Е-услуги

Община Несебър в историята на българските общини

12 октомври – Денят на българската община                                                                                                                                                                                                                                                                

Хаджи Максим МОМЧИЛОВ                                                                                                                            През 1998 г., водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление в България, делегатите на Общото събрание на Национално сдружение на общините вземат решение отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври.

Целта на общото отбелязване е да се популяризира дейността на местната власт, да се постигне по-добро обществено разбиране за ролята й в развитието на обществото, както и да се стимулира по-активно и съпричастно гражданско участие в процесите на управление на местно ниво.

Как Национално сдружение на общините празнува 12 октомври през годините?

От 1998 до 2002 г. честването е посветено на различна тема в зависимост от значимите събития в общинското развитие – през 2000 г. празникът беше посветен на ролята на местните власти в процеса на присъединяване на България към ЕС, а през 2001 г.- на прилагането на Хартата на европейските градове в нашата страна.

Учредената първа Община в Несебър                                                                                                                                                                

1- 12 (1)На 23  януари 1959 г. на насрочените от него избори за окръжни и общински съвети в състава на нашата нова община се включват селищата: Несебър, Равда, Влас, Тънково, Кошарица, Оризаре, Гюльовца, Морско и Плазовец.                                                  

  При учредяването на Община Несебър за председател на изпълнителния комитет на Градският общински народен съвет  – Несебър е избран Александър Стоилов Дончев. Кръстьо  Русев става за заместник -председател и за секретар – Борис Минчев,чиито мандат изтича на 6 март 1962.                                                                                                                          

Портрет Васил КировПрез 1962 г.на  Васил Киров е избран за председател на Изпълнителния комитет на Градския народен съвет – Несебър от 6 март 1962  до 3 март 1966, а впоследствие е избран и през мандатите за председател:

от 15 юни 1981 до  9 декември 1983, от 9 декември 1983 до 18 юни 1986,                                                                                                               от 18 юни 1986 до 8 март 1988, от 8 март 1988  до 1 октомври 1990                                                                                       

Уедрената Община Несебър                                                                                                    

През 1979 г. при извършването на новата административна реформа Община Несебър се уедрява.След изборите от  25 март и на 8 април се провежда учредителната сесия на селищна система Несебър.                                                                                                                                                                                 

За председател на Изпълнителния комитет /ИК/ на Общинския народен съвет е избран  Генчо Алагенов, за първи заместник-председател -Григор Харизанов,за  заместник-председател Александър  Димитров, а секретар-Денка Сивова.

Мандатът на новоизбрания общински съвет от 8 април 1979 и изтича на  15 юни 1981 г. Към новата селищна система Несебър, се приобщава цялата Община Обзор, със селата: Баня, Емона, Приселци, Раковсково, Паницово и Козница и заедно с първоначалната община населените места стават 16.                                                                                                                                        На 8 април за кметове са избрани в :                                                                                                                                        Обзор- Панайотка Рубанисти,Оризаре- Андрей Стоянов, Гюльовца-Пенчо Неделчев,

Баня- Харалампи Попов, Паницово-Неделчо Стоев,Влас- Иван Бабев,Равда- Трайчо Божинов,Кошарица- Фанка Христова, Тънково- Димо Лечев.

            в развитието на социално-икономическото развитие от 1959 към 1979 г. се жалонира до 1989 г. и след прехода до настоящата година.

 

За динамично развитие трябва да се отчете приносът и на останалите председатели /кметове/: Пеньо Попов 1966-1976; инж.Григор Харизанов 1976- 1977; к.с.н.инж.Генчо Алагенов 1977-1981; Васил Киров 1981-1990; Д-р Иван Ташев 1990-1991; Страхил Ламбов1991-1993; Михаил Бенин-1993, инж. Андрей Сариев 1993-1995; Живко Георгиев 1995-1997; Стоян Голев 1997-1998; Янаки Иванов 1998-1999; Николай Трифонов 1999-2007; инж. Магдалена Мандулева – 2007.

         Присъединяването на Община Несебър към Европейския съюз                                                              

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

От 2007 г.България е присъединена към Европейския съюз,а в развитието на самоуправляваща се общност би трябвало да се отдаде дължимото и на председателите на Общинския съвет от 1991 г. насам: Михаил Бенин, Мария Стрезова, Страхил Станков, Красимир Косев, Стоян Голев, Димитър Янков, Янаки Стоянов, Благой Филипов и Румен Кулев.

За тези уважавани кметове, и председатели, бих искал да изкажа и моето верую, най-важният и основен принцип, който съм приел и следвам в общината е в приемствеността. Всичко, което е добро за общината, го доразвиваме и продължаваме

Затова всичко направено от нашите предшественици – всичко добро и позитивно, го надграждаме и доразвиваме. Това е основният ни принцип в общинското управление.

        Развитието на Община Несебър

В развитието на една община има факти и събития, които не трябва да се забравят, а да се отбелязват периодично. В годините може и трябва да се припомня за всички, които повече от 6 десетилетия работят за развитието на Несебър като една от най-привлекателните и проспериращи български общини.

По-най-официалните  данни на Националния статистически институт към 31.12.2019г. жителите  на община Несебър са 28 968.

Прирастът на населението й през последните години е забележителен и впечатляващ. Най-после след 60 години като самостоятелна община, Несебър води пред общини като Айтос – 27 632 жители, Руен – 27 593 жители, Поморие – 27 263 жители, Карнобат – 23 066 жители.

От живеещите в община Несебър 14 157 са мъже и 14 811 жени.В градовете Несебър, Свети Влас и Обзор те са общо 20 120, от тях мъжете са 9 751, а жените – 10 369.В селата жителите са 8 848, като като мъжете са 4 408, а жените – 4442.

Статистика не е вярна, защото тя посочва, че до 28 000 е нараснало населението на град Несебър. Тук обаче са разкрити 60 000 партиди на чужденци, които имат недвижими имоти тук и живеят поне по 5, 6 месеца на територията на Община Несебър.Също така има  и българи, които живеят тук, но законът не ги кара да се регистрират. От Пловдив, от София има много хора, които живеят тук, дори в момента градът е пълен.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

През 2014 г. Несебър спечели приза за най-бързо растящ град в България, заради естествения прираст. Тази тенденция продължава  и до днес.

От две години насам  на година се раждат над 300 деца, а през 2014 имахме и бейби бум. Това  е благодарение на политиката на общинската администрация към младите и тази еднократна помощ, които са запазени  и инвитро процедурите. Дори днес се превеждат средства на клиники, където се правят процедурите инвитро.

Вече близо 10 години всяко младо семейство, което има постоянен адрес на територията на община Несебър, не по-малко от 5 години, получава еднократна помощ от 2000 лв. за новородено дете.

За да бъде един град предпочитано място за живеене  и отглеждане на деца са важни обаче не само  условията в детските градини и социалната политика, но и покриването на европейските екологични стандарти.

Несебър е предпочитана място  за живеене поради съвкупност от много компоненти. Най-вече с тези инвестиции, които направи общината, привличайки европейски средства за разширяване  и модернизацията на пречиствателната станция, за нова претоварна станция.

За опазване на околната среда  и водите са направени много през последните 10-12 години и това допринася и за развитието на туризма.Въпреки  състоянието на извънредното положение, градът привлече предимно български туристи, както  и летовници от съседни държави.                                                                                                                                                      

За първи път град Месемврия е преименувана на град Несебър                    

В Заповед №2820, съгласно указ №7 от 23 май 1934 г. можем да попаднем на министъра, че: ….определям нови наименования на населените места в Царството, указани в тук приложените списъци, които съставляват неразделната част от настоящата  ми заповед.

Министърът на заповедта от Министерството на вътрешните работи и народното здраве е подписан от Петър Мидилев на 9 август 1934 г. Заповедта е обнародвана в „Държавен вестник” в бр.109/14 август 1934 г.

Какво се е случило в Несебър?На  14 август 1934  г. град Месемврия  е преименуван на  град Несебър.В  третото за преименуване на селата в Анхиалска околия са обявени:

Бараклии на Оризаре, Гьозекен на Козякград /Обзор/, Инджекьой на Тънково, Къшладере на Кошарица, Емине на Емона,Карамаджа на Козница, Къйряккьой на  Плазовец, Денизлер на Морско.

От 12.05.1934  до м.юни 1934 г. Христо Харизанов е освободен като председател на Тричленната комисия в Месемврия.

Вписването на Несебър  и на цитираните населени места на 14 август 1934 не са се състояли церемониално, а представената заповед отива в архива.Новият кабинет предприема незабавни действия: Търновската конституция е отменена, Парламентът е разпуснат, общинското самоуправление е ликвидирано.

На 13 юни 1934 г. е издадена Наредба-закон, с която всички политически партии и организации се забраняват, а имуществото им се конфискува.Наредбата влиза в сила на следващия ден.Изпълнителната власт ще се осъществява посредством правителствени декрети със законова сила.

От  20.11.1934 до 15 юли 1936 г. Христо Христов е назначен за кмет, а градът вече носи името Несебър.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *