1

Жители на четири села от община Несебър готвят контра референдум

 

Настояват да си останат в Община Несебър

Дона МИТЕВА

Жителите на селата Баня, Паницово, Емона и Козница продължават  своята битка за оставане към Община Несебър. Те са подготвили подписка за нов референдум за оставане в пределите на Община Несебър, която ще внесат другата седмица. Събрани са около 160 подписа,съобщи „Черноморски фар“.

„Още веднъж подчертаваме – отказваме да приемем, че нашият глас е без значение. Отказваме да бъдем принесени в жертва на корпоративно-частни интереси в ущърб на обществения интерес.

Продължаваме да твърдим, че не виждаме никаква основателна причина да бъдем част от нова община. Мотивите ни да настояваме да останем в Община Несебър са свързани с качеството на общинските услуги – здравни, транспортни, административни, и множество социални придобивки, с които сме облагодетелствани и не искаме да изгубим.

В Община Несебър ние имаме сигурност, спокойствие, добър живот и развитие“, коментира Ангелина Досева, една от двигателите на протестите.

Тя, както и останалите обитатели на четирите села подчертават, че общинското ръководство от Несебър проявява заинтересованост към нуждите им и откликва на всички поставени предложения и въпроси, свързани със селата. Повече от 10 години кметът на Община Несебър и общинските съветници поддържат жив контакт с тях.

Жителите на четирите села са изпратили писмо и до президента на Република България, в което го информират за своето несъгласие да бъдат част от новата община с център град Обзор.

Над 80% от имащите право на глас от четирите населени места са подкрепили подписката ни за иницииране на нов местен референдум с въпрос „Подкрепяте ли предложението с.Баня, с.Емона, с. Паницово и с. Козница да останат в границите на Община Несебър“. Подписката ще бъде внесена в Общинския съвет в Несебър.

На 28 февруари в Обзор и още 6 села се проведе референдум с въпрос: „Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център град Обзор“.

Близо месец по-късно Министерският съвет прие решение за административно-териториална промяна за отделяне на населени места от община Несебър, област Бургас, и създаване на нова община с административен център гр. Обзор, област Бургас.

Новата община ще включва следните населени места – гр. Обзор, с. Баня, с. Емона, с. Козница, с. Паницово, с. Приселци и с. Раковсково. Това съобщиха от правителствения пресцентър.

Междувременно жителите на  селата Баня, Паницово, Емона и Козница организираха протест, заявявайки, че никой не зачита техните гласове, които са против това да бъдат част от новата община.

Сега топката е в полето на президента, който трябва да издаде указ за създаването на новата община.

Print Friendly

Автор: Дона Митева-"Черноморски фар"


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *