gif_

    НА 16 ЮНИ ПОЧИНА ЛЕГЕНДАТА ВЪВ ФОЛКЛОРА И ХОРЕОГРАФИЯТА ВЪЛКО ЛЮБЕНОВ

     

    Днес,16 юни ,след кратко боледуване е починал известният в страната и чужбина фолклорист и хореограф Вълко Любенов,съобщиха опечалените негови близки.

    Моят голям приятел,с когото постоянно коментирахме културни теми,свързани с община Несебър и България ,си отиде скромно и тихо,както живя 80 години.Син на многодетно семейство в Обзор ,с баща воювал за България,Вълко Любенов носи високо знамето на народното творчество,педагогиката на фолклора и възпитанието на подрастващите,които го боготворяха!

    Създал много читалищни фолклорни състави,той намери широко поле за творчество в община Несебър.Отначало като ръководител на Професионалния фолклорен състав в к.к.Слънчев бряг ,а скоро след това и във венеца на неговия труд-Обединената общинска школа по изкуствата за деца и юноши към община Несебър.Напусна я с решение на недалновидни тогавашни  ръководители на общината и вече 20 години не можа да си обясни тази „награда“.

    „Не се гаси туй що не гасне“ ,ми казваше често при разговорите ни ,и не преставаше да се вълнува от развитието на фолклора и културата в община Несебър,страната и международните фолклорни институции,които непрекъснато го канеха на форуми.

    Малко е да се каже,че личност като Вълко Любенов няма да бъде забравена.Името и делото му ще останат в сърцата на хилядите му ученици,приятели и хората от страната,до които се е докоснал!

    Поклон пред светлата ти памет и лека стъпка на небето,приятелю!

    Красимир Косев

    ……………………………………………………………………………….

    Поклонението пред тленните останки на Вълко Любенов ще се проведе на 18 юни -вторник от 11 часа в Траурен парк-Несебър!

    Да го изпратим достойно!

    ………………………………………………………………………..

     

    Вълко Любенов е роден в  град Обзор ,община Несебър преди 80 години.

    През 1958/59 година преди  редовната си  военна служба е  инициатор и  участва  в създаването в  Обзор на фолклорен ансамбъл , който на 24 май 1959 г.в летен театър Бургас е първенец на 1-вия републикански фестивал на художествената самодейност.

    Завършва Националното танцово училище в София . Придобива магистърска степен по хореография, режисура и педагогика от/ АМПТИЙ/ Академията за Музикално, Танцово и Изобразително Изкуство гр. Пловдив през 1983 година.

    През  1979 г.спечелва  национален конкурс за главен балетмайстор и хореограф и  от април 1979 год.е назначен за Гл.балетмайстор и худ.ръководител на ПФТА Слънчев бряг. Работи без прекъсване и постига изключителни резултати до пенсионирането си.

    През 1983 год.е инициатор за създаването  ООШ по изкуствата за деца и юноши към община Несебър и е неин директор и главен художествен ръководител до пенсионирането си през 2004 година. През редиците на уникалната школа в Несебър  под негово ръководство  са преминали над 3000 деца и юноши.

    Десетки са заслужените му награди ,сред които през 1989 г. златен медал от 7-ми Републ.фестивал .

    От 2004 год. е почетен деятел на културата .

     Почетен д-р  на Международната фолклорна организация IOV WORLD  от 1998 .

    …………………………………………………….

    Като дълбок поклон към светлата му памет от собственика   на сайта „Несебър нюз“ Красимир Косев,екипа и хилядите ни читатели,които го познават,публикуваме отново интервю с него :

    IMG_8882-735x400

    Вълко Любенов:Щастлив съм,че представих Несебър и България на световен културен форум !

     

    IMG_8946От 1 до 4 април 2019 г.в Обединените Арабски Емирства – ШАРЖА  се проведе Генерална Асамблея на IOV WORLD за която Вълко Любенов получи специална покана,взе участие в Асамблеята и бе удостоен с награда.

    Във връзка с това наш представител разговаря с него :

     

     

    Г-н Любенов,какво представлява IOV за световната култура ?

    • IOV e Международна организация за народни традиции и фолклорни изкуства.Неправителствена организация ,официален партньор на UNESCO в специални консултативни  отношение с организацията ECOSOC  (икономически и социален съвет на ООН).

     

    IOV е членска организация, отворена за организации и физически лица, независимо от раса, цвят, вероизповедание, пол, национален или етнически произход .

     Потвърденото членство в IOV WORLD  ви прави част от световната мрежа от над 3000 членове в над 150 страни.  

    Мисията на IOV е да защитава, съхранява и популяризира всички форми на народното изкуство и фолклорната култура като елементи на нематериалното културно наследство (ICH), да насърчава разбирането и оценяването на културното многообразие сред всички народи и по този начин да засили перспективите за световен мир. ,

    Ние осъзнаваме, че за да може народната култура да бъде от полза за бъдещите поколения, тя не трябва да оцелява само като записани спомени от минали поколения, а в живите традиции на хората днес. 

    IOV е акредитиран от ЮНЕСКО като експертен център за нематериално културно наследство и желае да продължи акредитацията си чрез своята дейност.

     

    Къде се проведе последният форум на IOV и как приехте поканата за вашето участие в него ?

    -От 1 до 4 април 2019 г.в Обединените Арабски Емирства – ШАРЖА  се проведе Генерална Асамблея на IOV WORLD.Домакин  беше ИНСТИТУТА ЗА НАСЛЕДВО ШАРЖА.Бяха обсъдени и се взеха важни решения за  промени в правилника и статута за бъдещата дейност на организацията.Присъдени бяха 4 световни номинации и награди за изключителен принос в развитието на IOV WORLD.

    Приех поканата за участие с  особено вълнение,голяма отговорност и смесени чувства защото покана беше специална и индивидуална придружена от едно вълнуващо решение на борда на IOV WORLD  и  Института за наследство /SIH/Шаржа за присъдена  специална чест за   принос ми  към IOV WORLD в общото събрание /GA./

     

    IMG_1986 copyКак премина заседанието на Генералната асамблея и какво беше вашето участие в нея ?

    Както винаги и сега форумът премина на  високо  ниво във всяко отношение.Арабската страна предложи изключителни професионални,технически,материални,битови и интелектоални условия за работата на световните форуми: Генерална Асамблея   и научна конфереция  на IOV WORLD. Моето участие беше отбелязано в официалната програма на форума-Презентиране на авторски документален видеофилм от моята  документална филмова поредица, посветена на историята на IOV WORLD,имах изказване и участвах в дебатите,благодарение на осигурения ми преводач от България.

    За изключителен принос към IOV WORLD бях един от четиримата участници ,наградени със Сребърен плакет ,изобразяващ най-стария плавателен съд за ловци на перли и бисери в арабския свят.

    Щастлив съм,че представих Несебър и България на този световен културен форум !

    Интервюто взе:Красимир Косев

    Print Friendly

    Автор: Nessebar-News.com


        Вашият коментар

        Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *