011

Нова проява на Общинска организация Русофили-Несебър

На 16 юни 2018 г. за ученици и пенсионери от съставните селища на община Несебър беше организирано посещение на манастира Св.Спас – първия руски манастир в България. Транспортът е заплатен със средства по проекта „Българските и руски волонтьори  в Несебър – това е любов в действие”.

logo СоработничествоУчастниците бяха от различни религии, но мероприятието  не си поставяше задачата да ги приобщава към християнството. Целта беше те да се запознаят с огромната дарителска дейност от страна на руския народ, който, незвисимо от хилядите жертви, дал за освобождението ни от турско робство, отделя и средства за възстановяване на разрушените православни храмове и за изграждане на нови църкви и манастири.

Манастирът Св.Спас, известен още като Бакаджишкия манастир, се намира близо до град Ямбол. Той е разрушен по време на Априлското въстание. През 1879 година ген.Скобелев предлага на ямболци в памет на загиналите руски войни да бъде построен на това място нов храм.

Изграден е с финансовата помощ на руски дарители, а местното население  участва с доброволен труд. Открит е през 1884 г. Иконостасът е направен в Русия, а иконите и хоругвите са дарение от Киево-Печорската лавра. Генерал Скобелев подарява  на манастира евангелие с личния си подпис, известно като „Златното евангелие”, както  и гравиран кръст.

Тук се съхраняват  две руски църковни знамена, т.н. хоругви, с лика на покровителя на храма Св.Александър Невски. Ценна реликва е и списъкът на загиналите 462 руски и 449 български войници, чиито имена са и върху мраморната плоча на мемориалния паметник, поставен срещу храма.

В момента манастирът се поддържа  единствено  от йеромонах Софроний, един изключително трудолюбив, благ  и ерудиран Божи служител.

013-1Той посрещна радушно двете групи. След като и децата и възрастните разгледаха църквата и запалиха свещи за здравето на своите близки, отецът ги заведе пред входа на пещерата, в която се намира аязмото с целебната вода.

Преди да влязат вътре йеромонах Софроний подробно разказа историята на манастира и за дарителската дейност на братския руски народ. Интересен факт е, че тук е служил няколко години Св.Серафим Соболев, канонизиран през 2016 г. едновременно от Българската и Руската правослани църкви.

Преди да се завърнат участниците отидоха до паметника на руските освободители на връх Бакаджик, построен в чест на 110-годишнината от Освобождението ни от турско робство. Руският войник и българският опълченец  изобразени на този паметник символизират единството на двата наши православни народи.

Проливният дъжд прекъсна посещението, но всички –  и деца и възрастни останаха впечатлени от видяното и чутото, разбраха смисъла на доброволчеството, на човешкото великодушие и доброта.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *