18(28)

Николай КАРЪКОВ на 75 години

Възрастта не е порок

Николай КАРЪКОВ на 75 години

Един от основоположниците и дългогодишен ръководител на туризма

 

…..Човек не трябва да живее само, за да работи, а  трябва да работи, за да живее.И то да работи така, че да създава възможност за достоен живот и на другите…

 

0104Николай Каръков е роден на 1 април 1943 г. в село Долно Ябълково, община Средец, Бургаска област. Започва да работи в туристическия комплекс „Слънчев бряг” през 1968 г .Завършва ВИНС-Варна, специалност „Икономика на вътрешната търговия”.

Работи в сферата на хотелиерството, на организационна работа, а от 1974 г. преминава през различни отговорни длъжности като  директор на микрокоплекси и ръководството на главната дирекция. От 01.03.1988 до 1997 г.  е директор на ваканционното  селище „Елените”.

След освобождаването му от заеманата длъжност е поканен за работа в туристическия сектор при усвояването на крупни инвестиции  и  развитието на нови обекти.

Половин век  в туризма за Каръков е по-скоро житейска история. Отговорен, поемащ отговорност, обаятелен и организиран, способстващ за просперитета  на туристическия комплекс „Слънчев бряг” и ВС „Елените”.Проявява се като ръководител с мениджърско виждане.

За формиране на туриистическия продукт се изисква и изпъплнява много работа и усърдие, а без личния опит на ръководните кадри това е невъзможно. Повече от всякога  използва натрупания си опит, за да  постигне по-висока ефективност в развитието на стопанския и международния туризъм.

Човек трябва да „чувства” туризма вътре в себе си, „да гори”. Натрупаният му богат личен опит, е за създаване на редица отговорни и изпълнителни кадри като:

сервитьор, готвач, сладкар, администратор, информатор-обменител, барман, екскурзовод, аниматор, шофьор на туристически автобус, микробус, такси и още други.

Не случайно  името на юбиляря се свързва  с това на основоположниците на туристическия комплекс и с  активното участник в изграждането му.От 1 март 1988 Каръков се превръща в приемник и продължител на развитието и  утвърждаването на ВС „Елените”. В периода до 1997 г. ваканционното селище е в развитие, възход и възраждане.Стопанският туризъв в селището постига все по-високи резултати.

Човек трябва да е много интелигентен и смел, винаги сред работещите, които имат качествата, способността да мислят перспективно, да поемат рискове, защото знаят, че без пресметнат риск, Каръков няма успех както при социализма, както и понастоящем.

В процеса на изграждането той е едно от силните послания  със способностите и уменията си за използване на ситуацията при вземане на управлнските решения. Силата на решенията е в това.че е  „уловен” конкретния исторически момент и много от тези решения са вземани „на момента”.Човек не трябва да живее само, за да работи, а  трябва да работи, за да живее.И то да работи така, че да създава възможност за достоен живот и на другите.

Много са приятелите, другарите, и съратниците на Николай Каръков.В 75-годишнината най-важният въпрос би бил: „Доволен ли се от това, което направи през своя живот?”.За нас отговорът е ясен и категоричен. За неговата честност, скромност  и отговорност няма как да се произнесе  лично  рожденика.

Наскоро Николай и Станка честваха заедно с децата и внуците си 50 годишен семеен живот.И това също е една част от живота на юбиляря, които обществото уважава и високо цени.

                                                                                                             Максим МОМЧИЛОВ

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *