2(21)

Социалисти в Бургас почетоха паметта на загиналите антифашисти и отбелязоха 78-та годишнина от 9-ти септември

3(10)„Събрали сме се, за да почетем паметта на загиналите за своите прогресивни идеи и прогресивни цели. Хора, изпреварили времето си, за което съдбата ги е наказала с най-лошото – със смъртта. Днес ние продължаваме да спорим! Вместо да се обединяваме, ние спорим. Историята си преви странна шега с нас – на 9-ти септември 44 година Отечественият фронт, Обедините сили на Българската работническа социалдемократическа партия , на Комунистическата партия, на земеделците, Политически кръг „Звено“ и на много други политически формации, са се събрали заедно и са взели властта.

Взели са я с помощта на армията и на партизаните – хора, които до преди това са се стреляли един друг. Те са ни дали един пример, който ние не можахме да усвоим. Ние не разбрахме, че трябва да бъдем единни, че трябва да забравим за обидите, да загърби егото си, да протегнем ръка и да вървим напред заради България. Тази България, която 1300 години е тук.

Не забравяйте, че трябва да дадем пример на поколенията и да извлечем поука от миналото. Нека вдигнем гордо глава, да изправим чело и всички заедно да вървим напред. За да изведем държавата към един път, който ще доведе всички наши сънародници обратно в България. Поклон пред паметта на загиналите! Слава! Слава на България”.

5(6)Това бяха думи във вълнуващото слово на кандидатът за народен представител от Коалиция „БСП за България“ Тодор Байчев по време на отбелязването на паметната дата 9 септември 1944 г. Събитието се състоя пред Пантеона в Морската градина на Бургас.

За да почетат паметта на загиналите антифашисти и да отпразнуват 78-ата годишнина от 9-ти септември, на събитието бяха кандидатите за народни представители от листата на Коалиция „БСП за България“ Стойко Танков, Анелия Вичева, Паруш Парушев, общински съветници, активисти, симпатизанти на БСП и множество граждани, дошли да отдадат почит на героите, жертвали живота си верни на своите светили идеали.

„През 1944 година българският народ успя да свали от плещите си робството на монархофашизма и да създаде общество на социалното равенство, грижата за човека , общество без експлоатация, бедност и насилие“, припомни в свое изказване кандидатът за народен представител Стоян Стоянов. Той направи кратък анализ на съвременните проблеми в обществото, говори за погрешните политически интерпретации, които се правят във връзка с доказани исторически събития и обърна внимание на важни моменти от близкото ни историческо минало.

Водещ на мероприятието бе Живко Господинов – общински председателя на социалистите в морския град. Фолклорен ансамбъл „Китка“ се погрижи за музикалния поздрав, изпълнявайки български народни песни. Събитието завърши с полагане на венци и цветя.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *