Изглед от Несебър

КНИГА ЗА НЕСЕБЪР В СВЕТОВНИТЕ БИБЛИОТЕКИ

 

 

Cover-N-rОтделът „Връзки с обществеността“ на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е информирал със свое писмо издателите на „Кметовете на Несебър след 1878 г., че 41 световни библиотеки – партньори на националното ни книгохранилище, са заявили и получили до края на миналата година историята на несебърските градоначалници.

Изданието е осъществено след продължила десетилетие изследователска работа. С неговото отпечатване е поставено началото на поредицата „Кметовете на България“.

Изданието е предложено и заявено по линия на международния книгообмен от библиотеки, между които са Конгресна библиотека, Вашингтон, САЩ; Национална библиотека, Париж, Франция; Британска библиотека, Лондон, Великобритания; Руска държавна библиотека, Москва, Русия; Библиотека Крал Алберт I, Брюксел, Белгия; Национална библиотека, Мадрид, Испания; Национална библиотека,  Анкара, Турция; Държавна библиотека, Берлин, Германия; Национална библиотека, Пекин, Китай.

Значението на изданието като културна инициатива за Несебър и неговата старинна част, призната от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство, е голямо и дълготрайно. То показва също възможностите на националната ни библиотека да популяризира българската култура и наследството на Несебър. Европейското бъдеще на страната ни ще се нуждае все повече от информационните ресурси на библиотеките за пълноценно участие в културното съревнование между народите.

 

Илюстрация: Корица на изданието

 

Издателска поредица “Кметовете на България”

книга 1 – “Кметове на Несебър след 1878 г.”

Българска, първо издание

Автор: д-р Стефан С. ПЕЙКОВ

Научен редактор: Данка Георгиева

Редактор: д-р Виолета Василчина

Коректор: Никола М. Пейков

Графичен дизайн: Алексей Асенов

Издатели: © Община Несебър и МКТЦ ГЕОПАН – Бургас, 2018

Печат: Тафпринт, Пловдив

Тираж: 1000 (500+500)

ISBN мека подвързия 978-619-90963-0-7

ISBN твърда подвързия 978-619-90963-1-4

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *