448-256-koronavirus-gyrciia

И в а н Б а б е в:Ние като общество трябва да отговорим солидарно, сплотено и отговорно

„Несебър нюз“ се обърна  към няколко повече или по-малко познати хора от община Несебър за позиция и мнение по актуалния въпрос ,свързан със ситуацията,с която никой от нас не се е срещал .Тяхното мнение  ще   публикуваме през следващите дни ,без редакторски намеса.

………………………………………………………………………

 

Бързото разпространение на коронавируса, непозната доскоро инфекция, наруши естествения ритъм на живота в страната, а от известно време и в други европейски държави. Не се сбъдна скритата надежда у хората, че ще ни се размине, поради избухването на епидемията в далечния китайски град Ухан. Напротив, за непродължително време вирусът се разпространи неочаквано бързо и заля три континента – Азия, Европа и Северна Америка. На нашия континент, както се вижда, най-силно засегна Италия, една от богатите страни в Европейския съюз.

Ние, българите, с характерната за нацията ни мнителност отначало погледнахме с недоверие на намеренията и възможностите на управляващите у нас да предвидят последствията и да вземат адекватни решения за справяне с кризата. Но трябва да сме справедливи и да признаем, че още преди появата на вируса, правителството с първите подозрения за мащаба на проблема много бързо реагира и предприе сериозни организационни и санитарни мерки. В резултат на бързите действия за ограничаване разпространението на заразата днес България е сред страните с най-малко заболели.

Пандемията не е ново явление в живота на хората и дори в тъмните години на турското робство успешно са се справяли с честите чумни и други епидемии без да имат някакви медицински познания. В резултат от натрупания през вековете опит при появата на чума например в цялото българско пространство населението е напускало селата си и се е пренасяло на отдалечени места в горите, далеч от оживените пътни артерии. Там си изграждали  временни колиби и преживявали до отшумяването на проблема.

Не така реагирало мюсюлманското население, което се е затваряло в къщите си зад високите дворни огради, разчитайки по религиозни причини на молитвите на ходжите. Търсейки по този начин милостта на бога цели семейства загивали, улици и квартали в градовете, какго и много села се обезлюдявали и опустявали покосени от коварната болест.

Според изследователите тази е една от съществените причини в края на ХVІІІ и през ХІХ век турското население на Балканите да намалее, а християнското да се увеличи и да получи демографско надмощие. Така то заело в градовете и паланките мястото на господстващото племе, придобило по-високо самочувствие, а това го импулсирало да подеме борба за духовно възраждане и национално освобождение.

Последната от тези епидемии запомнена от нашите родители, дядовци и баби, е т. нар. „Испански грип”. Той бил донесен от колониалните войски на Съглашението към края на Първата световна война и се разпространил в Егейска Македония по време на позиционните бойни действия продължили три години. Българското население в днешна Северна Гърция току що било завладяно от гръцката кралска армия и преживявало тежки времена на безогледен терор.

В тила на Южния фронт били настанени съглашенски войски и гръцките военно-административни власти под претекст, че местните съдействат на българското разузнаване и подпомагат четите, наложили постоянна военна блокада на населените места. Въпреки разразилата се епидемия от „Испански грип” населението нямало право да излиза от селата, а дори и от къщите си. В резултат на това още преди прилагането на изселническата конвенция в тези български краища епидемията  покосила десетки хиляди хора

Днес картината е друга. Националния оперативен щаб отправя ежедневно предупреждения към населението, семействата да се затворят в домовете си и да избягват контактите с много хора. Тази социална изолация цели ограничаване до минимум разпространението на коронавируса.  Необходимо е тези предохранителни мерки да се приемат безусловно от обществото, за да може здравните власти да отреагират своевременно и успешно при проявили се  симптоми на опасната зараза.

До откриването и производството на коронавиросна ваксина подобни мерки са наложителни, както и въвеждането на извънредно положение. На усилията на управляващите и рискуващите здравето и живота си медицински кадри, ние като общество трябва и занапред да отговорим солидарно, сплотено и отговорно, давайки си сметка за мащаба на проблема.

 

И в а н   Б а б е в

…………………………………………………………………………….

Всеки от вас, също може да напише своето мнение посредством секцията за коментари след тази публикация .Коментарите  не се появяват веднага,за да не замърсяват някои от тях околната среда…

Може да ни пишете и на познатия мейл:

 k_kosev@abv.bg- имате много време !

ЧЕСТИТА ПРОЛЕТ-КУРАЖ ,ДИСЦИПЛИНА И СОЛИДАРНОСТ !

 

 

Print Friendly

Автор: И в а н Б а б е в


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *