New Imagegergergert

Несебър се превърна в детско царство в началото на юни

 

Пет дни игри и забавни предизвикателства за малки и големи с „Пясък в сандалите“

 

В продължение на пет дни – от първи до пети юни, деца и родители се забавляваха в игрите и предизвикателствата на второто издание на Фестивала за семейни първоюнски игри „Пясък в сандалите“, което се състоя в Несебър. Местата за развихряне на въображението и творческите занимания бяха основно две – в Южния парк и в Демонстрационния  център на занаятите. Само първото предложение от програмата – прожекцията на анимационния филм „Пук“, се състоя в читалище „Яна Лъскова“.

Точно на 1 юни – Международния ден на детето, бе следобедната прожекция на анимационната лента, създадена по приказката и сценарий на големия творец Валери Петров. Малко преди началото й Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър-Световно наследство“, представи пред детската публика режисьорът на филма Анри Кулев. Гостът  разказа малко повече за анимацията, като сподели, че това е първият български пълнометражен анимационен филм от 30 години.

Въодушевените зрители – деца и родители, той информира, че в началото и в края на филма има игрална част, която е плавен зрителен преход към същинската част на киноразказа. Водното приключение на петгодишната Лили в морските дълбини, срещата й с уж най-грозната и уж най-страшна дълбоководна риба Хрили, преодоляването на опасности и беди, за да се роди едно искрено приятелство, героите и случките от любимата на няколко поколения деца, са в основата на увлекателната история. Мястото на действието дава възможност на Анри Кулев и аниматорите от екипа му да разгърнат въображението си и творческото им вдъхновение се претворява в пъстър и увлекателен красив свят под повърхността на морето. Музиката и песните на Любомир Денев допринасят за внушенията в красивата приказка, а всеки герой има своя песен с послание.

Студенти на Анри Кулев по анимация, които присъстваха на прожекцията на филма „Пук“,  показаха в рамките на няколко дни на любознателните несебърски деца, предварително записалите се за участие, как се  създава един анимационен филм и кои са първите стъпки и тайни в седмото изкуство. В тези три дни малки и големи се забавляваха, рисуваха, изрязваха героите от хартия, а след това се захванаха със заснемането им и подредбата на различните сцени от историята. Идеята на занятието бе да се покаже на децата целият процес при създаването на една анимационна лента, като се премине през етапите на сътворяване на героя, измисляне на сценарий, заснемането на филма и накрая монтажът.

Премиерата на първия анимационен филм, изцяло изработен от несебърски деца, се състоя на 4 юни в Демонстрационния център на занаятите. Заглавието на лентата, с продължителност малко над 2 минути, бе идентично с името на петдневните забавления за деца и родители – „Пясък в сандалите”. Всички зрители, напълно разбираемо, бяха изключително развълнувани по време на излъчването на филма. Децата – от факта, че техните рисунки се движат на екрана, а родителите – от продукцията, създадена от техните наследници. Съвсем скоро филмът ще може да бъде видян на официалната страница на община Несебър – www.nesebar.bg / www.nesebarinfo.com.

Друго забавно предизвикателство- арт ателието „Играчките на баба и дядо”, също привлече интереса на децата и развихри творческото им въображение. Под напътствията на ментор сръчковците създаваха играчки от времето, когато технологиите са били необозримо бъдеще, а за да имаш с какво са ди играеш, е трябвало сам да си го направиш.  Участниците сами изработиха различни забавни артикули, с помощта на стари вестници, чорапи, конци, метални и дървени пръчки, прежда, копчета, мъниста и др. Благодарение на своята сръчност децата направиха кукли от чорапи, къщички от клечки, различни необикновени животни, шапки от вестници и други чудати играчки, които всеки автор отнесе за спомен у дома си.

В щурата лаборатория – друг модул от „Пясък в сандалите“, малките химици направиха успешно желирани червеи, пробиваха балон с шиш, и то така че той да не се спука, установиха каква е реакцията при комбинирането на различни смеси и други. Всички  опити бяха проведени при напълно обезопасени условия – децата бяха със специални предпазни облекла, очила и ръкавици за абсолютна сигурност.  В щурите експерименти на участниците помагаше опитният, така нар. „професор Франкенщайн“, който прилагаше на практика забавни химически опити и същевременно разсмиваше децата с весели шеги и остроумни закачки.

New Imagertrt3t43t43В кулинарното състезание „Баба Яга пасти да яде”, което се проведе в Южния парк в събота, се включиха  пет отбора от по един възрастен и едно дете. Състезателите мериха сили и умения в създаването на приказни бисквитени къщички, като имаха възможност в три кръга да изградят основата на тортата, да украсят своето кулинарно произведение с цветни бои, захарни цветенца и други фигурки и да му измислят име, което да напишат върху сладка табелка. И досущ като на състезание, всички отбори имаха своите агитки, които ги подкрепяха от началото чак до финала. В процеса на създаване на приказните къщички, възрастните се фокусираха най-вече в изграждането на перфектното произведение, докато децата се възползваха от възможността да дегустират сладкарските материали. След близо час и половина участниците бяха готови със своите кулинарни творби с интересни имена: „Рицарския замък”, „Аспарух Дуло”, „Хензел и Гретел”, „Джуджко” и „Кулата на Рапунцел”. Всички получиха награди за своето сладкарско майсторство, а голямата награда – ваучер за покупка от известна сладкарница в Слънчев бряг, спечели отборът на Вера Семерджиева и Васко Костадинов с тортата „Аспарух Дуло”.

New Imagehtyy54Не по-малко интересна бе отборната семейна игра „Тичай мамо, бягай тате!”, в която малки и големи показаха работа в екип. За всички участници бяха осигурени спортни игри и препятствия, в които трябваше да се показва бързина и сръчност. Наградата за победителите бе осигурена от воден атракцион. Спортен дух имаше и в другото забавление от „Пясък в сандалите“ –  шествието „На две-три колела“, в което се включиха както деца, така и някои родители. Средствата за придвижване бяха от най-различно естество – велосипеди, тротинетки и ролери, но под знаменател – да се задействат единствено с човешка сила. Участници имаха за задача да преминат по предварително определеното трасе, като се снабдят със значка, срещу която по-късно получиха и шоколадова награда от известен супермаркет в града.

Последният ден на „Пясък в сандалите“ започна със семейното предизвикателство условно наречено „Летящите майки“. Кой как простира, събира яйца, прави упражнения, напътства децата си къде да вървят докато са с вързани очи, а после ги разпозна, без да ги вижда, си пролича точно в това състезание за супер родители. Във веселата игра премериха сили няколко отбора, а победителят се оказа супер бащата Мариан Воденичаров. Той получи ваучер за едномесечен абонамент за пълна промяна  под вещото ръководство на инструктуртата Ася. За останалите участници имаше ваучери за кафе и разхладителни напитки в близко по парка заведение.

Последната игра от фестивала  – „Каква футболна драма, уважаеми зрители!“,  бе очаквано най-зрелищна и най-емоционална. Лично кметът Николай Димитров, който е почитател на футбола, изгледа с интерес двубоите в Южния парк. В състезанието взеха участие  7 отбора от по няколко участници, включително и възрастни. Оспорваният финал се реши с дузпи между тима на „Сините стрели“ и отбора на „Звезда“. След драматично изравняване и резултат 1:1, последва точен удар от състезателя на „Звезда“ Красимир Григоров, с което бе сложен край на двубоя. Победителите получиха футболна топка на известна марка и грамота. За всички останали имаше освен грамоти и лакомства.

Така, в продължение на пет дни, благодарение на второто издание на фестивала „Пясък в сандалите“, Несебър бе  детско царство, в което властваха въображението и смехът. Фестивалът бе своеобразно бягство от ежедневието,  място за изява, творчество и надпревара, където единствено забранена бе скуката.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *