526642_450952291651860_2059193858_n

Музей „Старинен Несебър” спечели проект към Агенцията за хората с увреждания

 

Идеята за адаптирането на културните забележителности в града на ЮНЕСКО, за да са достъпни за всички, бе обявена от кмета по време на културен форум

 

Преди дни стана ясно окончателното класиране на проекти, кандидатствали за финансиране към Агенцията за хората с увреждания (АХУ) и целящи осигуряване на достъпна архитектурна среда на културни, исторически и спортни обекти. Проект на музея в града на ЮНЕСКО е одобрен и  ще му бъде отпусната субсидия в размер на 20680 лв. Пълното наименование на проектното предложение е „Осигуряване на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания в музей “Старинен Несебър“ гр. Несебър”. Целта е да  се закупят подходящи устройства, с които да стане възможно посещението на Иконна зала в Археологическия музей, към която води вита и стръмна стълба.

Със средствата, отпуснати от АХУ, ще бъдат осигурени два различен тип роботи за превозване и преодоляване  на стъпала от хора с увреждания, използващи инвалидни колички. Тип Т09 е предназначен за изкачване на стандартен тип стълбища с междинни площадки, а вторият тип Т10 е за преодоляването на стълби от вит тип, което е единствената възможна алтернатива. Подемниците са от преносим тип с акумулаторно захранване на двигателите и с възможност за многократно зареждане на монофазен ток.  По този начин ще е възможен пълен достъп на хората с увреждания до всички експозиционни зали, което е основната идея на проектното предложение.

Спецификата на предлаганите устройства позволява преместването им по един лесен за персонала начин до местата, където са необходими в определен момент за употреба, след което ще бъдат прибирани на сигурно и охранявано място. Проектът трябва да бъде финализиран в рамките на три месеца, но от музея се надяват това да стане значително по-бързо, за да могат устройствата да се използват още през този туристически сезон.

 Идеята за адаптирането на културните забележителности в града на ЮНЕСКО, за да са достъпни за всички, бе обявена още по време на първото издание на фестивала „Несебър без граници“ през 2015 г. от кмета на Несебър Николай Димитров.

Тогава той призова хотелиерите и ресторантьорите също да помислят за създаване на подходяща среда за хората с увреждания. Темата с достъпността на забележителностите на полуострова градоначалникът е разисквал миналата година с Минчо Коралски, който бе председател на журито на фестивала „Несебър без граници“ и е председател на Агенцията за хората с увреждания. Още тогава кметът сподели, че разговорът е бил ползотворен, защото  е получил ценни съвети и препоръки от  Коралски.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *