6731a959d6a3a9a50ffe3d8e64641029(1)

Проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност като областен управител на Бургас

 

Съгласно Решение № 581 на Министерски съвет, днес – 05.08.2022 г., проф.д.н.Мария Нейкова встъпи в длъжност областен управител на област Бургас.

Проф. д.н. Мария Нейкова Кънева е професор по административно право и процес и доктор на науките по национална сигурност. Декан е на Центъра по юридически науки на Бургаски свободен университет. Проф. Нейкова е член на Съюза на учените в България, на Българската асоциация по криминология, на Асоциацията на завършилите колежа по отбраната на НАТО. Тя е ключов експерт по европейски проекти в сферата на електронното управление, административните услуги на гражданите и бизнеса. Работи по проекти относно функциите и компетенциите на областните управители и контрол по законосъобразност на актовете на кметове и общински съвети. Проф. Мария Нейкова е автор на учебници и научни книги по административно-правно обслужване, местно самоуправление, сигурност, управление при кризи, гражданско общество – фактор на сигурността, децентрализацията – фактор за повишаване ефективността на управление.

Преминала е обучения в U.S. Agency for International Development, Световната банка, Военномедицинска академия – София, Висша административна школа в Рим (Италия), Национална школа по администрация (L ENA), Париж (Франция). Има специализация по Международно публично право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

В периода 2001 г. – 2009 г. е областен управител на област Стара Загора, а преди това заема длъжността зам.-директор на РЗОК в гр. Стара Загора и главен експерт в Районна здравноосигурителна каса – Стара Загора.

В периода май 2021 г. – януари 2022 г. Мария Нейкова отново бе начело на област Бургас като областен управител, излъчен от служебно правителство.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *