1_0096 copy

Жулиета Шишманова е „Почетен гражданин на Несебър” от 1972 г.

 

12 жени и 1 мъж  представиха цветя за първи път в паметната плоча на Жулиета Шишманова, родена на 5 януари  1936.Присъстващите така и не знаеха, че Шишманова е удостоена за „Почетен гражданин на Несебър” на 27 април 1972.                                                            

 

……Разказвах й на Жулиета, как баба Стояна ми е показала ключа на Несебър. След като стана Герой на социалистическия труд, несебърци направиха Жулиета „Почетен гражданин на Несебър” и й връчиха този ключ.Заварих един ден баба Стояна сама и тя много внимателно го измъкна от хубава кенарена кърпа.                                                                                                                       

 „Знаеш ли кой е Садал?“ Не знаех. Баба Стояна дори не можеше да повярва в моето невежество реши, че се шегувам. „Онзи цар, на когото са дали най-напред ключа на Несебър. Жулиета е вторият човек, който го получава.Посрещнаха я като царица нашите несебърци“.                                                                                                            

Жулиета след това често ме разпитваше как точно майка й извадила ключа от кенарената кърпа. Изглежда тази кенарена кърпа беше някаква голяма ценност, защото дъщерята с голямо задоволство се смееше……

 

        5- 3171 Родена на 5 януари 1936 в Несебър Жулиета Маркова Шишманова е българска състезателка и треньорка по художествена гимнастика.

С нейните възпитанички Мария Гигова, Нешка Робева, Румяна Стефанова и Красимира Филипова става всепризната треньорка.

На Световното първенство в Копенхаген /1967, Шишманова, със своята възпитаничка Мария Гигова печели първия златен медал (на обръч) за България. През 1969 г. е официалният триумф на Шишманова във Варна.

На следващото Световно първенство в Хавана, Мария Гигова отново е най-добра в света, а Шишманова – всепризната треньорка.

За постижения в работата си е носител на редица държавни отличия (Заслужил майстор на спорта, Заслужил треньор, Герой на социалистическия труд -18.11.1971).

През 1981 г. спортната журналистка Маргарита Рангелова издава документален очерк  „Жулиета Шишманова” и нейните възпитанички Мария Гигова, Нешка Робева, Румяна Стефанова и Красимира Филипова.

Международният  турнир за приз „Жулиета Шишманова“ е кръг от веригата „Гран При“. Загива в самолетна катастрофа на 16 март 1978.

 

Легендата на българската художествена гимнастика

5 copy В нейната биография няма нищо необикновено. Родена е в Несебър, първите стъпки в спортната гимнастика прави като ученичка в Поморие при Димитър Иванов. После в Бургас Спасия Вълчанова и Невена Ганчева забелязват необикновенната енергия на 14-годишното момиче и предопределят нейния път в спорта.

Във ВИФ специалистките Албена Мирчева и Цветана Димова я включват в представителния отбор по спортна гимнастика. Първите винаги се помнят.

Жулиета Шишманова е тази, която още в зората на художествената гимнастика търси новото, вижда своя спорт с години напред.

След световното първенство в Копенхаген през 1967 г. чуждите вестници пишат: „Българките са най-добри“.

Още тогава Шишманова със своята възпитаничка Мария Гигова, спечелила първия златен медал (на обръч) за България, показва на света, че се за ражда новата съвременна българска школа.
След две години идва и официалният триумф във Варна. И това не е мимолетен проблясък, защото на следващото първенство в Хавана Мария Гигова отново е най-добра в света, а Шишманова – всепризната треньорка.
Жулиета имаше някаква необикновенна сила, някаква особено енергия. Захванеше ли се с нещо, това бе сигурен белег, че то ще бъде завършено докрай.

С нейното име се написаха златни страници в историята на българската художествена гимнастика.

 

Жулиета Шишманова е „Почетен гражданин на Несебър” от 1972 г., много преди 2013 г.

 

На 27.04.1971 г. Пеньо Апостолов -председателят на Изпълнителния комитет на Градския народен съвет – Несебър на заседанието си  обяви удостояването на  Жулиета Маркова Шишманова за „Почетен гражданин на Несебър”. Няколко месеца преди това аргументираната мотивация бе представена от председателя на Окръжния съвет на  БСФС-Бургас.                                                                             

 

………„ Разказвах й на Жулиета, как баба Стояна ми е показала ключа на Несебър. След като стана Герой на социалистическия труд,несебърци направиха Жулиета „Почетен гражданин на Несебър”, а и й връчиха този ключ. Заварих един ден баба Стояна сама и тя много внимателно го измъкна от хубава кенарена кърпа. „Знаеш ли кой е Садал?“ Не знаех. Баба Стояна дори не можеше да повярва в моето невежество реши, че се шегувам:  „Онзи цар, на когото са дали най-напред ключа на Несебър. Жулиета е вторият човек, който го получава. Посрещнаха я като царица нашите несебърци“. Жулиета след това често ме разпитваше как точно майка й извадила ключа от кенарената кърпа. Изглежда тази кенарена кърпа беше някаква голяма ценност, защото дъщерята с голямо задоволство се смееше.

– А като донесох ключа, дори не го погледна. После някъде ми се загуби. Разказвам й, а тя като че не е чула. Ще се пръсне от любопитство, но няма нищо да запита. Когато й казах, че съм Герой на социалистическия труд, не ми обърна много внимание, но виж, посрещането на несебърци я е зарадвало.

– Някога, ако остарея, ще отида в Несебър. Няма по-хубаво място на земята от моя Несебър. Ще си седя кротко до морето, ще се радвам на пролетта, на лятото, на есента, на зимата. Ти ходиш само през лятото и затова не знаеш истинската хубост на Несебър в четирите годишни времена Беше ходила през зимата, за да провери не се ли лъже, не е ли много мил този Несебър, тъкмо защото е спомен от детството.                                                После, като се върна, не можеше да се нарадва: „Чудесен! Много по-хубав, отколкото през лятото, когато го залеят от тази курортна суетня“. Викали я рибарите на рибена чорба, хвалели се: „Ела да видиш какъв калкан съм хванал, ела да видиш каква илария съм приготвила …“ Бяха й направили чудесна рибарска мрежа, на която се радваше като дете. И пак:

– Някога, ако остарея, ще си отида до морето. Ще бъде много хубаво, няма да се интересувам колко е часът, кой ден, кой месец сме …   Казвах й тогава, че сигурно ще стане като онези много солидни, много амбициозни жени от международната федерация, които с такава педантичност искат да решават съдбата на този спорт, които все го бранят от новото, и все виждат, че новото си е пробило път някъде покрай тях. Жулиета се смееше:

– Ами! Представяш ли си наистина, че ще искам, когато съм вече остаряла, да застана до тези млади, хубави момичета. Никога. Ще си отида в моя Несебър при моите си хора, при Пенко, при Ленчето, при Васко, при Надето. Само че никога няма да остарея. Рано ще си отида”……….

Маргарита Рангелова за книгата ” Жулиета Шишманова”-1981 г.            

 

 

Спортен комплекс с името на Жулиета Шишманова ще се изгражда в Несебър

 

Община Несебър ще има нов спортен комплекс, който ще носи името на Жулиета Шишманова. Предвижда се комплексът да бъде разположен на терен от 17 декара в новата част на Несебър и да има многофункционална закрита спортна зала с около 2000 – 3000 седящи места за зрители, съобщи председателят на Общинския съвет-Несебър Димитър Янков.                                                                                                                              

      Община Несебър ще има нов спортен комплекс, който ще носи името на Жулиета Шишманова. Предвижда се комплексът да бъде разположен на терен от 17 декара в новата част на Несебър и да има многофункционална закрита спортна зала с около 2 -3000 седящи места за зрители, съобщи председателят на Общински съвет-Несебър Димитър Янков.

Новината за новия спортен комплекс беше съобщена лично на дъщерята на Жулиета Шишманова – Кристина Гюрова на работна среща,състояла се  днес в Несебър.Освен Янков, в срещата участваха кметът на Несебър инж. Магдалена Мандулева, секретарят на общината Росица Маркова и общинският съветник от Комисията по устройство и развитие на територията на общината Коста Айтов, които обсъдиха намеренията на общината с Кристина Гюрова, председателката на БФХГ Мария Гигова, чуждестранни представители на международната федерация по художествена гимнастика, съдии и участници в турнира “Жулиета Шишманова”.

Несебърският кмет инж. Магдалена Мандулева и председателят на Общински съвет-Несебър поеха ангажимента изграждането на новата спортна зала да влезе в дневния ред още на следващото заседание на Общинския съвет-Несебър.

06.05.2007, Несебър

 

Пак номинират Чарлз Дикенс и Жулиета за престижното звание
       

Английският писател-класик Чарлз Дикенс отново е предложен за „Почетен гражданин на Бургас”. Той е от предложените личности, на които да бъде присъдено престижното звание, което по традиция се получава на тържествена сесия на Празника на града – Никулден.В Общинския съвет вече са входирани 7 предложения.

Миналата година от Националния фронт за спасение на България /НФСБ/ отново бяха номинирали английския автор, а дебатът по темата се превърна в тест за интелигентност за това кой е Чарлз Дикенс и кой от общинските съветници знае поне едно негово  произведение. Това стана повод за истниски скандал в Заседателната зала.

Според НФСБ Чарлз Дикенс, който е известен с романите си „Дейвид Копърфийлд“, „Оливър Туист“, „Големите надежди“, „Трудни времена“, „Малката Дорит“, „Коледна песен“ и други., е живял две години в Бургас. По техни данни, които се опират на изследвания на Стоян Райчевски, световноизвестният писател Дикенс е пребивавал тук между 1853-1855 г. като военен кореспондент.

Според съветниците от опозиционната партия удостояването му със званието „Почетен гражданинн на Бургас” – посмъртно, както и поставянето на негова паметна плоча, ще подпомогне повишаването на интереса към Бургас като културна туристическа дестинация.

Сред предложенията на НФСБ са и известната националната треньорка по художествена гимнастика Жулиета Шишманова – посмъртно, както и краеведите Стоян Райчевски и Вида Буковинова, писателят Атанас Джавков- с литературен псевдоним Борис Априлов.

С докладна записка на кмета Димитър Николов за престижното звание е предложена и журналистката Йорданка Ингилизова – посмъртно,  като човек, отдал живота си на културния живот в града. „Тя работеше неуморно за неговото обогатяване”, пише в мотивите в докладната. Ингилизова беше и един от създателите на фестивала „София филм фест-На брега”.  Градоначалникът е предложил отличието да се присъди и на художествения ръководител на ансамбъл „Китка” Мария Маркова-Халачева                                                                                                                                                   

 

ДО                                                                                                                                                        

  ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ – БУРГАС

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА

ОТ ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ОТ ГРУПАТА НА

ПП „НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ“

 

Относно: УДОСТОЯВАНЕ НА ЖУЛИЕТА ШИШМАНОВА СЪС ЗВАНИЕТО „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА БУРГАС” ПОСМЪРТНО

 

           Уважаеми  общински съветници,                                                                               

Установена традиция е Общинският съвет да обсъжда и приема предложения за удостояване, на известни, достойни и заслужили личности със званието „Почетен гражданин на Бургас”.

Предлагаме на уважаемия Общински съвет да обсъди следното предложение за удостояване на Жулиета Шишманова със званието почетен гражданин на гр. Бургас :

Жулиета Шишманова е българска състезателка и треньорка по художествена гимнастика. Родена е на 5 януари 1936 в Несебър. Първите си стъпки в спортната гимнастика прави като ученичка в Поморие при Димитър Иванов. После в Бургас е забелязана от Спасия Вълчанова и Невена Ганчева.

Като студентка във ВИФ е включена в националния отбор по спортна гимнастика, но скоро се пренасочва към любимия си спорт художествена гимнастика, на който отдава целия си живот. Завършва висшето си образование през 1960г. специалност художествена гимнастика.

Като състезателка сама си съставя съчетанията. С националния отбор печели турнири и я познават като една от най-темпераментните гимнастички. Рано се отказва от състезателната си дейност, за да се посвети на възпитаничките си Мария Гигова, Нешка Робева, Румяна Стефанова и Красимира Филипова, с които става всепризната треньорка.

На световното първенство в Копенхаген през 1967г. Мария Гигова, печели първия златен медал (на обръч) за България. Чуждестранните вестници излизат със заглавия: „Българките са най-добри“.

През 1969г. на Световното първенство във Варна, е официалният триумф на Шишманова – там Гигова печели златен медал в многобоя, златен медал без уред, златен медал с обръч, златен медал с въженце и сребърен медал с топка.

На следващото първенство в Хавана през 1971г. Мария Гигова отново е най-добра в света (печели златен медал в многобоя, златен медал с бухалка и бронзов медал с лента), а Шишманова – всепризната треньорка.                                                                                                                                                                      На 16 март 1978  Жулиета Шишманова, Румяна Стефанова, корепетиторката Снежана Михайлова, състезателките Албена Петрова и Валентина Кирилова и съдийката Севдалина Попова загиват в самолетна катастрофа на път за Варшава.

Жулиета Шишманова създава новата съвременна българска школа в художествената гимнастика. За постиженията в работата си е отличена с редица престижни държавни отличия в областта на спорта : „Заслужил треньор“, „За особени заслуги“ -1 степен, «За спортна слава»,„Заслужил майстор на спорта“ – от ЦС на БСФС.

Ежегодно в Бургас се провежда турнир по художествена гимнастика на името на Жулиета Шишманова.

С оглед изложеното и на основание: чл. 21, ал. 2 във вр. с чл. 21, ал. 1, т. 22 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и Глава Четвърта, Раздел ІІІ от Наредбата за символиката и отличията на Община Бургас.                                                                                                                                                             ПРЕДЛАГАМЕ Общинския съвет – Бургас да приеме следното:

РЕШЕНИЕ: Удостоява със званието „Почетен гражданин на Бургас“

Жулиета Шишманова посмъртно.

            Приложение: Подписка за създаване на инициативен комитет в подкрепа на предложението за удостояване на Жулиета Шишманова със званието „Почетен гражданин на Бургас“ – посмъртно.

                                                                                                                         

С уважение:

                                                                        

Следват подписите на общинските съветници

 

ПРЕПИС – ИЗВЛЕЧЕНИЕ

от Протокол № 28 от проведеното на 29.10.2013  година заседание 

ДНЕВЕН РЕД

1.ОбС 08-00-832

Докладна записка от Димитър Николов – кмет на Община Бургас, относно: Удостояване на бургаската журналистка Йорданка Ингилизова със званието „Почетен гражданин на Бургас“ (посмъртно)

РЕШЕНИЕ:

Удостоява със званието „Почетен гражданин на Бургас” – бургаската журналистка Йорданка Ингилизова (посмъртно).

2.ОбС 08-00-831

Докладна записка от Димитър Николов – кмет на Община Бургас, относно: Удостояване на художествения ръководител на ансамбъл „Китка“ Мария Маркова-Халачева със званието „Почетен гражданин на Бургас“

РЕШЕНИЕ:

Удостоява със званието „Почетен гражданин на Бургас” – художествения ръководител на ансамбъл „Китка“ Мария Маркова-Халачева.

3.ОбС 08-00-834

Докладна записка от общинските съветници от групата на ПП НФСБ, относно: Удостояване на Жулиета Шишманова със званието „Почетен гражданин на Бургас“ (посмъртно)

РЕШЕНИЕ:

Не подкрепя докладната записка.

4.ОбС 08-00-837

Докладна записка от общинските съветници от групата на ПП НФСБ, относно: Удостояване на Стоян Чилов Райчевски със званието „Почетен гражданин на Бургас“

РЕШЕНИЕ:

Не подкрепя докладната записка.

5.ОбС 08-00-836

Докладна записка от общинските съветници от групата на ПП НФСБ, относно: Удостояване на Вида Димова Буковинова със званието „Почетен гражданин на Бургас“

РЕШЕНИЕ:

Не подкрепя докладната записка.

6.ОбС 08-00-835

Докладна записка общинските съветници от групата на ПП НФСБ, относно:  Удостояване на Чарлз Джон Хъфам Дикенс със званието „Почетен гражданин на Бургас“ (посмъртно)

РЕШЕНИЕ:

Не подкрепя докладната записка.

7.ОбС 08-00-833

Докладна записка от общинските съветници от групата на ПП НФСБ, относно: Удостояване на Атанас Василев Джавков с литературен псевдоним Борис Априлов, със званието „Почетен гражданин на Бургас“ (посмъртно)

РЕШЕНИЕ:

Не подкрепя докладната записка.

 

Съботираха Жулиета Шишманова в Бургас

   Няколко гласа не достигнаха за удостояването посмъртно на българската състезателка и треньорка по художествена гимнастика Жулиета Шишманова със званието „Почетен гражданин на Бургас” на 29.10.2013.

Жулиета Шишманова е била треньор на Мария Гигова, Нешка Робева и Красимира Филипова. Нейното име носи и ежегодният турнир по художествена гимнастика в Бургас.Предложението на групата на НФСБ не бе подкрепено от нужния брой гласове.

Същата съдба последва и предложението за удостояване със званието на Стоян Райчевски и Вида Димова Буковина, отново предложения на НФСБ.

Преди това Общинският съвет гласува журналистката Йорданка Ингилизова да бъде удостоена със званието „Почетен гражданин” -посмъртно. Ингилизова има голям принос за културния живот на Бургас. Тя е един от създателите на фестивала „София филм фест – На брега”. Ингилизова има дългогодишна кариера и в най-стария ежедневник в града – в. „Черноморски фар”. Предложението за удоствояването й със званието бе на кмета Димитър Николов. Негово бе предложението и за художествения ръководител на ансамбъл „Китка” Мария Маркова -Халачева, която общинските съветници също подкрепиха.

Поредният опит Чарлз Дикенс да стане почетен гражданин по предложение на НФСБ отново не сполучи. Писателят Васил Джавков с литературен псевдоним Борис Априлов също не получи правото да носи званието.29.10.2013
Връчиха на Жулиета Шишманова сертификата за „Личност на годината”

     IMG_3302 Връчиха на Жулиета Шишманова, обявената  за “Личност на века 2000” в анкетата на „Лайънс клуб” /ЛК/-Несебър.След 14 г., сертификатът бе представен на сина на Жулиета – Шишман Шишманов.Документът, съхраняван в редакцията на в.”Слънчев бряг прес”, му бе връчен от екс вицепрезидента на ЛК-Несебър Максим Момчилов.

В анкетата за 100-летието за бизнесмен на века бе обявен Димитър Янков,за политик на века – Красимир Косев,а за събитие-изграждането на кк „Слънчев бряг”.

В класацията на събитията на второ място се нареди обявяването на град Несебър за обект под егидата на ЮНЕСКО, а на трето-учредяването на Несебър за самостоятелна община.

В класацията за бизнесмен на второ място е Лефтер Василев,а на трето – Жельо Богданов.При политиците след Красимир Косев,втори е Васил Киров,трети-Димитър Семерджиев.

В раздела „Личност на века” след Жулиета Шишманова се нареждат Димитър Съселов-син и Стефан Владков.20.01.2015

                                                                                                             

Максим МОМЧИЛОВ

 

 

Print Friendly

Автор: Максим МОМЧИЛОВ


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *