Второ - плакат англ.

На 20 юни т.г. в Несебър се открива 8-та Международна конференция по картография и ГИС

В СТАРИТЕ КАРТИ НЕСЕБЪР (МЕСЕМВРИЯ) Е ОТБЕЛЯЗАН С ЧЕРВЕНО МАСТИЛО

Второ - плакат англ.На 20 юни т.г. в Несебър се открива 8-та Международна конференция по картография и ГИС, организирана от Българска картографска асоциация – национален представител в Международната картографска асоциация (ICA). Конференцията в Несебър е от значимите професионални форуми в сферата на геопространствените науки и тяхното приложение в практиката – не само в рамките на ЕС.

В подкрепа на конференцията и статута на красивия черноморски град – и неговата старинна част като Световно културно наследство под егидата на Юнеско, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Община Несебър и Международния търговски и културен център – ГЕОПАН откриха изложба на стари карти от II век до наши дни. Те показват значението на Несебър (Месемврия) като един от културните и търговски центрове на Западното (Българското) черноморско крайбрежие. На старите карти често пъти Месемврия е изобразявана с червено мастило, което показва, че градът се намира под егида на суверен.

Идеята на организаторите на изложбата е да се продължи и поощри събирането на карти и архиви за града – Световно културно наследство, които се намират разпръснати по света.

флаг(1)В София са показани ценни карти за Несебър от колекции на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Британската библиотека – Лондон, Библиотеката на Руската академия на науките – Санкт Петербург, Библиотеката на гражданския музей „Корер“ – Венеция, Библиотеката Томазо Корсини – Флоренция, Държавен архив – Венеция, Националната библиотека „Марчиана“ – Венеция, Френската национална библиотека „Галика“ – Париж, Саксонската библиотека – Дрезден, Военен архив – Виена и Държавната библиотека на Пруското културно наследство – Берлин. Представени са и карти от частните колекции на д-р Симеон Симов, Тоскана – Италия, Климент Атанасов – Бургас, Николай Гичев – Стара Загора, Георг Кайм, Берлин – Германия и Анастас Ангелов – Варна.

По повод на предстоящата картографска конференция в Несебър, организаторите на изложбата издадоха постер на английски език, с който заявяват своето намерение да я развиват като европейски културен проект от значение и за други градове членове на Организацията на градовете на световно наследство.

Поради големия интерес към изложбата за Несебър, Националната библиотека в София ще представи експозицията на своята страница в мрежата.

 

 

Илюстрация:

  1. Постер на изложбата „Несебър в картографски архиви и колекции“ II – XXI в., който се издава в лимитиран (колекционен) тираж от 100 бр. в чест на 8-та Международна конференция по картография и ГИС. Инициативата е на Пристанище Бургас ЕАД с изпълнителен директор Диян Димов и Сдружение „Черноморска Странджа“ с председател на УС инж. Петър Кънев, партньори в организацията на изложбата за Несебър.
  2. Детайл Месемврия (Несебър) от Карта на Средиземно и Черно море на Хуан Мартинес, втора половина на XVI век, Национална библиотека – Париж с флага на българския владетел Иван Александър.
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      2 thoughts on “На 20 юни т.г. в Несебър се открива 8-та Международна конференция по картография и ГИС

      1. Анастас Ангелов

        Трудно може да приемем твърдението на автора (авторите) на анотацията на картата на испанския картограф Хуан Мартинес (Juan Martines), роден на остров Майорка, работил в Месина, Сицилия, и умрял в Неапол през 1591 г., че е имал данни за историята на българската държава през 14-и век, и още повече, да е познавал флага на българския владетел Иван Александър (1341-1371). По бреговете на Черно море Хуан Мартинес е отбелязал с флагове 12 селища (пристанища), Несебър е едно от тях. По-вероятно флагът да е отличителен знак за значението или качеството на пристанището през 16-и век.
        https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b53103904q/f5.item.r=Joan%20Martines%D0%99
        Впрочем върху друга карта на Хуан Мартинес от 1582 г., съхранявана във френската национална библиотека „Галика“ https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b55013730x/f12.item.r с флаг е означена Варна (varna), Месемврия е без флаг.

        Reply
        1. Красимир Косев Post author

          Благодарим за вашето мнение,което ние уважаваме!Ще се радваме да споделите с нашите интелигентни читатели и други ваши мисли!Пишете смело на нашият мейл!

          Reply

      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *