gif_

Ин мемориам: Седем години без Андрей САРИЕВ /27.07.1932 – 11.11.2011/

 

          Със сигурност липсва на мнозина

11 АСИзминават седем години откакто ни напусна Андрей Сариев.Той е роден на 27.07.1932 в Поморие в семейството на Телемах Сариев,известен производител на сол.

Начално,основно и средно образование е получил в родния си град.През 1950 г. завършва гимназия,но не му се разрешава да продължи образованието си и е изпратен като волнонаемен служител в с. Раковсково.

През 1952 г. получава необходимото разрешение да продължи образованието си и е приет за студент в машинния факултет на Политехниката в София, в който се дипломира като инженер през 1957 г..

Започва работа по разпределение в Машино-тракторна станция /МТС/ Бояново, Елховско,където през 1959 заема длъжността главен инженер,а по-късно /1960 г./става директор на МТС-Сунгурларе.В периода 1960-1967 г. е директор на МТС-Камено, Бургаско,а през 1967-1971 г. е главен инженер на ТКЗС-Несебър.

От 10.06.1971 до 05.03.1979 е заместник-председател на Изпълнителния комитет на Общинския народен съвет-Несебър,а след това до 1982 г. е главен инженер на Аграрно-промишлен комплекс-Несебър,като малко по-късно заминава на работа в Либия до 1985 г.                                                                                                                                                               След завръщането си от чужбина до 1992 е директор на ДФ “Несебър-Автотранспорт”,а на 30.10.1993,като кандидат на БЗНС “Единен”,е избран за кмет на Община Несебър-длъжност,какавто остава до 12.11.1995.

По време на мандата му /макар и непълен/ като кмет с усилени темпове се изпълнява мащабна строителна програма в Несебър и съставните селища на общината.По инициатива на Андрей Сариев с подкрепата на Общинския съвет се реализирани над 10 милиона лева за благоустрояване на района на пристанището,откриването на нов базар,асфалтирането на  улици и нови тротоари и пътни настилки в старата и новата част на град Несебър.                                                                                                                                                             6 милиона са инвестирани  в изграждането на нов водоем, водоснабдяващ Несебър и Слънчев бряг,4 милиона-за пътища към Равда и Кошарица.Пуснат е в експлотация и нов водоем за Св.Влас и е започнато строителство на нова училищна сграда.

Други 14 милиона са вложении за строителство на ПСОВ Обзор-Бяла.С изключителното лично активно участие на инж.Андрей Сариев е финализирана процедурата за отстъпване на нуждаещите се на право на строеж в жк «Черно море».

За особено голям принос в управлението и развитието на Община Несебър с решение на Общинския съвет от 21.06.2007 г.е удостоен със званието «Почетен гражданин на град Несебър».                                                                                                                                                                        Извън кметския стол,в свободното си време,бай Андро винаги се превръщаше в център на особено внимание на компанията,в която се намираше.Той свиреше на акордеон и имаше неизчерпаем репортоар от песни,които изпълняваше в дует със съпругата си Мария на ниво, непостижимо и за професионални изпълнители.

През последните двайсетина години се превърна в традиция,идвайки в новата част на града,да се заседи в редакцията на вестника,да се информира как вървят общинските дела и да ни изпее няколко италиански канцонети за довиждане.

Със сигурност липсва на мнозина.

                                     Максим МОМЧИЛОВ

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *