IMG_6521

Мащабна патриотична дейност на Общинска организация „Русофили“-Несебър

IMG_6526На 27 май в Конферентен център „Сочи“ в Стария Несебър се проведе Общо събрание на Общинска организация „Движение Русофили“-Несебър.По-долу публикуваме част от аналитичния доклад на председателя на организацията Христо Николов,който показва мащабната патриотична дейност на движението в Несебър,в което могат да членуват български и руски граждани :

Общинска организация Движение Русофили-Несебър” е регистрирана с  Решение № 1 от 25.03.2016 г. на  БОС  от 23 учредители като сдружение в обществена полза. Управителният съвет е от 9 членове с председател Христо Николов и двама заместник председатели – Ирена Божилова и Иванка Димитрова. Секретар на УС е Вероника Николаева.

В гр.Обзор, за по-голяма самостоятелност беше създаде градска организация с председател на УС  Светла Москова.

Към момента има подадени и приети на заседание на Управителния съвет, съгласно изискванията на Устава на организацията ни, 398 молби за членство. Днес Общото събрание трябва да утвърди тяхното членство. С тях членският състав наброява 421 човека. От тях 305 са български граждани и 116 руски граждани, живеещи на територията на Община Несебър. Приемането на руски граждани в нашата организация беше изключително добро решение. Тези наши членове се оказаха не само генератор на идеи, но и чудесни реализатори на тези идеи. По този начин изпълнихме една от основните цели на Организацията ни – обединението ни с руската диаспора, живееща на територията на Община Несебър, а от там и сближаване на нашите два славянски народа. С техният огромен интелектуален потенциал те допринасяха и ще спомагат и за в бъдеще за развитието, разнообразяването и разширяването на културната дейност на организацията ни.

От края на м.май  „Общинска организация Движение Русофили-Несебър” разполага със самостоятелно помещение за клубна база. Същото, с помоща на членовете на организацията ни, беше подготвено и тържествено открито с водосвет от председателя на църковното настоятелство „Успение Богородично”  отец Петър и от отец Арсений в присъствието на кмета на Несебър, г-нНиколай Димитров, на Председателя на Общинския съвет  Румен Кулев и координатора на НД „Русофили” за Бургаска област  Веселин Вутов.

Клубът беше обзаведен с мебели, дарени от членове на организацията ни. С финансовата помощ на г-н Иван Митев от Свети Влас се сдобихме с библиотечни рафтове. Благодарение на читалище „Яна Лъскова” и много дарители книжният ни фонд наброява над 400 книги от български и руски автори.

Чрез спонсор имаме кабелна телевизия, а телевизор ни беше дарен от  Марчо Берберов. В клуба разполагаме с интернет връзка.
През м.септември Общинска организация Движение Русофили-Несебър по инициатива и със съдействието на заместник – председателя Иванка Димитрова участва в конкурс организиран от Фонд „Соработничество” към Руската православна църква, с проект „Рождество в България”,  и след спечелването му, получихме сумата 119 800 (сто и деветнадесет хиляди) рубли, равняващи се на 3356,46 лева. Целта на проекта беше да се организират и проведат съвместно с църковното настоятелство  „Успение Богородично”  в гр. Несебър и Община Несебър тържества по случай Свети Андрей  Първозвани, Свети Николай Чудотворец и Рождество Христово с децата от община Несебър.

Съгласно целите и задачите на сдружението, залегнали в Устава,  волята на дарителите и проекта „Рождество в България” през изминалата година бяха проведени следните мероприятия:

На 4 март в зала „Сочи” беше организирано тържество по случай Деня на жената – 8 март. На него присъстваха близо 100 жени, български и руски граждани, членове на общинската организация. Беше изнесен концерт от фолклорна формация „Македонка”, ученическия ансамбъл на СУ „Л.Каравелов” и танцов ансамбъл „Заря”.

На 9 май по случай Деня на Победата бяха положени венци пред паметните плочи в селата Кошарица и Гюловци и градовете Обзор, Свети Влас и Несебър. Вечерта в салона на читалище „Яна Лъскова” в гр.Несебър беше организирана изложба „Безсмъртен полк” със снимките на загинали руски и български войни по време на Втората световна война. Отслужена беше литургия в присъствието на кмета на гр.Несебър Николай Димитров и Председателя на Община Несебър Румен Кулев след което беше изнесен голям концерт от хор „Блян”, детска вокална група „Сюрприз”, барда Милен Тотев, а руската театрална трупа „Славянка” гр.Несебър представи пред препълнената зала постановката „Войната няма женско лице”.

Членовете на общинската организация взеха участие в тържествата по повод годишнината от обесването на Васил Левски, Трети март – Денят на Освобождението на България от турско робство, 2 юни – Денят на Ботев и загиналите за Освобождението на България, както на честването на Съединението на България – 6 септември. Бяха поднесени венци.

През месеците юли и август, всеки четвъртък се провеждаха вечери на руската класическа и естрадна музика. В тях взеха участие Иван Ненков, руската оперна певица Нина Деменщейн, българският бард Милен Тотев. Освен това Милен Тотев изнесе два безплатни концерта пред несебърската публика. Руският бард Александър Кузнецов представи своята стихосбирка, издадена в България.

Организирахме в гр.Обзор със съдействието на кмета г-н Христо Янев представление  на пиесата „Войната няма женско лице” на руския театър „Славянка”.

В края на годината в клуба на организацията бяха проведени две литературно-музикални вечери с участието на поети и музиканти, членове на организацията ни.

На 4 ноември по случай Деня на единението на Русия в зала „Сочи” гр.Несебър  беше организиран голям литературно – музикален концерт с участието на заслужилия артист на РФ, бивш солист на Ансамбъла за песни и танци на руската армия „В.А.Александров”  – Иван Константинович Касянов и  заслужилия деятел на културата Людмила Ивановна Михайлова.

Още с откриването му в клуба на организацията ни беше разкрита постоянна изложба на картини на нашите членове Елена Удачина-Винсент, Даниела Цветкова, Татяна Кузнецова-Смородина, Жанна Грин.

Беше организирана  изложби на ръчно изработени художествени украшения, с автор Добринка Узунова.

Художничката Елена Удачина-Винсент направи в навечерието на Рождество Христово  изложба с Коледни пеперуди по стара руска традиция.

Представени бяха и техники за релаксация с Тибетски чаши, която се посрещна с голям интерес.

В края на миналата година в зала „Сочи” организирахме със съдействието на кмета на гр.Несебър изложба на ръчно изработени кукли. Нейният автор е Жанна Грин, спечелила от името  на България голямата награда на международна изложба на кукли в Германия през 2015 година.

Организирахме през учебната 2015/2016 година изучаване на руски език в детските градини в градовете Несебър, Св.Влас и Обзор. Общо 182 деца бяха включени в 11 учебни групи. Нашите членове Наталия Журко и Добринка Коева и двете с педагогическо образование, провеждаха обучението. В резултат през учебната 2016/2017 г. в СОУ „Л.Каравелов” в 4 паралелки в първи клас  се изучава руски език. Създадохме организация и през учебната 2016/2017 година в детските градини да се продължи изучаването на руски език, като Наталия Журко продължи обучението на децата в детските градини „Калина Малина“, „Моряче“ и „Делфинче“, Сардана Терешкина – в детската градина „Яна Лъскова“, а Гергана Попова в „Обзорче” гр.Обзор.

Допълнително сформирахме група от деца,  които в клуба всяка събота изучаваха руски с квалифициран преподавател. За съжаление, поради липса на отопление, обучението с децата, въпреки големия им интерес, беше прекратено.

За руските граждани два пъти седмично организирахме обучение по български

език. А две групи български граждани изучават руски език.

Пред ученици в Несебър, Обзор и Св.Влас руските граждани Наталия Матвеева, Елена Удачина, Николай Замятин и Сардана Терешкина, членове на  организацията ни, изнесоха лекции на руски език по теми, свързани с историята, географията и културата на Русия.

В изпълнение на проекта „Рождество в България” със съдействието на Община Несебър, Общински детски комплекс Несебър и читалищата в Обзор и Несебър и училищните ръководства в Несебър, Св.Влас  създадохме организация и със средствата, предоставени ни от Фонд „Соработничество” към Руската православна църква организирахме запознаване на учениците с живота на Свети Андрей  Първозвани, Свети Николай Чудотворец, както и с традициите при честването на Рождество Христово в България и Русия. Посетени бяха тържествата в Бургас на 6 декември и манастира „Св.Георги”. Закупени бяха материали, рекламни материали и бяха проведени  под ръководството на Жанна Грин и Татяна Кузнецова – Смородина майсторски класове в училищата за изработка на Коледни картички, картини, суровачки. С тях децата участваха на благотворителните базари в училищата. Събраните суми бяха дарени на нуждаещи се деца от Община Несебър.           Кулминацията на проекта беше Коледния концерт в читалище „Яна Лъскова” в гр.Несебър.

Традиционно през м. септември организирахме посещение на събора на русофилите на язовир „Копринка”.

В края на миналата година сформирахме руски хор, чийто първо представяне пред публика беше на 30 ноември в двора на църквата „Света Богородица” при честването на Св.Андрей Първозвани.

На много добро ниво беше връзката ни с електронните и печатни медии, които отразяваха непрекъснато провежданите мероприятия. Мелницата.ком, Nessebar-news.com,  Слънчев бряг прес и Nessebarmedia.com даваха редовно достоверна информация на обществеността за разностранната ни дейност.

IMG_6543Общото събрание прие Отчетът на Управителния съвет за едногодишната дейност на организацията,утвърден беше приема на 358 нови членове,приет бе финансовия отчет за периода.

Общото събрание взе и две важни решения:

Организацията да се включи ,заедно с други патриотични формации в инициативата за поставяне на паметна плоча в Несебър,свързана с датата на освобождението на Несебър от турско робство.

С друго решение бе въведен препоръчителен годишен членски внос,който да подпомага дейността на Общинска организация Движение Русофили- Несебър.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *