275116274_520726846105695_1104665516767989569_n (2)

Сградата на Морска гара-Бургас става Областен кризисен център

 

 

По предложение на областния управител Стойко Танков сградата на Морска гара-Бургас ще се превърне в Единен областен кризисен център в условията на украинската бежанска и хуманитарна криза.

Морска гара ще е мястото, където ще се събират, съхраняват и разпределят хуманитарните помощи за потърсилите закрила в Бургаска област. За улеснение на украинските граждани, потърсили закрила, в определени дни там ще има представителства на Държавна агенция за бежанците, Регионална дирекция по заетостта и на Регионалното управление на образованието, които ще дават необходимите консултации и ще обработват документи на място.

В рамките на една седмица Областният кризисен щаб, с председател областният управител Стойко Танков, проведе второто си оперативно заседание, на което се обсъдиха проблемите, които възникват в работен ред пред различните институции заради украинската криза, част от които намериха разрешение веднага.

Болничните заведения остават в готовност да посрещнат и да окажат медицинска помощ на нуждаещите. За целта Областният кризисен щаб препоръчва всеки, който се нуждае от здравна помощ първо да посещава УМБАЛ-Бургас или общинските медицински центрове, където е урегулиран процесът по безвъзмездното лечение на украинските граждани.

БЧК-Бургас обяви, че продължава кампанията по набирането на хуманитарни помощи – хигиенни препарати, памперси, одеала, нови обувки и дрехи. Големи търговски вериги са заявили готовност да осигуряват безвъзмездно хранителни продукти под формата на ваучери. Зеленчукопроизводители са готови да даряват големи количества от своята продукция.

Все по-често постъпват запитвания до РУО-Бургас за възможности децата на украински граждани да посещават редовни занятия в детските градини и училища. Регионалните управления на образованието в страната приемат заявления от украинци, търсещи или получили международна закрила, които искат да запишат децата си в детска градина или в училище. В зависимост от възрастта, завършения до момента клас, местонахождението и желанието на родителите децата и учениците бежанци се насочват към конкретна образователна институция. Целта е тази подготвителна работа да бъде свършена колкото може по-бързо, за да може бежанците да се включат в учебните занятия веднага, щом получат официален правен статут в България.

Децата на родители с двойно гражданство могат да бъдат приети в детска градина или училище, без да се преминава през процедурите за бежанците, които имат само украински паспорт. На сайта на МОН е публикуван образец на заявление, което родителите от Украйна трябва да попълнят и подадат в РУО-Бургас. В него те трябва да посочат майчиния език на детето, дали владее в някаква степен български или други европейски езици, къде и кой клас е завършил в своята страна.

Областният кризисен щаб призовава украинските бежанци да се регистрират като търсещи закрила, за да придобият законово право на безплатно образование, здравно осигуряване, социално подпомагане и възможност за намиране на работа. Това всеки пълнолетен украински гражданин може да го направи като подаде заявление към която и да е държавна институция, която пък е длъжна да я препрати към Държавна агенция за бежанци.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *