1-2 сф (1)

Международното жури за 15 плажа за БД „Син флаг” и едно яхтено пристанище


Marina-Dinevi-5-year-certificate-blue-flag (1)Журито  оцени: Плаж Несебър Юг, Плаж, Слънчев бряг Юг, Плаж Слънчев бряг Централен, Плаж Слънчев бряг Север, Плаж Свети Влас и единственото отличено яхтено пристанище – Марина „Диневи“.В юбилейната 25-годишнина от връчването на първия Син флаг в страната българското движение „Син флаг“ оповести решението на Международното жури на Програма „Син флаг“  и кои са родните плажове и яхтени пристанища в България, наградени през 2020 г.

 

Максим МОМЧИЛОВ                                                                                            

4500 плажа, яхтени пристанища и туристически кораби в Северното полукълбо са кандидатствали за Син флаг за сезон 2020.Сред най-добрите плажове и яхтени пристанища за 2020 г. в световен мащаб се нареждат и българските носители на Син флаг: Плаж Аркутино, Плаж Дюни-Юг, Плаж Дюни, Плаж Созопол Харманите, Плаж Созопол Цетрален, Плаж Поморие Изток Нов, Плаж Слънчев ден, Плаж Златни пясъци, Плаж Албена и Плаж Бялата Лагуна.

„В юбилейната 2020 г. българското семейство на „Син флаг“ се увеличава с три нови плажа – Аркутино, Дюни-Юг и Созопол Централен, а два от миналогодишните наградени вече нямат Син флаг, но се надяваме отново да заслужат отличието“, коментират от движението.

Международното жури отчита специалната ситуация с коронавируса, пред която е изправен светът и която неизбежно ще засегне предстоящия сезон. То подчертава, че отличените със Син флаг трябва във всеки един момент да отговарят на националните и международни здравни насоки и законодателства относно Covid-19.

По време на сезона и когато са отворени за обществеността те трябва да изпълняват, освен критериите на Програма „Син флаг“, и всички въведени здравни мерки, за да могат да веят Синия флаг.Международното жури и Националното жури на Програма „Син флаг“ поздравяват носителите на престижна световна награда за високия стандарт на управление в прилагането на критериите на Синия флаг, като им пожелават здрав и успешен сезон.

Екопризът “Син флаг” се връчва ежегодно. За да бъде одобрена дадена кандидатура, същата трябва да отговаря на 32 критерия и 4 аспекта, определени и констатирани от инспекторите на Международната програма “Син флаг”.Номинациите са  утвърждавани на разширено заседание на Националното жури, включващо представители на БД “Син флаг”, РИОКОС и БЧК, местните власти, неправителствени организации, туристически асоциации.

Наградата за плаж със „Син флаг” се основава на съответствие на обектите (плаж, марина, плавателен съд)  с 32 критерия, които се определят от 4 аспекти: екологично образование и информация, качество на водите, управление на околната среда и  безопасност и услуги.

1-1сф (1)  Всички сини знамена се присъждат само за един сезон. Ако някои от основните критерии не са изпълнени по време на сезона или има промяна на условията, призът „Син флаг“ се отнема.

Стартирала като европейска инициатива само в 10  държави през 1987 г. в партньорство между Фондацията за екологично образование  * и Европейската комисия кампанията „Син флаг” обхваща вече 46  държави от Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Океания, като поощрява над 4 413 чисти и сигурни плажове и яхтени пристанища.
Българско движение „Син флаг” е първата организация извън страните на Обединена Европа, която е приета още през 1993 г. * за член на Фондацията за екологично образование, като проправя пътя към Фондацията за останалите държави. Благодарение на Българско движение „Син флаг” сини флагове се веят по българските плажове от 1995. *

Статистиката сочи, че традиционно с най-много плажове със „Син флаг” може да се похвалят Испания и Франция, съответно 586 и 395 през м. г. В Испания сертификата притежават и 100 яхтени пристанища, а във Франция те са 97.Както и в България  документи за участие в кампанията се подават доброволно, като се плаща и такса от 420 евро.

Плажовете у нас са  238 /близо половината са отдадени за стопанисване/ като само 5 % заслужиха да получат „Син флаг”  за изпълнение на строгите критерии, отнасящи се до качеството на морската вода, екологичната информация и екологично образование, безопасността, услугите и удобствата.Аз не мисля, че тарифата може да е проблем, за който и да е концесионер. Въпреки таксите, които стопаните плащат на държавата, те получават много добри приходи от плажовете.

Макар стопаните на ивиците да не проявяват голям интерес, при потребителите тенденцията е обратната. Все повече туристи проверяват дали плажът има документ за качество. Основно серификатът се търси от чуждестранни гости, които избират място за почивка и летуване у нас, че в последно време големите туроператори поставят като условие към плажовете те да имат документ за качество.

Кандидатстването за документа е доброволно, като подготовката за това започва още в края на м. г.Таксата за участие е приблизително 420 евро, като се определя в зависимост от големината на ивицата и се плаща на международната организация за разглеждане на документите.

Ще станат ли повече и кога  екопризовете  „Син флаг” ? Отговорът не е еднозначен пряко за страната ни.Показателно е обаче, че отскоро дълбоководно заустване има в Несебър, където пречистените води се отвеждат на около 2 км навътре в морето.

___________________________________________________________________________

 

* „Синият флаг” е екологична награда, която се дава на плажове и яхтени пристанища, където се полагат специални усилия при опазването на околната среда. За да получат син флаг, управляващите тези плажове и яхтени пристанища, в т.ч. и хората, които ги посещават, трябва да изпълнят редица критерии, свързани с качеството на  морската вода, екологичната информация и екологичното образование, безопасността, услугите и удобствата им.Плажовете и яхтените пристанища със „Син флаг”  са чисти и сигурни, със съхранена околна среда.                                                                                                                                  

  „Синият флаг”  се присъжда от Фондацията за екологично образование (на английски: Foundation for Environmental Education FEE), която е неправителствена организация, в която членуват национални организации от 46 /понастоящем/  държави от Европа, Америка, Африка, Океания и Карибите.                                                                                                                                                        

 

* Първото седалище на Българското движение “Син флаг” е  в Слънчев бряг. Националната учредителна конференция  е в Бар-Вариете на 25 юни 1993, а инж. Симеон Мицов става първият председател на управителния съвет на БД ”Син флаг”.                                                                                                         

 

* Първият плаж, удостоен със «Син флаг» в България е този на кк «Слънчев бряг». Пилотният флаг е издигнат на плажната ивица пред хотел «Европа» на 4 юли 1995 в 11 ч.59 мин. и 25 сек.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *