционерното дружество
  3. Алея Кубан, която води до морския пирс на брега до централния плаж, отново част от инфраструктурата, собственост на „Слънчев бряг“ АД

Бел.ред:Публикуваме Становището безплатно и без редакторска намеса !

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *