CulinarFest_akcenti_580х323

Приложението „КулинарФест“ (“CulinarFest”) е напълно безплатно

CulinarFest/КулинарФест

Фестивалът на занаятите „По Малкотърновски – от извора на Странджа“ в Малко Търново намери място в първото мобилно приложение за кулинарни фестивали в България. Приложението „КулинарФест“ (“CulinarFest”) е напълно безплатно за ползване и вече е налично за сваляне в Google Play.

 

Приложението e разработено от Сдружение „Платформа АГОРА“ със съдействието на читалища от 17 общини и изследователската работа на етнолога доц. Джени Маджаров от СУ „Св. Климент Охридски“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Целта на проекта „Култура ДОС“ е да стимулира интерес към храната като елемент от националното културно наследство и неговото опознаване и опазване, да представи алтернативни маршрути и различно изживяване на всички, които се интересуват от културно-исторически туризъм в България, да подкрепи местни общности и потенциала им за развитие като кулинарни дестинации.

КулинарФест представя 20 фестивала за автентична кухня, занаяти и традиции с техния календар и фестивална програма, но и провокира интерес с етнографско проучване и анализ на кулинарията на фестивалните региони, класификация на фестивалите като принадлежащи към съхранена, обновена или уникална кулинарна традиция, както и представяне на природните, исторически и културни забележителности на фестивалните селища. Потребителите могат да разгледат и богат снимков материал от изминали издания на включените фестивали.

На база степента на познаване и прилагане на кулинарната традиция, уникалността на рецептите спрямо българската национална кухня и названията на ястията, помещенията, посудата, и употребата на традиционни спрямо нови продукти и суровини, фестивалът, провеждан в гр. Малко Търново беше категоризиран като принадлежащ към уникалната кулинарна традиция.

Мобилното приложение „КулинарФест“ се реализира по проект „Култура ДОС“ с финансовата подкрепа на програма „Културно наследство“, модул „Културни индустрии и културен туризъм“ на Национален фонд „Култура“.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *