OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Несебър впечатли и президента на Международната организация на фолклорното изкуство

 

 

Президент на Международната организация на фолклорното изкуство (IOV) Кармен Падила остана очарована и силно впечатлена от културно-историческото богатство, което притежава Несебър. Видната дама бе на посещение в единствения български град на ЮНЕСКО, като през цялото време на своята визита тя подчертаваше, че е щастлива да бъде в морския град, а усмивката не слизаше от лицето й. По време на престоя си в Несебър тя разговаря с кмета Николай Димитров, като срещата им се състоя в Археологическия музей. Домакинът информира своята гостенка, че приоритет в работата на местната управа е опазването на културно-историческото наследство. „Работим за развитие на културния и поклонническия туризъм.“, разясни кметът и подчерта, че Несебър е морската община, която приема най-много туристи, като броят им през лятото е  около 30-40 хил. души на ден. Той информира видната дама, че посланици и чужди делегации, идват в града на ЮНЕСКО, за да се докоснат до неповторимата атмосфера и безценното наследство на живописния полуостров. Кметът не пропусна да сподели, че общината има богат културен календар, в който намират място различни фестивални прояви през цялата година. „Ние сме готови да подадем ръка на нови идеи и да обогатим културната си програма с нови форуми и фестивали.“, заяви по време на срещата той.

Кармен Падила, която за първи път идва в България, сподели, че храни топли чувства към Несебър още преди да го е видяла. Тя разказа, че е слушала много за него и неговото богато културно-историческо богатство  от приятели, които са го посещавали. „През всички тези – около 30 години, през които слушах за Вашия град много исках да го видя и сега, когато съм тук, съм много щастлива. Вие имате много красив град.“, изрази своето впечатление Кармен Падила. На края на официалната среща градоначалникът й подари книга за града, написана от основателката на музей „Старинен Несебър“ – Жана Чимбулева, подробен, богато илюстрован пътеводител на  Археологическия музей и др.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

През останалото време на своето посещение в Несебър Кармен Падила имаше възможността да разгледа експонатите в Археологическия музей и да извърви духовния път, включващ най-забележителните църкви на полуострова. Освен това тя посети  СУ „Любен Каравелов“  и Обединена школа по изкуствата в Несебър, които са членове на Международната организация на фолклорното изкуство. За да се запознае с красотата и изяществото на българския фолклор видната дама присъства на концерт с народни песни и танци, поднесен й специално от възпитаниците на ООШИ и ученици от училището. Мъжка фолклорна група и Вокално студио „Звезди“ към СУ „Любен Каравелов“ представиха фолклорната композиция „Китчице, буйна лобода“. Група „Незабравка“ – също към училището, направи ревю на народни носии от всички краища на България, придружено от характерен танц за съответната хореографска област. Възпитаниците на ООШИ поздравиха гостенката с Капански танц и танца „Ергенаши“.

Кукла в национална лазарска носия, направена от ученици в прогимназиален етап, като платовете за дрехата й са ръчна изработка, подариха на Кармен Падила от СУ „Любен Каравелов“. Видната дама получи и почетния плакет  на ООШИ и ансамбъл „Слънчев бряг“, както и компактдискове с народни песни и танци – продукция  на школата.

Президентът на международната организация бе видимо впечатлена от красотата и изяществото на българския фолклор и богатството на носиите ни. Тя е поискала от Тодорка Желязкова, директор на училището, снимки и подробно описание на традиционните народни облекла, като информацията за тях ще бъде публикувана в списание, което издава международната организация. На финала на срещата си с членовете на IOV  в училището, г-жа Падила с удоволствие се снима с всички участници в програмата и ръководители на училището и школата. В нейна чест бе организиран и концерт в НЧ „Яна Лъскова“, в който взеха участие ФФ „Българка“, ФФ „Македонка“, Група за градски песни „Блян“. Самодейните състави към читалището развълнуваха гостенката, която накрая на проявата също си направи снимка за спомен с всички участници и дейци на културата.

В края на визитата си в Несебър  Кармен Падила е споделила, че градът напълно заслужва своята слава, а уникалното съчетание на море и културно-историческото богатство, би я върнало пак тук.

 

Кармен Падила е президент на международната организация на фолклорното изкуство (IOV), официален партньор на ЮНЕСКО. Целите на организацията са насочени към насърчаване на живите традиции на всички народи чрез развитието на всички форми на народното творчество на хората днес. Това включва не само танци, музика и обичаи, но и традиции в храненето, традиционната медицина и изцеление, народна архитектура, традиционните знания и практики, които са в основата на човешката цивилизация.

IOV е посветена на проучване, документиране, предаване и представяне на всички форми на етническо и местно народно творчество и народна култура. В тази връзка всички усилия са насочени към сътрудничество на лица и институции, съпричастни с целите на организацията и към насърчаване на междукултурния диалог и насърчаване на дейности, подпомагащи сътрудничеството между различните култури общности.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *