green-reading-2022-fb-post(3)

Книги на български автори ще намират сами своите читатели в паркове и градини и в Бургас

За втора поредна година книги на български автори ще намират сами своите читатели в паркове и градини в девет града в България.

Това ще се случи по време на Национална кампания „Зелено четене“ под мотото „Книгите сами ни намират“ от 1 май до 29 май. Всички, които са се сдобили с ново четиво, трябва да направят снимка и да я публикуват в социалните мрежи с #книгодар.

Създател и организатор на кампанията е младият писател и автор на „Орденът на скорпионите“ Надежда Динева. Тазгодишното издание на инициативата се осъществява със специалното съдействие на The Book Club Sofia.

Основните цели на кампанията са да популяризира четенето на обществени места и творчеството на съвременни български автори. „Инициативата има за цел да изненадва, да вдъхновява, както и да служи като мост между хората. Затова и „избраниците“ на книгите трябва да подарят своя книгодар на друг, след като го прочетат“, обяснява авторката.

Доброволци ще оставят книгите на различни зелени локации в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Ямбол, Благоевград и Видин.

Към момента в „Зелено четене“ безвъзмездно със своите творби са се включили 18 български автори и най-големите издателства в страната.

Участват и 2 сборника с най-добрите творби на български младежи от последните две издания на националния конкурс „И децата покоряват светове! Покажи, че можеш!“ –  „Разказ в 10 изречения“ и „Моето писмо към България“. До читателите ще достигне съвременна художествена литература с жанрово многообразие, поезия и детска литература.

„Специални благодарности отправям към спонсорите на инициативата Фондация „Шанс за децата и природата на България“ и Бутик ТианДе Красиви и щастливи, които безапелационно подкрепиха каузата и тази година“, споделя Динева.

Всеки, който желае да стане посланик на кампанията, може да дари своя книга на български автор в близкия парк и да обяви за това в социалните мрежи, като отбележи страницата на кампанията.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *