logo_bg

Спомени за Лидия Ковачева с Георги Славов

На 31 август честваме 106 години от рождението на Лидия Ковачева.
Много медиците специалисти по света, прилагат нейната уникална система на природосъобразен начин на живот, постигайки здраве и дълголетие.

На Лидия Ковачева дължим знанието и науката за природосъобразния начин на живот, предадена на основателя на  Лечебен център Vita Rama – нашият главен диетолог Георги Славов.

Очакваме ви по здравословни програми Vita Rama от 31 август до 7 септември, за да отпразнуваме заедно това събитие!

Send Email


Георги Славов e главен специалист – диетолог по лечебно хранене в Лечебен център Vita Rama и основател на лечебна система Vita Rama.
Завършил е Полувисшия медицински институт „Йорданка Филаретова” гр. София, специалност “Инструктор по хранене”.
От 1994 г. до 2000 г. Георги Славов е редовен консултант и сътрудник на известната българска лечителка Лидия Ковачева.

Простотата и лекотата, с която Лидия Ковачева общуваше.
Това, което ме е впечатлявало най-много винаги в Лидия Ковачева е простотата и лекотата, с която общуваше и помагаше на хората, особено на тези, които й вярваха. Като художник и човек на изкуството, тя успяваше по мистичен начин да проникне дълбоко в човешкото съзнание, да усети и прецени болката и проблемите на хората отсреща, да ги разположи и да им даде ценни, лесни и практични съвети как да достигнат пълноценно здраве. Лидия Ковачева бързо отсяваше хората и разбираше кой идва при нея само от интерес и любопитство, и кой идва по същество. Отделяше кратко време на едните и часове на другите. Всеки, който вярваше в нея, постигаше много бързи резултати и се радваше отново на естественото за човека здраве.

Името на Лидия Ковачева е пътеводител за здравословно хранене.
През 1995 г. създадох здравословен център в Слънчев бряг, където ни гостуваше Лидия Ковачева. Тя, както и целият ни екип от специалисти, често организирахме посещения-обучения в елитни ресторанти в Слънчев бряг. Под наставленията на Лидия Ковачева, в кухнята на ресторантите се приготвяха здравословни вегетариански ястия. Персоналът на ресторантите винаги с голяма радост подготвяше здравословните блюда и ги сервираше. Всяко обучение на Лидия Ковачева в ресторант, беше като здравословен празник както за персонала на ресторанта, така и за гостите му и много хора, ентусиазирани от общуването и атмосферата, която тя умееше да създава, поеха пътя към здравословен начин на живот. Нейното име беше като пътеводител за здравословно хранене.

Критичността на Лидия Ковачева към учениците й.
Лидия Ковачева и нейните ученици – аз, д-р Георги Гайдурков, д-р Вергиния Георгиева, д-р Людмила Емилова, често изнасяхме лекции и презентации в големите градове. Лидия Ковачева винаги даваше думата на всеки член от екипа си, за да представи природосъобразния начин на хранене и живот. Често по време на нашите изказвания, тя се намесваше и ни коригираше. След събитията, тя не ни спестяваше критики по отношение на начина, по който представяхме информацията. Тя казваше: „Вие не бяхте много убедителни, защото мислите, че лечебната система е много лесна. Вие казвате, че 10 дневното разтоварване и захранване минават като песен и организмът бързо оздравява. Това не е точно така, защото е необходимо постоянно наблюдение върху здравословното състояние, както и нужда от корекции в храненето, защото лечебните кризите могат да бъдат чести. Вие трябва да предупредите и подготвите хората за лечебните кризи, които често настъпват.“ Тя изискваше максималното от нас и затова често ни критикуваше.

Лидия Ковачева харесваше изключително много здравословните лечебни храни, които й приготвях.
Лидия Ковачева се хранеше много просто. Нейната съседка готвеше за нея, а единственото ястие, което тя си приготвяше беше зеленчукова супа. Тя казваше, че е много отговорно да се готви здравословно и затова се хранеше само с храна, която е приготвена от човек, който знае как да готви здравословно. Като инструктор по лечебно хранене, аз бях единственият в екипа специализирал се в здравословното лечебно готвене. За нея беше празник, когато аз й приготвях здравословните ястия, които тя харесваше изключително много. Лидия Ковачева казваше, че това единствено, когато гостува в Лечебния център и се храни с храната, която аз й приготвях, успява да възвърне своите жизнени сили и да си почине пълноценно.

Print Friendly

Автор: Лечебен център Vita Rama


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *