поп6

НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА НИКУЛДЕН С ТЪРЖЕСТВЕН ЦЪРКОВЕН РИТУАЛ

На 6 декември  православният свят отбелязва Деня на Свети Николай Чудотворец.

В несебърската църква „Св. Успение Богородично“ главният свещеник отец Петър отслужи тържествена никулденска литургия. Под свода на храма прозвучаха хвалебствени песнопения и молитви към светеца- повелител на бурите и покровител на рибарите и мореплавателите.

След края на тържествената служба по традиция отецът хвърли цветни гирлянди във водите на морето в израз на почит към Свети Николай и жертвите на морските стихии.

Несебър е един от първите градове, които преди две хилядолетия приемат спасителната християнска вяра, чиито ценности и традиции се пазят и предават от поколение на поколение.

Вярата в избавителната сила на Николай Чудотворец е част от историята на морския град и е здраво залегнала в съзнанието на хората, чийто живот е свързан с морето. Ето защо Св. Николай е почитан във всеки несебърски дом,  а празникът му е тачен и очакван.

Свети Николай Чудотворец е измежду най-зачитаните светци, а храмовете с неговото име са най-многобройни след тези на Христос и Богородица в Православния свят.

Print Friendly

Автор: Пресцентър на община Несебър


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *